6
Πολιτισμός

Γίνε ζωγράφος με τη βοήθεια της ΑΙ

Γίνε ζωγράφος με τη βοήθεια της ΑΙ
Ακόμα κι αν έχεις καλλιτεχνικές ικανότητες μηδέν, το νέο app της Nvidia μπορεί να σε βοηθήσει, αν όχι να γίνεις ένας Ελ Γκρέκο, τουλάχιστον να δημιουργήσεις ζωγραφιές και σχέδια που να… βλέπονται.

«Η ζωγραφική είναι για όλους». «Η ζωγραφική δεν είναι για όλους». Τελικά ποιο από τα δύο ισχύει; Σίγουρα, όλοι μας έχουμε το δικαίωμα στο… όνειρο. Όλοι μπορούμε να πιάσουμε ένα μολύβι κι ένα χαρτί και να ζωγραφίσουμε. Απλώς κάποιοι έχουν την ικανότητα να μετατρέπουν το χαρτί και το γραφίτη σε όνειρο, και άλλοι σε… εφιάλτη. Όντας σαφέστατα στη δεύτερη κατηγορία, μπορώ να πω πως, όσο κι αν θα ήθελα να μπορώ να ζωγραφίζω, η ζωγραφική μάλλον έχει βγάλει περιοριστικά μέτρα εναντίον μου. Αν είσαι κι εσύ της ιδίας κατηγορίας, μην στενοχωριέσαι! Τώρα μπορούμε να «ζωγραφίσουμε» κι εμείς οι ανεπίδεκτοι.

Ας είναι καλά η τεχνητή νοημοσύνη και το hardware της Nvidia Research! Η νέα εφαρμογή που θα χρειαστούμε ονομάζεται Canvas και αυτό που την κάνει ιδιαίτερη είναι η ικανότητά της να μετατρέπει σκετσάκια, με άλλα λόγια, ορνιθοσκαλίσματα και… μουντζαλιές, σε φωτορεαλιστικές εικόνες. Και μάλιστα είναι δωρεάν. Αρκεί να έχεις κάρτα γραφικών Nvidia κλάσης RTX.

Οι ερευνητές της Nvidia, της γνωστής εταιρείας που κατασκευάζει πανίσχυρους επεξεργαστές γραφικών (GPUs) που κυκλοφορούν με το επίσης γνωστό όνομα GeForce, κατασκεύασαν ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης για ζωγραφική, το οποίο ονόμασαν GauGAN. Το GauGAN είναι λογοπαίγνιο, από το όνομα του πασίγνωστου Γάλλου μετα-ιμπρεσσιονιστή ζωγράφου Paul Gauguin, και του GAN (Generative Adversarial Network) το οποίο είναι το όνομα του τύπου του machine learning που χρησιμοποιεί.

Λοιπόν, το GauGAN εκπαιδεύτηκε με 5 εκατομμύρια εικόνες και το αποτέλεσμα στην αρχή είχε χαρακτηριστεί ως έξυπνο πινέλο, το οποίο σου επιτρέπει να ζωγραφίζεις με υλικά και υφές, αντί για χρώματα. Και μάλιστα, το αποτέλεσμα το βλέπεις επί τόπου, χωρίς να περιμένεις επεξεργασία. Εσύ απλά ζωγραφίζεις και το πρόγραμμα μετατρέπει τις πινελιές σου σε δέντρα, γρασίδι, βράχια, σύννεφα, κύματα και λοιπά. Η προέκδοση (beta) που κυκλοφορεί, διαθέτει 15 υλικά με τα οποία μπορείς να παίξεις. Και μάλιστα, το σύστημα δεν συνθέτει απλώς τα στοιχεία που βάζεις, αλλά τα κάνει να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους! Για παράδειγμα, αν βάλεις νερό και δίπλα δέντρα, θα δεις τα δέντρα να αντανακλώνται στο νερό! Επίσης μπορείς να αλλάξεις ολόκληρες περιοχές, για παράδειγμα ένα λιβάδι με γρασίδι σε λιβάδι με χιόνι, και όλα θα μεταβληθούν ώστε να είναι ρεαλιστικά.

Μια ακόμη λειτουργία του Canvas είναι το ότι μπορείς να διαλέξεις και στυλ, αν θες η «ζωγραφιά» σου να αντανακλά το στυλ κάποιου γνωστού ζωγράφου. Υπάρχουν εννιά διαφορετικά στυλ – φίλτρα για να επιλέξεις. Τέλος, μπορείς να σώσεις το έργο σου σε αρχείο PSD και να το επεξεργαστείς στο Photoshop.

Δες το βίντεο πιο κάτω και κατέβασε το Canvas από εδώ.