16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Γιατί τα βίντεο φαίνονται τόσο χάλια στο Facebook;

Γιατί τα βίντεο φαίνονται τόσο χάλια στο Facebook;
Ανεβάζεις τα ωραία, πεντακάθαρα και HD βίντεό σου στο Facebook για να διαπιστώσεις ότι φαίνονται χάλια; Δεν είσαι ο μόνος. Μάθε τι ακριβώς κάνει το Facebook στα βίντεό σου.

Είναι από τις πιο γνωστές γκρίνιες των χρηστών του Facebook: ανεβάζεις ένα βίντεο το οποίο στο δικό σου κινητό είναι άψογο, η εικόνα πεντακάθαρη και η ροή κυλάει σαν τα… γάργαρα νερά· βλέποντάς το μέσα από το Facebook, όμως, φαίνεται χάλια. Τα γάργαρα νερά έχουν γίνει… μελάσα, η πεντακάθαρη εικόνα έχει θολώσει, κι εσύ… ξενερώνεις. Γιατί;

Κατ’ αρχήν, μην ψάχνεις να βρεις προβλήματα στο κινητό σου ή στον υπολογιστή σου. Το πρόβλημα δεν είναι εκεί. Τα περισσότερα smartphones της τελευταίας τριετίας όντως μπορούν να βγάλουν βίντεο με καλή ποιότητα και υψηλή ανάλυση, ενώ διαθέτουν και το απαιτούμενο hardware για να κάνουν καλή συμπίεση σε πραγματικό χρόνο. Λοιπόν, δεν είναι δύσκολο να βγάλεις βίντεο με καλή ποιότητα, ενίοτε και με καταπληκτική ποιότητα. Γιατί το ίδιο βίντεο, όμως, όταν ανέβει στο Facebook φαίνεται σαν εκείνα τα αντιγραμμένα CDs με ταινίες DivX που κυκλοφορούσαν 20 χρόνια πριν;

Η απάντηση συνοψίζεται σε μία λέξη: συμπίεση.

Κάθε φορά που ανεβάζεις ένα βίντεο στο Facebook (ή στο YouTube ή οπουδήποτε αλλού), αυτό το βίντεο πρέπει να αποθηκευτεί κάπου. Με δισεκατομμύρια χρήστες ενεργούς κάθε στιγμή, οι χρήστες του Facebook ανεβάζουν περίπου 4 petabytes δεδομένων κάθε μέρα (1 petabyte = 1024 terabytes = 1.048.576 gigabytes). Αυτά τα δεδομένα πρέπει να αποθηκευτούν στους servers του Facebook. Και ο αποθηκευτικός χώρος κοστίζει. Προφανώς, για να γλυτώσουν χώρο, οι servers του Facebook συμπιέζουν τα βίντεο σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι είναι η αρχική συμπίεση των αρχείων που ανεβάζουν οι χρήστες. Η επιπλέον συμπίεση αυτή, οδηγεί σε μείωση της ποιότητας της εικόνας.

Παρά ταύτα, το Facebook δεν σε βάζει να βλέπεις βίντεο σε μικροσκοπική ανάλυση. Αν η αρχική ανάλυση το επιτρέπει, το Facebook διαθέτει το βίντεο σε ανάλυση 1080 αλλά και 720. Βεβαιώσου πως βλέπεις τα βίντεο στη μέγιστη ανάλυση, για την καλύτερη δυνατή ποιότητα.

Επίσης σημαντικό είναι το ότι η επεξεργασία των βίντεο που ανεβάζεις παίρνει χρόνο. Αν έχεις ανεβάσει βίντεο και βλέπεις διαθέσιμη μόνο την ανάλυση 720, θα πρέπει να περιμένεις λίγο μέχρι να ετοιμαστεί και η έκδοση για 1080 και να γίνει διαθέσιμη.

Αν εξακολουθείς και δεν βλέπεις καλή ποιότητα, τσέκαρε μήπως έχεις απενεργοποιημένη την επιλογή Upload HD στις ρυθμίσεις του app του Facebook (βρίσκεται στη σελίδα Media and Contacts). Σε αυτή την περίπτωση, το Facebook ανεβάζει βίντεο μειωμένης ποιότητας για να αυξήσει την ταχύτητα και να μειώσει τον όγκο των μεταδιδόμενων δεδομένων.

Τελικά, όμως, πειράζει τόσο πολύ;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι όχι, αλλά ούτε και ναι. Είναι, απλώς, «δεν θα ‘πρεπε». Το Facebook είναι μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Τα βίντεο και οι φωτογραφίες που ανεβάζεις, έχουν ως αποδέκτη φίλους και συγγενείς. Αν θες να δείξεις το Χριστουγεννιάτικο δέντρο που έφτιαξες ή τον σκύλο σου που έκανε κάτι αστείο, η ποιότητα δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Αυτό που δεν είναι το Facebook, είναι πλατφόρμα για επαγγελματικά βίντεο ή φωτογραφίες με ποιότητα… γκαλερί. Αν θέλεις να ανεβάσεις ένα βίντεο με σοβαρό (ή και πολύ σημαντικό) περιεχόμενο, ίσως θα πρέπει να επιλέξεις κάποια άλλη πλατφόρμα – για παράδειγμα το YouTube, το Dailymotion ή το Flickr – η οποία να εξειδικεύεται σε βίντεο υψηλής ποιότητας, ή τελικά να στείλεις το βίντεο που θέλεις μέσω κάποιας υπηρεσίας ανταλλαγής αρχείων. Το Facebook δεν σου εγγυάται πως η ποιότητα του υλικού που ανεβάζεις θα είναι υψηλή, ούτε πως δεν θα το επεξεργαστεί ώστε να μειωθεί το μέγεθός του.