6
Πολιτισμός

Γιγάντια εικονικά γλυπτά σε κοινόχρηστους χώρους

Γιγάντια εικονικά γλυπτά σε κοινόχρηστους χώρους
Με τη βοήθεια της τεχνολογίας ένας γλύπτης μπορεί και τοποθετεί τα γιγάντια γλυπτά του οπουδήποτε με τη βοήθεια προβολέων ή εικονικής πραγματικότητας.

Η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά και στην τέχνη και οι απανταχού καλλιτέχνες φροντίζουν και αξιοποιούν όλα όσα προσφέρει προκειμένου να μπορέσουν να εκφραστούν. Και όντως, η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει τρόπους που μέχρι πριν ήταν απλά αδύνατο. Πάρε για παράδειγμα τον συγκεκριμένο «γλύπτη» για τον οποίο θα μιλήσουμε στο παρόν άρθρο. Πρόκειται για τον κύριο Ken Kelleher, ο οποίος όντως είναι πραγματικός γλύπτης, ωστόσο το τελευταίο του project δεν περιλαμβάνει φυσικά υλικά, αλλά ψηφιακά. Αυτό που κάνει είναι να δημιουργεί τα αντικείμενά του στον υπολογιστή και στη συνέχεια να τα προβάλλει με τη βοήθεια projectors σε δημόσιους χώρους. Πάντως, ο κύριος Kelleher έχει παρελθόν με την κατασκευή τεράστιων (πραγματικών) γλυπτών και επειδή κάποια στιγμή αντιλήφθηκε τους περιορισμούς του φυσικού κόσμου (δεν μπορείς να στήσεις όποτε θέλεις, ένα τεράστιο άγαλμα στη μέση μιας πλατείας για παράδειγμα) αντιλήφθηκε την προοπτική του εικονικού. Τον εικονικό κόσμο, λοιπόν ο καλλιτέχνης είναι ελεύθερος να εκφραστεί όπως επιθυμεί χωρίς να ενοχλεί ή να περιορίζεται από υλικά κατασκευής και τοποθέτηση και επειδή ο συγκεκριμένος προτιμά να «εκθέτει» σε δημόσιους χώρους, αντί για μια αίθουσα ή γκαλερί, η τεχνολογία VR προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες δημιουργίας. Το ερώτημα που έπρεπε να απαντηθεί ήταν πως θα μπορούσε να απολαύσει τις δημιουργίες του οι θεατές. Το πρόβλημα λύθηκε με την τεχνολογία προβολής και VR/AR. Η προβολή είναι δισδιάστατη, ενώ με τα γυαλιά Augmented Reality, οι θεατές βλέπουν τις δημιουργίες του Kelleher μέσα στον πραγματικό κόσμο. Μάλιστα, όσοι τα έχουν δει, αναφέρουν ότι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν ότι δεν υπάρχουν πραγματικά. Ο θεατής μπορεί να θαυμάσει το «γλυπτό» από κάθε πλευρά, να περπατήσει γύρω του, όπως ακριβώς θα έκανε εάν έβλεπε ένα πραγματικό αντικείμενο μπροστά του. Το μόνο που δεν μπορεί να κάνει είναι να το αγγίξει (τουλάχιστον προς το παρόν).

Όπως μπορείς να δεις και από τις εικόνες που παραθέτουμε, θα ήταν αδύνατο όχι μόνο να κατασκευαστεί, αλλά και να τοποθετηθεί ένα από τα τεράστια γλυπτά του Kelleher σε σημεία με τεράστια κίνηση όπως ο σταθμός του μετρό της Νέας Υόρκης, ή έξω από το Παλάτι των Δόγηδων στη Βενετία.

Οι δημιουργίες του Kelleher έχουν κάνει μεγάλη εντύπωση και έχει προσκληθεί να δημιουργήσει εικονικά γλυπτά σε δημόσιους χώρους της Ιταλίας και Πορτογαλίας. Επίσης, γνωστή εταιρεία αθλητικών ειδών του έχει αναθέσει τη δημιουργία μιας AR εγκατάστασης στο πλαίσιο επερχόμενου event.

Μπορείς να απολαύσεις τις εικονικές δημιουργίες του Ken Kelleher στο προσωπικό του site www.kenkelleher.com.