7
Τεχνολογία

Βρες τα όλα. Πέρα από το απλό search!

Βρες τα όλα. Πέρα από το απλό search!
Εσύ ακόμα ψάχνεις; Μάθε κόλπα και συμβουλές αναζήτησης για να βρίσκεις αυτό που πραγματικά θέλεις να βρεις στον αχανή κόσμο του Web.

Κάθε μέρα εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν μηχανές αναζήτησης για να βρουν αυτό που ψάχνουν, είτε πρόκειται για απλή εγκυκλοπαιδική γνώση, είτε για εργασία, διασκέδαση κ.λπ. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορεί να βρει κανείς με μια ψηφιακή αναζήτηση. Αυτός ακριβώς είναι και ο ρόλος των μηχανών αναζήτησης, να ελέγχουν δισεκατομμύρια σελίδες και να παρουσιάζουν αυτό που ψάχνεις. Οι διάφοροι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται για να εμφανίζουν τα αποτελέσματά τους δεν είναι απλό να εξηγηθούν. Άλλωστε πρόκειται για το βασικό στοιχείο που ξεχωρίζει μια μηχανή αναζήτησης από μια άλλη, ενώ από τον αλγόριθμο αυτό εξαρτάται η ταχύτητα και η συνάφεια των αποτελεσμάτων.

Εάν έχεις συνηθίσει στην απλή λογική: «βάζω μια λέξη στην μπάρα αναζήτησης και πατάω Enter» στο παρόν άρθρο θα σου δείξουμε διάφορα κόλπα που μπορούν να βελτιώσουν τις αναζητήσεις σου.

Χρησιμοποίησε εισαγωγικά

Εάν ψάχνεις κάτι πολύ συγκεκριμένο, προσπάθησε να βάλεις τη λέξη ή τη φράση μέσα σε εισαγωγικά. Έτσι, η μηχανή αναζήτησης θα εμφανίζει αποτελέσματα που περιέχουν τη λέξη όπως ακριβώς την έγραψες και χωρίς συναφή αποτελέσματα.

Πώς να εξαιρέσεις λέξεις

Με το ενωτικό (-) εξαιρείς συγκεκριμένες λέξεις από τα αποτελέσματα. Η σύνταξη είναι η εξής:

Κρόνος -πλανήτης

Με αυτό τον τρόπο, η μηχανή αναζήτησης θα ψάξει για τη λέξη Κρόνος εξαιρώντας τον πλανήτη και ό,τι έχει σχέση με αυτόν. Μάλιστα, μπορείς να βάζεις πολλαπλά ενωτικά για να εξαιρείς περισσότερες λέξεις από τα αποτελέσματα, για παράδειγμα:

Apple -computer -products -iphone

για να βρεις μόνο ότι έχει σχέση με μήλα και όχι για τη γνωστή εταιρεία τεχνολογίας.

Ψάξε σε ένα συγκεκριμένο site

Μια πολύ χρήσιμη δυνατότητα που προσφέρει το Google Search είναι η δυνατότητα να περιορίζεις την αναζήτηση σε ένα συγκεκριμένο site και μόνο σε αυτό. Εάν για παράδειγμα θέλεις να βρεις κάτι στο cosmotesmartliving.gr γράφεις τη λέξη κλειδί που επιθυμείς ακολουθούμενη από το site:cosmotesmartliving.gr, για παράδειγμα:

vr site:cosmotesmartliving.gr

για να βρεις που αναφέρονται τα αρχικά vr μέσα στο συγκεκριμένο site.

Ή το ένα ή το άλλο

Το OR είναι η κλασσική λογική πράξη της διάζευξης που χρησιμοποιείται και στις αναζητήσεις και σου επιτρέπει να πραγματοποιείς πολλαπλές αναζητήσεις ταυτόχρονα. Όπως και με το ενωτικό, μπορείς να χρησιμοποιείς πολλαπλά OR για να διαχωρίζεις τις λέξεις μεταξύ τους.

Μαθηματικές πράξεις & μετατροπές

Επειδή το Google είναι συνώνυμο της αναζήτησης ας κλείσουμε το σύντομο αυτό άρθρο με ένα πολύ έξυπνο εργαλείο που περιέχει.

Το ήξερες ότι μπορείς να κάνεις μαθηματικές πράξεις μέσα στο Google Search; Γράψε για παράδειγμα 25 plus 256 και θα λάβεις το άθροισμα. Μπορείς επίσης να γράψεις 25 + 256 ή πιο πολύπλοκες πράξεις όπως για παράδειγμα 5+3*(49-5) κ.λπ.

Το Google υποστηρίζει όλες τις μαθηματικές πράξεις, συμπεριλαμβανομένων λογαρίθμων, πράξεων με εκθέτες, τριγωνομετρικούς αριθμούς (ημίτονα, συνημίτονα κ.λπ), ενώ εκτός από μαθηματικές πράξεις, το Google κάνει και μετατροπές μονάδων, αλλά και νομισμάτων. Μπορείς να γράψεις 10 miles to km ή 1 euro to British Pounds για να βρεις πόσα χιλιόμετρα είναι 10 μίλια και πόσες λίρες Αγγλίας έχει ένα ευρώ αντίστοιχα.