16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Γονικός έλεγχος στο Insta

Γονικός έλεγχος στο Insta
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τη νέα λειτουργία «Supervision» του Instagram

Το Instagram είναι μια από τις πλατφόρμες οι οποίες μετά βίας ονομάζονται μέσο κοινωνικής δικτύωσης και σίγουρα μια από τις πιο αμφιλεγόμενες. Πολλοί ψυχολόγοι ανά τον κόσμο έχουν επισημάνει τους κινδύνους για την ψυχολογία του οποιουδήποτε εξ ημών από πλατφόρμες τύπου Instagram, αλλά ο κίνδυνος είναι πολλαπλάσιος για τους εφήβους και γενικά για τους ανήλικους. Μάλιστα, η αρνητική επίδραση του Instagram σε εφήβους είναι φανερή ακόμη και μέσα από στοιχεία τα οποία δημοσίευσε το ίδιο το Facebook (προτού η μητρική εταιρική οντότητα μετονομαστεί σε Meta).

Ειδικά αν είσαι γονέας (ή κηδεμόνας) εφήβου ή εφήβων, θα πρέπει να έχεις το νου σου στη χρήση που κάνουν σε τέτοια μέσα και ειδικότερα στο Instagram. Η Meta φαίνεται να συμφωνεί με αυτό και πρόσφατα εισήγαγε ένα νέο σετ ρυθμίσεων για αυτόν ακριβώς το λόγο, το οποίο (σετ) ονομάζει Supervision. Αυτές οι ρυθμίσεις παρέχουν κάποιες (περιορισμένες) λειτουργίες εποπτείας για το Instagram και, για την ώρα, είναι διαθέσιμες μόνο στις ΗΠΑ.

Οι λειτουργίες του Supervision επιτρέπουν σε γονείς και κηδεμόνες να θέτουν χρονικά όρια για τη χρήση του app αλλά και να λαμβάνουν ενημερώσεις για το ποιους χρήστες κάνουν follow οι έφηβοι, αλλά και ποιοι είναι οι followers τους. Ένα ζήτημα είναι το ότι, για να λειτουργήσει το Supervision, θα πρέπει οι ίδιοι οι έφηβοι να στείλουν αίτημα στους γονείς τους. Όπως έχει ήδη ανακοινώσει η Meta, στο μέλλον οι γονείς θα μπορούν να ρυθμίζουν το Supervision αλλά και να θέτουν ώρες κατά τις οποίες τα παιδιά τους θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Instagram.

Αίτημα για εποπτεία

Όπως προαναφέραμε, οι έφηβοι 13-17 ετών θα πρέπει να στείλουν ένα Supervision request στους γονείς τους, οι οποίοι θα πρέπει (προφανώς) να έχουν και οι ίδιοι λογαριασμό στο Instagram. Για να στείλουν το request, θα πρέπει να ανοίξουν το app του Instagram, να πάνε στην σελίδα του προφίλ τους, να πατήσουν το πλήκτρο με τις τρεις γραμμές και να ανοίξουν τα Settings. Εκεί θα βρουν την περιοχή με τίτλο Supervision και πατώντας Next, θα επιλέξουν το Set up supervision και θα επιλέξουν το πώς θα σταλεί το αίτημα στον κάθε γονέα τους.

Από την αντίθετη πλευρά, αφού έρθει η ειδοποίηση για το supervision request, απλά θα πατήσεις Next και Accept Invite.

Ρυθμίσεις

Αφού έχουν γίνει τα παραπάνω βήματα, θα μπορείς να μπεις στο app του Instagram και να κάνεις ρυθμίσεις. Για παράδειγμα, αν θέλεις να αλλάξεις τα χρονικά όρια για τη χρήση του Instagram, θα πρέπει να πας στα Settings, να μπεις στην περιοχή Supervision, να διαλέξεις τον λογαριασμό κάποιου από τους εφήβους που εποπτεύεις μέσα στο Accounts you supervise, και εκεί θα βρεις τις λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, στο Set limit μπορείς να βάλεις το χρονικό όριο που θέλεις. Εκεί θα δεις και τον χρόνο που έχουν περάσει στο Instagram τις τελευταίες επτά μέρες. Μπορείς να δεις και τους followers και followees (ποιοι τον ή την ακολουθούν αλλά και ποιους ακολουθεί), μέσα στο Followers and following και See more.