14
Πολίτης του Σήμερα

Γονικός έλεγχος – αυτά είναι τα καλύτερα apps

Γονικός έλεγχος – αυτά είναι τα καλύτερα apps
Ο γονικός έλεγχος είναι απαραίτητος, αλλά πολλοί γονείς είτε δεν γνωρίζουν, είτε βαριούνται να ασχοληθούν. Κι όμως είναι σχετικά απλό. Εμείς ψάξαμε και ανακαλύψαμε τα καλύτερα apps για Android και iOS.

Το πιο συνηθισμένο πράγμα που ακούμε από γονείς σχεδόν όλων των ηλικιών, όσον αφορά τη σχέση των παιδιών τους με tablets, smartphones, υπολογιστές και παιχνιδομηχανές είναι το «είναι κολλημένος/η στην οθόνη με τις ώρες». Για την ακρίβεια, το ίδιο έλεγαν και οι δικοί μας γονείς, πριν από… ας πούμε αρκετές δεκαετίες – απλώς τότε δεν υπήρχαν tablets και smartphones. Υπήρχαν οι υπολογιστές, οι παιχνιδομηχανές και η τηλεόραση και το βίντεο. Παρ’ ότι τώρα τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα για τους γονείς, η κατάσταση παραμένει πρακτικά αμετάβλητη, διότι… οι γονείς δεν χρησιμοποιούν τα εργαλεία που υπάρχουν για να κάνουν τη ζωή τους πιο εύκολη. Ποια είναι αυτά; Μα… τα εργαλεία και τα apps γονικού ελέγχου!

Σημαντική σημείωση: Όταν έχουμε να κάνουμε με παιδιά, ένα πράγμα είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κάθε γονιός: τα παιδιά θα (προσπαθήσουν να) βρουν τρόπο για να παρακάμψουν τα συστήματα γονικού ελέγχου. Υπάρχουν forums και γκρουπ στο Facebook αφιερωμένα σε αυτό το θέμα, με όπου ανταλλάσσουν τρόπους και κόλπα για να ξεπερνούν τέτοια εμπόδια. Κάποια εξ αυτών, μάλιστα, όντως δουλεύουν (μέχρι να κλείσουν τις τρύπες οι εταιρείες)! Τρόποι υπάρχουν, αλλά και εσύ, ο γονιός, μπορείς να λάβεις τα μέτρα σου. Για παράδειγμα, μην δίνεις το δικό σου κινητό στα παιδιά – είναι δεδομένο το ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνουν είναι να ξεκλειδώσουν το δικό τους – και μην βάζεις προφανή passwords, αλλά και μη γράψεις το password του γονικού ελέγχου πουθενά, όσο καλά κι αν νομίζεις πως το έχεις κρύψει.

Πάμε να δούμε τα καλύτερα συστήματα γονικού ελέγχου

Apple Screen Time

Προφανώς, το καλύτερο σύστημα γονικού ελέγχου είναι αυτό που είναι ενσωματωμένο στο ίδιο το λειτουργικό σύστημα. Το Screen Time διαθέτει πολύ καλά χαρακτηριστικά και θα πρέπει να είναι το πρώτο που θα χρησιμοποιήσεις. Πάρε τη συσκευή του παιδιού σου και πήγαινε στα Settings → Screen Time και πάτα στο This is my child’s [όνομα συσκευής]. Εκεί μπορείς να θέσεις περιορισμούς για το App Store, για άλλο περιεχόμενο αλλά και για αγορές (και υλικό) από διάφορα apps. Μπορείς επίσης να περιορίσεις τον χρόνο χρήσης της συσκευής αλλά και τις άδειες που μπορεί να δώσει το παιδί για χρήση σε apps, όπως τοποθεσία ή κάμερα. Δεν έχει, όμως, κάποια από τα πιο προχωρημένα χαρακτηριστικά που βρίσκουμε σε άλλα apps τρίτων, όπως το geofencing (περισσότερα γι’ αυτό πιο κάτω). Είναι, όμως, μια σοβαρή εφαρμογή και δωρεάν, μιας και περιλαμβάνεται στο iOS.

Google Family Link

Εδώ έχουμε το αντίστοιχο της Google. Βέβαια, δεν περιλαμβάνεται με το Android αλλά πρέπει να το κατεβάσεις, αλλά υπάρχει τόσο για Android όσο και για (ώ της εκπλήξεως) iOS! Έχει όλες τις βασικές λειτουργίες και μπορεί να ελέγξει τόσο τον χρόνο που ξοδεύει το παιδί στη συσκευή, αλλά και το υλικό που μπορεί να δει. Ο γονιός μπορεί να δει ποια apps χρησιμοποιεί το παιδί και πόσο χρόνο αφιερώνει στο κάθε ένα, να βάλει όρια για κάθε app ξεχωριστά, αλλά και να “κλειδώσει” τις αγορές. Επίσης, μπορεί να τσεκάρει το κάθε app που κατεβάζει το παιδί προς εγκατάσταση και να το επιτρέψει ή όχι. Και είναι δωρεάν.

FamiSafe

Το app αυτό περιλαμβάνει ό,τι δεν περιλαμβάνουν τα δύο προηγούμενα apps – αλλά και ό,τι περιλαμβάνουν. Επιπλέον έχεις ζωντανή παρακολούθηση τοποθεσίας με πλήρες ιστορικό, geofences, μπλοκάρισμα για apps, χρονικό προγραμματισμό, φίλτρα για το internet, αναφορές δραστηριότητας, ιστορικό για τα βίντεο του YouTube και δυνατότητα μπλοκαρίσματος για συγκεκριμένα βίντεο ή και κανάλια. Το app υπάρχει για όλες τις συσκευές και τα λειτουργικά, για Android, iOS, macOS, Windows, ακόμη και Kindle. Βέβαια, δεν είναι δωρεάν.

Geofencing

Το geofencing είναι μια λειτουργία η οποία μπορεί να σου φανεί χρήσιμη. Αντί να παρακολουθείς κάθε στιγμή την ακριβή τοποθεσία του παιδιού, μπορείς να ορίσεις ασφαλείς περιοχές στις οποίες κινείται συνήθως. Αν το παιδί βγει εκτός αυτής της περιοχής, τότε λαμβάνεις ειδοποίηση. Είναι πιο χρήσιμο από την απλή παρακολούθηση τοποθεσίας και επιτρέπει μια κάποια ελευθερία κινήσεων στο παιδί.

ESET Parental Control

Την ESET την γνωρίσαμε από το κορυφαίο της antivirus, αλλά έχει και σύστημα γονικού ελέγχου για Android. Η δωρεάν έκδοση περιλαμβάνει έλεγχο του Internet, μπλοκάρισμα apps, χρονικό περιορισμό σε παιχνίδια, και ένα βασικό επίπεδο αναφορών. Η επί πληρωμή έκδοση προσθέτει μπλοκάρισμα συγκεκριμένων sites, παρακολούθηση τοποθεσίας, λεπτομερείς αναφορές και μια λειτουργία την οποία ονομάζουν parental messaging (γονικά μηνύματα). Αυτή είναι μια έξυπνη λειτουργία: σου επιτρέπει να στείλεις μήνυμα στο παιδί, στο οποίο θα πρέπει να απαντήσει για να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τη συσκευή του.

Kaspersky Safe Kids

Άλλο ένα app από εταιρεία antivirus, το οποίο διαθέτει ό,τι θα μπορούσε να θέλει ένας γονιός. Περιλαμβάνει διαχείριση του χρόνου χρήσης της συσκευής, εργαλεία εποπτείας, geofencing, παρακολούθηση τοποθεσίας του παιδιού, μέχρι και έλεγχο δραστηριότητας στο Facebook. Σου δίνει τη δυνατότητα να μπλοκάρεις apps, παιχνίδια ή ιστοσελίδες, αλλά διαθέτει μέχρι και συμβουλευτική υπηρεσία από παιδοψυχολόγους!