16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Βάλε τέλος στο χάος με τις ψηφιακές φωτογραφίες. Οργανώσου τώρα!

Βάλε τέλος στο χάος με τις ψηφιακές φωτογραφίες. Οργανώσου τώρα!
Σίγουρα έχεις χιλιάδες ψηφιακές φωτογραφίες σε διάφορα σημεία. Πώς μπορείς να τις οργανώσεις για να τις βρίσκεις καλύτερα; Ακολούθησε τις συμβουλές μας.

Σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει ότι με την εξέλιξη των smartphones και τη βελτίωση των καμερών με τις οποίες έρχονται εξοπλισμένα, οι φωτογραφίες που τραβάς καθημερινά αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς. Και κάπως έτσι καταλήγεις να έχεις εκατοντάδες φωτογραφίες στη συλλογή σου αλλά σχεδόν ποτέ να μην βρίσκεις αυτή που θέλεις, τη στιγμή που τη θέλεις. Μην ανησυχείς! Πλέον υπάρχουν εφαρμογές που θα σε βοηθήσουν να οργανωθείς εύκολα, γρήγορα και χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

Είτε είσαι χρήστης Android smartphone, είτε αμετανόητος φαν των iPhones και του λειτουργικού iOS και τα δύο σου προσφέρουν εργαλεία για να οργανώσεις τις ψηφιακές σου φωτογραφίες μέσω των εφαρμογών Google και Apple Photos αντίστοιχα. Εκτός από τις κλασσικές λειτουργίες, όπως ταξινόμηση ανά ημερομηνία, φάκελο κτλ. διαθέτουν και κάποιες λιγότερο γνωστές, που θα σου λύσουν τα χέρια. Ας τις ανακαλύψουμε.

Δημιούργησε albums

Αν ανήκεις στους πιο παραδοσιακούς τύπους που έχουν ταξινομημένη τη βιβλιοθήκη τους με αλφαβητική σειρά και κρατάνε ακόμα ημερολόγιο, η δημιουργία θεματικών albums θα σε βοηθήσει να οργανώσεις με τον καλύτερο τρόπο τις ψηφιακές σου φωτογραφίες. Η διαδικασία απλή.

Στην εφαρμογή Google Photos, επίλεξε αρχικά μια εικόνα και συνέχισε με τις υπόλοιπες που θέλεις να συμπεριλάβεις στο ίδιο album. Στη συνέχεια επιλέγεις το εικονίδιο «+» και «Album». Το μόνο που μένει είναι να του δώσεις ένα όνομα! Παρόμοια είναι και η διαδικασία για τους χρήστες της εφαρμογής Apple Photos. Αρχικά επίλεξε «Select» πάνω δεξιά στην οθόνη, στη συνέχεια «Add to» και «New Album».

Μέσω αυτών των προσωποποιημένων albums, οι φωτογραφίες σου είναι εύκολα προσβάσιμες και δεν χρειάζεται να σπαταλάς χρόνο κάνοντας ατελείωτο scrolling.

Έξυπνη αναζήτηση

Αν θες να κάνεις το επόμενο βήμα με την οργάνωση των φωτογραφιών σου, η αναζήτηση με keywords είναι αυτό που ψάχνεις, καθώς σου προσφέρει πολλές δυνατότητες παραμετροποίησης. Βέβαια επειδή λίγοι έχουν τον απαιτούμενο χρόνο να προσθέτουν tags σε κάθε φωτογραφία που τραβάνε, οι εφαρμογές της Google και της Apple, το έχουν λάβει στα υπόψη τους! Οι εφαρμογές δημιουργούν αυτόματα tags, με τα οποία κατηγοριοποιούν τις φωτογραφίες σου, χωρίς να χρειαστεί να κάνεις κάτι άλλο. Δοκίμασε για παράδειγμα να κάνεις μια αναζήτηση με βάση τη λέξη «θάλασσα» ή «βουνό» και δες τι αποτελέσματα θα σου εμφανίσει. Έτσι εάν είχες τραβήξει πριν κάποια χρόνια μια φωτογραφία με το ηλιοβασίλεμα στην Σαντορίνη με την επιλογή των κατάλληλων keywords θα μπορέσεις να τη βρεις στη στιγμή.

Εκτός από τη χρήση keywords, μπορείς να αναζητήσεις φωτογραφίες με βάση την τοποθεσία, καθώς οι περισσότερες συσκευές κρατάνε τα αντίστοιχα δεδομένα. Το ίδιο ισχύει και για την αναζήτηση με βάση την ημερομηνία.

Τέλος μια ακόμα χρήσιμη δυνατότητα είναι η αναζήτηση για συγκεκριμένα άτομα που εμφανίζονται στις φωτογραφίες σου. Στην εφαρμογή Google Photos, επιλέγοντας την μπάρα αναζήτησης, η εφαρμογή εμφανίζει πρόσωπα από τις φωτογραφίες σου. Επιλέγοντας μια από αυτές και διαλέγοντας «Add a name», μπορείς να τη συνδέσεις με μια από τις επαφές σου. Αντίστοιχα, στην εφαρμογή Apple Photos, στην φωτογραφία με το πρόσωπο που θες, κάνε «Swipe up», επίλεξε το thumbnail του προσώπου κάτω από το «People» και στη συνέχεια «Add name». Καθώς πληκτρολογείς, η εφαρμογή θα εμφανίσει την αντίστοιχη επαφή που έχεις αποθηκευμένη. Είσαι έτοιμος!

Δημιούργησε Highlights reels

Τελευταίο κόλπο για να οργανώσεις καλύτερα τις φωτογραφίες σου, τα λεγόμενα Highlights reels. Και οι δύο εφαρμογές σου επιτρέπουν να γκρουπάρεις τις φωτογραφίες σου ώστε να εμφανίζονται ως άλμπουμ, μικρά βίντεο ή κολλάζ βοηθώντας σε να οργανώσεις με ευχάριστο τρόπο τις αναμνήσεις σου.

Στην εφαρμογή Google Photos, επίλεξε την λειτουργία «Assistant». H εφαρμογή έχει ήδη ετοιμάσει κάποιες προτάσεις που θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις άμεσα. Εάν θέλεις να χρησιμοποιήσεις διαφορετικές φωτογραφίες και video, επίλεξε αρχικά το είδος που θες να δημιουργήσεις (Album, Movie, Animation ή Collage), στη συνέχεια πρόσθεσε αυτές που θέλεις και πάτησε «Create». Αντίστοιχα για την εφαρμογή της Apple, επιλέγεις «Memories», όπου όπως και στην προηγούμενη εφαρμογή θα βρεις προτάσεις που μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Εάν δεν σε καλύπτουν αυτές, πήγαινε στα Albums, επίλεξε τις φωτογραφίες που σε ενδιαφέρουν και στη συνέχεια «Add to Memories».