7
Τεχνολογία

Δίκτυο οπτικών ινών μέχρι την πόρτα σου

Δίκτυο οπτικών ινών μέχρι την πόρτα σου
Το COSMOTE Fiber είναι το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών στην Ελλάδα με απώτερο στόχο το Fiber to The Home. Τι σημαίνει όμως αυτό για σένα;

Τώρα μπορείς να απολαύσεις πραγματικά υψηλές ταχύτητες Internet, αφού η COSMOTE φέρνει τη δύναμη των οπτικών ινών μέχρι την πόρτα σου. Εάν το VDSL σου φαίνεται γρήγορο πού να δεις το Fiber. Η νέα υπηρεσία της COSMOTE είναι το COSMOTE Fiber και διατίθεται τόσο για οικιακούς χρήστες όσο και για επιχειρήσεις.

Τι είναι το Fiber

Πρόκειται ουσιαστικά για την αντικατάσταση των χάλκινων καλωδίων που μεταδίδουν φωνή και δεδομένα με οπτικές ίνες. Ωστόσο, αν και οι οπτικές ίνες χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια, η πραγματική επανάσταση τώρα ξεκινά, με το Fiber to The Home (FTTH), με το οποίο η οπτική ίνα φτάνει όχι μέχρι το κέντρο, ούτε μέχρι το κουτί της γειτονιάς, αλλά μέχρι το σπίτι σου. Αυτός είναι ο μελλοντικός στόχος της COSMOTE ο οποίος θα επιτρέψει ταχύτητες της τάξης του 1GB. Για την ώρα το δίκτυο οπτικών ινών της COSMOTE έχει φτάσει τα 43.000 χλμ, μήκος δίνοντας την ευκαιρία σε 2,5 εκατομμύρια χρήστες να απολαμβάνουν υψηλές ταχύτητες Internet της τάξης των 200 Mbit. Οι επενδύσεις συνεχίζονται, το δίκτυο θα συνεχίσει να επεκτείνεται σε ακόμη περισσότερες γειτονιές σε όλη την Ελλάδα.

Τι σημαίνουν στην πράξη αυτές οι ταχύτητες;

Για να δεις στην πράξη τι σημαίνουν αυτές οι εξωπραγματικές ταχύτητες θα αναφέρουμε ενδεικτικά ότι με το πρόγραμμα COSMOTE Fiber 200 XL θα απολαμβάνεις:

Πιο γρήγορο downloading:

  • 1GB σε 40 δευτερόλεπτα
  • 100 φωτογραφίες σε 10 δευτερόλεπτα
  • 1 παιχνίδι σε λιγότερο από 1,5 λεπτά
  • μια ταινία HD σε 3,5 λεπτά
  • μια ταινία ανάλυσης Blu-Ray σε 23 λεπτά

Πιο γρήγορο uploading:

  • 1 video στο YouTube σε 1 λεπτό
  • 10 φωτογραφίες στα social media ή στο blog σου σε 10 δευτερόλεπτα

Για να δεις εάν το COSMOTE Fiber είναι διαθέσιμο στην περιοχή σου κάνε κλικ εδώ.

Η δύναμη των οπτικών ινών

Χάρη στη δύναμη των οπτικών ινών, που θα επιτρέπουν ταχύτητες έως 1Gbps, η καθημερινότητα νοικοκυριών κι επιχειρήσεων αλλάζει ριζικά. Κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με το Internet αναβαθμίζεται σημαντικά, δημιουργώντας νέες προοπτικές για την  επιχειρηματικότητα, την ιατρική, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την οικονομία, τις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και την ψυχαγωγία.

Επιπλέον, τα δίκτυα νέας γενιάς θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, όπως το cloud, η τεχνητή νοημοσύνη, το Internet of Things, η εικονική πραγματικότητα, το 3D printing, τα αυτόνομα ρομπότ κ.α. που θα βρουν πολλές εφαρμογές στην καθημερινότητα.

COSMOTE Fiber σε όλη τη χώρα

Με επενδύσεις που έφτασαν τα €2 δισ. τα τελευταία έξι χρόνια και νέο επενδυτικό πλάνο ύψους €1,5 δισ. έως το 2020 για οπτικές ίνες και δίκτυα νέας γενιάς, ο όμιλος ΟΤΕ υλοποιεί το μεγαλύτερο έργο επέκτασης του δικτύου οπτικών ινών σε όλη την Ελλάδα. Ήδη έχει συνδέσει περίπου 13.000 καμπίνες σε όλη τη χώρα με οπτικές ίνες και συνεχίζει με επιπλέον 3.000 νέες καμπίνες, στο πλαίσιο των πλάνων ανάπτυξης που ενέκρινε η ΕΕΤΤ.

Στο τέλος του έργου, περίπου 2,9 εκατ. νοικοκυριά κι επιχειρήσεις σε 650 πόλεις, κωμοπόλεις και οικισμούς από όλη την Ελλάδα, δηλαδή πάνω από το 60% των συνδέσεων της χώρα, θα έχουν πρόσβαση στο COSMOTE Fiber για ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες Internet μέσω οπτικών ινών.