7
Τεχνολογία

Βάλε φρένο στα data του κινητού: πώς να μην ξεπερνάς ποτέ το όριο

Βάλε φρένο στα data του κινητού: πώς να μην ξεπερνάς ποτέ το όριο
Τα data της κινητής είναι περιορισμένα· δες πώς θα βάλεις φρένο στα apps για να μην τρως χωρίς λόγο τα data και να μην ξεμένεις ποτέ.

Μια φορά κι έναν καιρό, μπορεί και να σου έφταναν μερικές δεκάδες megabytes για να είσαι άνετα με το κινητό εκτός σπιτιού και Wi-Fi. Πλέον, όμως, ακόμη και να μην κάνεις απολύτως τίποτα, τα διάφορα apps του κινητού θα… ξεπαστρέψουν τα megabytes από το παρασκήνιο. Τι μπορείς να κάνεις για να μην ξεφύγεις πέρα από το όριο των megabytes που έχεις διαθέσιμο κάθε μήνα;

Κατά βάσιν, όσο κι αν τόσο το Android όσο και το iOS αναπτύσσονται στην Αμερική, όπου τα πλάνα των παρόχων είναι διαφορετικά, τα λειτουργικά έχουν ρυθμίσεις για να μειώνουν την κατανάλωση των data αλλά και να σε ειδοποιούν όταν πλησιάζεις στο όριο. Εσύ το μόνο που χρειάζεται να ξέρεις είναι πως υπάρχουν δύο ειδών ρυθμίσεις: αυτές του ίδιου του λειτουργικού συστήματος, κι αυτές των μεμονωμένων apps.

Android

Στο Android μπορείς να έχεις ανάλυση της κατανάλωσης των data, πηγαίνοντας στο Settings, έπειτα Network & Internet, και SIMs. Αν χρησιμοποιείς συσκευή με δύο SIMs, τότε θα πρέπει να διαλέξεις ποια από τις δύο θες να ελέγξεις, και μετά θα πατήσεις το App data usage. Να σημειώσουμε ότι αυτά ισχύουν στο stock Android, αλλά δεν θα διαφέρουν πολύ σε παραλλαγές άλλων κατασκευαστών.

Εκεί λοιπόν υπάρχουν διάφορα εργαλεία. Μπορείς να δεις την τρέχουσα κατανάλωση, μπορείς να αλλάξεις την περίοδο, βάζοντας την ημερομηνία που ανανεώνεται κάθε μήνα το ποσό των data, ενώ μπορείς να βάλεις και το όριο για το οποίο θέλεις να ειδοποιείσαι, αναλόγως του συμβολαίου σου.

Πιο κάτω, μπορείς να δεις την χρήση που κάνει σε data το κάθε app ξεχωριστά, για να εντοπίσεις τους «δράστες» της κατανάλωσης. Αυτό θα πρέπει να το θυμάσαι, αν θες να κάνεις ρυθμίσεις αργότερα. Επίσης, πατώντας πάνω στο καθένα, μπορείς να ρυθμίσεις αν θα έχουν πρόσβαση σε data. Πηγαίνοντας πίσω, στο Settings > Network & Internet, θα βρεις το Data Saver. Αυτό το υποσύστημα μπορεί να βάλει όριο στα data που μπορούν να χρησιμοποιούν τα apps όταν είναι κλειστά, δηλαδή στο παρασκήνιο. Εκεί μπορείς να σταματήσεις, για παράδειγμα, το mail client να κατεβάζει e-mails, εκτός κι αν είσαι συνδεδεμένος σε Wi-Fi. Μιλώντας για παρασκήνιο, καλό θα ήταν να ανοίξεις το app του Play Store, να πατήσεις το εικονίδιο του λογαριασμού σου, να ανοίξεις τα Settings, κι εκεί, στο Network Preferences θα βρεις την επιλογή Auto-update apps. Επέτρεψε στο Play Store να κατεβάζει ενημερώσεις για apps μόνο όταν είσαι συνδεδεμένος σε Wi-Fi, γιατί τα updates των apps πολλές φορές είναι δεκάδες megabytes, ενίοτε και εκατοντάδες!

iOS

Οι ρυθμίσεις στο iOS (αλλά και στο iPadOS) είναι παρόμοιες με του Android και σου δίνουν την ευχέρεια να διαχειριστείς τη χρήση των data. Άνοιξε το Settings και πάτα το Mobile Data για να πας στην οθόνη με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Θα δεις το κάθε app ξεχωριστά, καθώς και το πόσα δεδομένα έχει καταναλώσει. Για να σταματήσεις κάποιο app από το να έχει πρόσβαση σε mobile data, απλά απενεργοποίησε το διακόπτη στα δεξιά του! Μπορείς και να κλείσεις τα mobile data εντελώς, από το δικό του διακοπτάκι. Αυτό είναι χρήσιμο όταν, για παράδειγμα, είσαι στο εξωτερικό και είσαι συνδεδεμένος σε άλλο δίκτυο.

Η Apple έχει κι άλλη μια λειτουργία: το Wi-Fi Assist. Αυτό βοηθά το Wi-Fi μοιράζοντας τη μεταφορά δεδομένων και από τα mobile data. Για να το απενεργοποιήσεις, κατέβα μέχρι το τέλος της λίστας των apps και θα βρεις την ρύθμιση εκεί.

Επίσης, μπορείς να ρυθμίσεις το iPhone να μην κατεβάζει updates όταν δεν είσαι συνδεδεμένος σε Wi-Fi. Απλά άνοιξε τις ρυθμίσεις του App Store από τα Settings, βρες το Mobile Data και κλείσε την επιλογή Automatic Downloads.

Τέλος, μπορείς να μειώσεις τη χρήση σταματώντας τα apps από το να ενημερώνουν το περιεχόμενό τους ενώ είναι κλειστά. Στα Settings, στο General, υπάρχει η ρύθμιση Background App Refresh, την οποία μπορείς να απενεργοποιήσεις είτε εντελώς είτε ανά app.

Apps

Κάποια apps έχουν ιδιαίτερη… όρεξη στο να σου φάνε όλα τα data. Προφανώς δε μπορούμε να δώσουμε οδηγίες για όλα τα apps, αλλά μπορούμε να σου επιστήσουμε την προσοχή σε μερικά από τα πιο… datοβόρα. Ναι, μιλάμε για το Facebook και το Instagram. Στα Settings του Instagram μπορείς να μειώσεις τα notifications, να του πεις να μην ανανεώνεται στο παρασκήνιο, αλλά και να μην ψάχνει την τοποθεσία σου. Το Facebook έχει ανάλογες ρυθμίσεις, όπως αυτή της μείωσης της ποιότητας των φωτογραφιών που κατεβάζει, όταν είσαι σε mobile data. Αλλά και το ίδιο το Chrome έχει λειτουργία Lite mode, στην οποία κάθε σελίδα συμπιέζεται από τους servers της Google και σου αποστέλλεται μια “αδυνατισμένη” έκδοση. Το Lite mode μπορείς να το ενεργοποιήσεις στα Settings μέσα στο Chrome. Ένα άλλο app το οποίο μπορεί να σου φάει τα δεδομένα σε δευτερόλεπτα, είναι το Google Maps. Δε μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα, αλλά θα προτείναμε να μην ανοίξεις το Satellite View, γιατί… αποχαιρέτα τα, τα data που χάνεις. Υπάρχει βέβαια το Offline maps, αλλά κι αυτό δεν είναι πανάκεια.

Κλείνοντας, μια λύση είναι να προσπαθείς να συνδέεσαι σε Wi-Fi, όπου μπορείς και είναι ασφαλές. Για παράδειγμα, ζήτα τον κωδικό από σπίτια φίλων, στο γραφείο, ή ακόμη και σε καφετέρια. Προσπάθησε να μειώσεις τον χρόνο που περνάς χωρίς Wi-Fi στο ελάχιστο, για να γλυτώσεις τα data!