8
Ψυχαγωγία

Γνώρισε τα ψηφιακά διαδραστικά περιοδικά

Γνώρισε τα ψηφιακά διαδραστικά περιοδικά
Τα e-mags που διατίθενται σε tablets δεν έχουν καμία σχέση με ό,τι ξέρεις. Δεν τα ξεφυλλίζεις απλά , αλλά σε καλούν να αλληεπιδράσεις μαζί τους, να γυρίσεις (εικονικά) τις σελίδες τους, να δεις βίντεο και animations, να ακούσεις ηχητικά αποσπάσματα και γενικά να κάνεις ό,τι δεν μπορούσες ποτέ με τα μακρινά χάρτινα ξαδέρφια τους.

Μια από τις πρώτες εφαρμογές των φορητών συσκευών με οθόνη (οι παλαιότεροι θα θυμούνται την εποχή των PDAs) ήταν η ηλεκτρονική ανάγνωση. Την αρχή έκαναν τα βιβλία, τα οποία στην ηλεκτρονική μορφή τους δεν είχαν ιδιαίτερες απαιτήσεις, ούτε σε ότι αφορά την ανάλυση, ούτε στην επεξεργαστική ισχύ της συσκευής. Έπρεπε να περάσουν αρκετά χρόνια και να έρθουν στο προσκήνιο τα tablets για να κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα πραγματικά ψηφιακά περιοδικά. Λέμε «πραγματικά», διότι PDF εκδόσεις των αντίστοιχων εντύπων είχαν κάνει (και συνεχίζουν) την εμφάνισή τους στο web. Αρχικά, αυτό που έκαναν οι εκδότες ήταν να διαθέτουν τα ψηφιακά αντίστοιχα των περιοδικών τους, είτε μέσα από μια δική τους πλατφόρμα, είτε μέσω υπηρεσιών όπως το Zinio, Isuu κ.ά. Το γιατί χρειάζεται μια τέτοια πλατφόρμα και δεν αρκεί ένα απλό PDF είναι προφανές εφόσον μιλάμε για ψηφιακά περιοδικά που δεν είναι δωρεάν: Ο εκδότης θέλει να πουλά το περιοδικό του, όπως κάνει με το χάρτινο αντίστοιχό του και επίσης θέλει να διασφαλίσει ότι το ψηφιακό περιοδικό δεν θα πειρατευτεί.

Το ξεκίνημα

Η Apple με την πλατφόρμα Newsstand (πλέον έχει μετονομαστεί σε News) έφερε την επανάσταση στο χώρο, αφού προσέφερε στους εκδότες ένα ψηφιακό περίπτερο, στα πρότυπα των App Store και iTunes, από το οποίο μπορούσαν να διαθέτουν τα ψηφιακά περιοδικά τους. Όλοι οι μεγάλοι διεθνείς τίτλοι έσπευσαν να μπουν στη νέα πλατφόρμα, ενώ το ίδιο το μέσο προσέφερε νέες δυνατότητες μετατρέποντας τα περιοδικά σε multimedia εφαρμογές, με πρόσθετο υλικό, φωτογραφίες, βίντεο, ηχητικά κλιπ, αλλά και animation τόσο στην ύλη όσο και στις διαφημίσεις.

Ακολούθησε η Google με τη δική της ψηφιακή πλατφόρμα για Android Tablets, ενώ από το χώρο δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η Amazon με τα Kindle Fire της, τα tablet e-readers που είναι ιδανικά και για ανάγνωση ψηφιακών περιοδικών, χάρη στην έγχρωμη οθόνη τους.

Η κατάσταση σήμερα

Όπως προαναφέραμε, Newsstand δεν υπάρχει πλέον. Τα ψηφιακά περιοδικά στο iPad έχουν περάσει στο κανονικό App Store και έχουν τη μορφή app. Θα τα βρεις στην ενότητα Περιοδικά & Εφημερίδες. Το γεγονός αυτό έχει δώσει ακόμα περισσότερες δυνατότητες στους εκδότες αφού δεν τους περιορίσει από μια συγκεκριμένη πλατφόρμα, όπως ήταν πριν το Newsstand. Κάπως έτσι είναι η κατάσταση και στο Android, με τα ψηφιακά περιοδικά να βρίσκονται πλέον στο Google Play Books, αλλά και ως αυτόνομα apps (εξαρτάται από τον εκδότη πώς θέλει να διαθέτει τα προϊόντα του).

Εάν διαβάζεις περιοδικά, η επιλογή μιας ψηφιακής έκδοσης είναι ιδανική λύση για να τα έχεις πάντα μαζί σου (στο tablet εννοείται, γιατί το smartphone όσο μεγάλο κι αν είναι δεν μπορεί να προβάλλει όλο το περιεχόμενο ενός περιοδικού). Δες εδώ όλα τα νέα tablets από την COSMOTE.

Μπορείς να αγοράζεις μεμονωμένα τεύχη, ή να κάνεις μια συνδρομή. Έτσι με την κυκλοφορία του νέου τεύχους αυτό προστίθεται αυτόματα στην ψηφιακή σου βιβλιοθήκη.

Όσα περιοδικά θες με μια συνδρομή

Κλείνοντας την αναφορά μας στα ψηφιακά περιοδικά, αξίζει να αναφέρουμε μια πολύ σημαντική είδηση, η οποία θα αλλάξει όλα όσα ξέραμε στο χώρο των ψηφιακών περιοδικών (και όχι μόνο). Η Apple λοιπόν προωθεί την ιδέα του συνδρομητικού περιεχομένου και στα περιοδικά στα πρότυπα των ταινιών και της μουσικής. Έτσι, πρόσφατα εξαγόρασε την εταιρεία Texture, η οποία μέσα από το ομώνυμο app προσφέρει απεριόριστη πρόσβαση σε εκατοντάδες περιοδικά με μία μόνο μηνιαία συνδρομή.