7
Τεχνολογία

Βγάλε το κινητό σου από το Facebook

Βγάλε το κινητό σου από το Facebook
Πώς να εμποδίσεις το Facebook να έχει πρόσβαση στον αριθμό του κινητού σου τηλεφώνου.

Το ξέρεις πως το Facebook γνωρίζει τον αριθμό του κινητού σου τηλεφώνου; Ναι λοιπόν, το ξέρει κι αυτό, εκτός από όλες σου τις επαφές και όλους σου τους φίλους, νυν και πρώην. Το χειρότερο είναι πως, ακόμη κι αν δεν το έχεις καταχωρήσει στο προφίλ σου ή ακόμη κι αν το έχεις σβήσει, το Facebook συνεχίζει και κρατά τον αριθμό σου στις δικές του βάσεις δεδομένων, και από εκεί δε μπορείς να το σβήσεις.

Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να περιορίσεις το ποιος μπορεί να σε βρίσκει από αυτό.

Στο app του Facebook, πατάς πάνω στο εικονίδιο με τις τρεις γραμμές, επιλέγεις Settings & Privacy, έπειτα Settings και Privacy Settings. Κατέβα πιο κάτω, στο τμήμα How People Can Find and Contact You και ψάξε τη ρύθμιση με τίτλο Who can look you up using the phone number you provided?. Πατάς σε αυτό και θα έχεις τρεις επιλογές: Everyone, Friends of friends  και Friends.

Στο site η διαδρομή είναι πολύ παρόμοια: Settings>Privacy. Στην ρύθμιση How People Can Find and Contact You βρίσκεις το Who can look you up using the phone number you provided? και πατάς Edit. Έπειτα επιλέγεις Friends στο μενού.

Δυστυχώς, η προεπιλογή στο Facebook είναι το Everyone, κάτι που σημαίνει πως ο οποιοσδήποτε μπορεί να βρει τη σελίδα σου στο Facebook μέσω του αριθμού του κινητού σου. Οι υπεύθυνοι του Facebook εξηγούν πως αυτό είναι έτσι διότι «είναι πιο εύκολο να σε βρουν άνθρωποι που σε ξέρουν αλλά που δεν τους έχεις φίλους στο Facebook» – προφανής δικαιολογία για μια εταιρεία της οποίας το βασικό προϊόν είναι οι ίδιοι οι χρήστες της υπηρεσίας που παρέχει δωρεάν, αλλά και οι μεταξύ τους σχέσεις και διαδράσεις.

Δυστυχώς, αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα με τις πρακτικές του Facebook. Το app έχει την επιλογή να σαρώνει συνεχώς τη λίστα των επαφών του κινητού, για να βρίσκει νέους χρήστες. Ακόμη κι αν εσύ έχεις απενεργοποιήσει αυτή την επιλογή, είναι βέβαιο πως κάποιοι απ’ όσους έχουν τον αριθμό του κινητού σου, δεν το έχουν κάνει.

Ακόμη χειρότερα, το Facebook επιτρέπει στις διαφημιστικές εταιρείες τις οποίες έχει πελάτες να έχουν πρόσβαση σε τέτοια δεδομένα, καθώς και να ανεβάζουν πληροφορίες για τους χρήστες που θέλουν να στοχεύσουν με συγκεκριμένες διαφημιστικές καμπάνιες, συμπεριλαμβανομένων και των αριθμών τηλεφώνου τους.

Αυτή τη στιγμή, είναι σχεδόν αδύνατο να περιορίσεις το Facebook από το να ξέρει τον αριθμό του τηλεφώνου σου· σίγουρα κάποιος γνωστός, φίλος ή συνεργάτης θα το έχει ανεβάσει άθελά του στο Facebook. Τουλάχιστον, έχεις την δυνατότητα να περιορίσεις το ποιος σε βρίσκει μέσα από αυτό.