16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Βιβλία που διαβάζονται με τα… αυτιά

Βιβλία που διαβάζονται με τα… αυτιά
Για όσους αγαπούν το διάβασμα, αλλά δεν βλέπουν, ή απλά για όσους θέλουν να «διαβάζουν» εν κινήσει, τα ηχητικά βιβλία είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση. Τι είναι τα audio books και που μπορείς να τα βρεις;

Το διάβασμα είναι το πρώτο και το αρχαιότερο μέσο καταγραφής πληροφορίας. Πέρα, όμως, από τον ψυχρό ορισμό, είναι εδώ και χιλιετίες το μέσο με το οποίο οι άνθρωποι μαθαίνουν. Μην περιορίζεις, όμως, την έννοια της μάθησης στα σχολικά πλαίσια. Ακόμη και μια εφημερίδα σου προσφέρει τη μάθηση, αυτή γεγονότων τα οποία δεν γνωρίζεις. Πολύ περισσότερο τα βιβλία, τα οποία μπορεί να σε ταξιδέψουν στο απώτατο παρελθόν, στο μακρινό μέλλον, σε χώρες που δεν έχεις δει ποτέ αλλά και σε μέρη που υπάρχουν μόνο στη φαντασία του συγγραφέα. Κι όμως, το διάβασμα δεν είναι η πρώτη μέθοδος μεταφοράς πληροφορίας. Αυτή είναι η ομιλία!

Πόσα βιβλία δεν έχεις καταφέρει ποτέ να διαβάσεις; Πόσα βιβλία απλά σε φοβίζουν λόγω όγκου και δεν τα ξεκινάς ποτέ, σκεπτόμενος πως δεν έχεις χρόνο ή όρεξη για διάβασμα; Πόσα έχουν μείνει σε κάποιο ράφι επειδή οι ρυθμοί της καθημερινότητας δεν σου επιτρέπουν την πολυτέλεια της απομόνωσης για όση ώρα θα ήθελες;

Κάπου εδώ έρχονται τα audiobooks. Ως ιδέα, είναι παμπάλαιη. Ακόμη και στον Ελλαδικό χώρο, η ΕΡΤ έκανε ολόκληρες σειρές εκπομπών, βάζοντας (πολύ γνωστούς) ηθοποιούς να διαβάζουν βιβλία, προς τέρψιν των ώτων των ακροατών της εποχής, όταν δεν υπήρχε ακόμη τηλεόραση.

Αυτό μπορείς να το κάνεις και σήμερα! Όχι στο ραδιόφωνο, βεβαίως. Στο Internet υπάρχουν πολλές και διάφορες υπηρεσίες που προσφέρουν βιβλία κάθε είδους σε ηχητική μορφή, τα οποία μπορείς να «διαβάσεις» ακούγοντας. Για τα πιο σύγχρονα βιβλία, βέβαια, απαιτείται αντίτιμο, ανάλογο με την τιμή του ίδιου του βιβλίου. Αν ανησυχείς για την «ιδιοκτησία», το κάθε βιβλίο που αγοράζεις είναι δικό σου, μπορείς να το κατεβάσεις σε όποια συσκευή έχεις, και να το ακούσεις όσες φορές θέλεις. Όπως και ένα κανονικό βιβλίο. Προφανώς, το να δανείσεις ένα audiobook δεν είναι τόσο απλό, βέβαια.

Στην Ελλάδα τα πράγματα κινούνται πιο «δειλά», βέβαια, αλλά στις πιο τεχνολογικώς προηγμένες χώρες είναι δυνατόν να «δανειστείς» audiobooks ακόμη και από τις τοπικές δημοτικές ή κρατικές βιβλιοθήκες, όπως θα έκανες με ένα κανονικό βιβλίο!

Υπάρχουν πολλά sites και κάποια apps για αυτή τη δουλειά, αλλά σίγουρα η ποικιλία στα Ελληνικά είναι κάπως περιορισμένη. Αν όμως μπορείς και καταλαβαίνεις αγγλικά, τότε ολόκληρη η παγκόσμια λογοτεχνία είναι στα χέρια… ή μάλλον στα αυτιά σου! Όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία του internet (π.χ. Amazon, Barnes & Noble, Penguin Books κ.α.) προσφέρουν τα βιβλία τους και σε μορφή audiobook σε καθαρή και ευδιάκριτη προφορά.

Δοκίμασε κι εσύ ένα audiobook και που ξέρεις; Μπορεί αυτό να είναι η λύση που έψαχνες για να διαβάσεις εκείνο το τεράστιο βιβλίο που σκονίζεται στο ράφι της βιβλιοθήκης σου εδώ και χρόνια.