7
Τεχνολογία

Γιατί πρέπει να γυρίσεις την οθόνη σου κάθετα

Γιατί πρέπει να γυρίσεις την οθόνη σου κάθετα
Έχουμε συνηθίσει στο landscape format. Κι νέος, αν γυρίσεις την οθόνη του υπολογιστή σου κάθετα νέος κόσμος ανοίγεται μπροστά σου.

Οι οθόνες των υπολογιστών έχουν μακρά ιστορία. Στην αρχή, οι υπολογιστές δεν είχαν καν οθόνη παρά ατελείωτα πάνελ από… λαμπάκια που αναβόσβηναν. Αργότερα απέκτησαν οθόνες, οι οποίες αναγκαστικά ήταν βασισμένες πάνω στις οθόνες των τηλεοράσεων που κατασκευάζονταν τότε. Αυτό είχε ως συνέπεια να ακολουθήσουν την αναλογία των τηλεοπτικών σημάτων, η οποία δεν είναι άλλη από το γνωστό 4:3. Μάλιστα, το σχήμα αυτό παρέμεινε και καθιερώθηκε για δεκαετίες, με τη συντριπτική πλειοψηφία των υπολογιστών να το υιοθετεί και οι κατασκευαστές καρτών γραφικών να προσαρμόζονται σε αυτό. Κι όμως… από τη δεκαετία του ’60 υπήρχαν οι «αιρετικοί».

Οι εν λόγω αιρετικοί ήταν κάποιες εταιρείες οι οποίες είχαν επενδύσει σημαντικά ποσά στην κατασκευή «μακρόστενων» οθονών – τις οποίες ονόμασαν portrait monitors – ειδικά για αρθρογράφους, δακτυλογράφους και διάφορες άλλες ειδικότητες, οι οποίοι ήθελαν, απλώς, να μπορούν να βλέπουν στην οθόνη τους μια κανονική σελίδα χαρτιού – προφανώς όχι A4 αλλά αμερικάνικων διαστάσεων. Αυτές όμως παρέμειναν περιορισμένες σε πανάκριβες εγκαταστάσεις και σχεδόν ποτέ δεν βγήκαν στον έξω κόσμο.

Αυτά μέχρι πρότινος, όμως. Η έλευση των επίπεδων οθονών LCD έκανε την περιστροφή της οθόνης απλούστατη υπόθεση, ενώ και οι ίδιοι οι κατασκευαστές, με το να κατασκευάζουν οθόνες ολοένα και πιο «μακρόστενες», έδωσαν στους χρήστες περισσότερες δυνατότητες. Πλέον είναι πολλά τα μοντέλα που έρχονται με βάση που υποστηρίζει την περιστροφή, αλλά και όλα τα λειτουργικά συστήματα υποστηρίζουν την περιστροφή της εικόνας κατά ±90° αλλά ακόμη και 180°, αν για κάποιον λόγο σε βολεύει να βάλεις την οθόνη ανάποδα. Αλλά εδώ θα σου αναλύσουμε τα προτερήματα του να βάλεις την οθόνη στο πλάι!

Τι κερδίζεις

Όπως προαναφέραμε, ο… προαιώνιος λόγος για μια οθόνη στενόμακρη είναι η προβολή κειμένου. Απλά και μόνο αν δοκιμάσεις να δεις ένα οποιοδήποτε site – και πολύ περισσότερο το feed του Facebook – σε portrait mode, θα καταλάβεις. Ακόμη κι αν ανοίξεις ένα οποιοδήποτε αρχείο κειμένου, Word ή PDF, θα καταλάβεις πως μπορείς να δεις πολύ περισσότερο κείμενο ταυτόχρονα. Αν η δουλειά σου περιλαμβάνει γράψιμο στο Word ή ανάγνωση κειμένων, τότε η χρησιμότητα της διάταξης portrait θα είναι προφανής. Αλλά ακόμη κι αν έχεις μια δεύτερη οθόνη σε portrait mode απλά για να έχεις ανοιχτό εκεί το Outlook ή το Thunderbird και να μπορείς να βλέπεις τα e-mails σου, αρκεί! Αλλά ακόμη και το να σκεφτείς πως θα μπορούσες να διαβάσεις ολόκληρο το παρόν άρθρο σε μία οθόνη, χωρίς καν να «κυλήσεις» προς τα κάτω.

Πώς

Η περιστροφή της οθόνης γίνεται σε δύο βήματα. Το πρώτο είναι να τσεκάρεις εάν η ίδια η οθόνη την οποία θέλεις να περιστρέψεις έχει βάση που μπορεί να περιστραφεί. Πολλές οθόνες έχουν αυτή τη δυνατότητα εκ κατασκευής. Αλλά σχεδόν όλες οι οθόνες έχουν στο πίσω τους μέρος ειδικές υποδοχές για βάση και μπορούν να περιστραφούν απλά αλλάζοντας βάση. Κάποια μοντέλα, βέβαια, έχουν ενσωματωμένο τον μηχανισμό και το μόνο που χρειάζονται είναι να… τις στρίψεις!

Το δεύτερο βήμα είναι να ενημερώσεις το λειτουργικό σύστημα για αυτή την περιστροφή. Στα Windows, απλά πρέπει να ανοίξεις το Display settings (δεξί κλικ στο desktop και Display settings) και να επιλέξεις το Portrait ή το Portrait (flipped) (αναλόγως) από την επιλογή με τίτλο Display orientation. Για Macintosh, στο System Preferences > Displays υπάρχει η επιλογή Rotation, στην οποία επιλέγεις 90°. Αυτομάτως, τα περιεχόμενα της οθόνης θα προσαρμοστούν στη νέα τους… πραγματικότητα.

Τέλος σε περίπτωση που το παρόν άρθρο σου άνοιξε την όρεξη για καινούρια οθόνη, επισκέψου ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣγια να δεις όλα τα τελευταία μοντέλα που κυκλοφορούν.