8
Ψυχαγωγία

Δες τηλεόραση στον υπολογιστή σου

Δες τηλεόραση στον υπολογιστή σου
Εάν ακόμα σου αρέσει να βλέπεις τα προγράμματα τις συμβατικής τηλεόρασης, μπορείς να συνεχίσεις να το κάνεις και στον υπολογιστή σου. Παραθέτουμε όλες τις περιπτώσεις για να μετατρέψεις ένα PC σε TV.

Η τηλεόραση είναι μια εφεύρεση η οποία περνάει κρίση. Και όχι, δεν εννοούμε την ίδια τη συσκευή· τηλεοράσεις υπάρχουν από τα μέσα του περασμένου αιώνα και θα συνεχίσουν να υπάρχουν για πολλά χρόνια ακόμη. Αυτό που περνάει κρίση είναι η ιδέα, το concept της τηλεόρασης. Δηλαδή, το να κάθεσαι να βλέπεις προγράμματα από κανάλια. Η έλευση του Internet και των συνδρομητικών υπηρεσιών, έχει βάλει τον κόσμο της τηλεόρασης σε μεγάλους μπελάδες. Γιατί; Μα… γιατί δεν χρειάζεται να παρακαλάς να βάλει κάποιο κανάλι την ταινία που θες να δεις, ούτε τη σειρά που έχεις αφήσει στη μέση. Πλέον, μπορείς να διαλέξεις εσύ το τι θα δεις και το πότε θα το δεις!

Δες εδώ τα πακέτα της νέας COSMOTE TV για να μπεις στον νέο κόσμο της συνδρομητικής on-demand τηλεόρασης.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι κατασκευαστές τηλεοράσεων εφηύραν τις έξυπνες τηλεοράσεις, τις γνωστές Smart TVs. Τι έκαναν; Απλώς… έβαλαν στην κάθε τηλεόραση και ένα μικρό υπολογιστή, ικανό να συνδεθεί στο Internet και να παίξει βίντεο, είτε από τις συνδρομητικές υπηρεσίες streaming (π.χ COSMOTE TV), είτε και από το YouTube! Και βέβαια, μέσω των παραδοσιακών τεχνολογιών, μπορούν να πιάσουν σήμα και από την κεραία και να δείξουν το συμβατικό τηλεοπτικό πρόγραμμα.

Τι γίνεται, όμως, αν κάποιος θέλει να κάνει το ακριβώς αντίθετο; Δηλαδή να βάλει τον κανονικό του υπολογιστή να δείξει τηλεόραση; Κι αυτό γίνεται!

TV Tuner

Είπαμε πως μια Smart TV είναι μια τηλεόραση με ενσωματωμένο υπολογιστή. Ο υπολογιστής σου έχει οθόνη, έχει και… υπολογιστή, επομένως τι λείπει; Αυτό που λείπει είναι το tuner. Ελληνιστί, ο δέκτης. Αυτό που δεν έχει (σχεδόν) κανένας υπολογιστής εκ κατασκευής είναι τα κυκλώματα που απαιτούνται για να συνδεθεί σε μια κεραία και να λάβει τα σήματα της – ψηφιακής πλέον – επίγειας τηλεοπτικής εκπομπής. Το καλό σε αυτή την υπόθεση είναι πως, με την ψηφιακή τηλεόραση, ο δέκτης απλοποιείται δραματικά! Τέτοια TV tuners υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια σε μορφή USB stick, τα οποία απλά συνδέεις σε κάποια ελεύθερη θύρα του υπολογιστή, εγκαθιστάς και το ανάλογο πρόγραμμα και βλέπεις τηλεόραση! Μάλιστα, είναι και πολύ φθηνά πλέον, εφ’ όσον δεν παίζουν τα ίδια το βίντεο (την εικόνα) του κάθε καναλιού. Η ψηφιακή τηλεόραση κωδικοποιεί το βίντεο με το γνωστό μας MPEG, επομένως την αναπαραγωγή την αναλαμβάνει ο υπολογιστής, όπως θα έκανε και με κάποιο αρχείο MPEG!

Αν έχεις μεγαλύτερες απαιτήσεις, υπάρχουν και tuners με δύο δέκτες, για να μπορείς να βλέπεις δύο κανάλια ταυτοχρόνως (σε παράθυρο, προφανώς) ή να βλέπεις το ένα και να γράφεις το άλλο.

Οι μόνοι περιορισμοί είναι η κεραία σου, τυχόν ενισχυτής και το πόσο καλό είναι το σήμα στην περιοχή σου. Αυτοί, όμως, είναι περιορισμοί που ισχύουν και για τις κανονικές τηλεοράσεις.

Streaming

Η άλλη λύση είναι… το streaming. Η έλευση της ψηφιακής τηλεόρασης επέτρεψε στα κανάλια να βάλουν το πρόγραμμά τους στο Internet, μιας και είναι, ούτως ή άλλως, ψηφιακό και συμπιεσμένο κατά MPEG. Όλα τα μεγάλα κανάλια στην Ελλάδα διαθέτουν δυνατότητα live streaming του προγράμματος στο Internet, επομένως το μόνο που χρειάζεσαι είναι μια οπτική ίνα από την COSMOTE και έναν browser στον υπολογιστή, και μπορείς να βλέπεις όσα κανάλια θέλεις. Η μόνη διαφορά είναι πως μιλάμε για… τηλεόραση. Επομένως, απλώς βλέπεις! Δεν έχεις δυνατότητα επιλογής προγράμματος ή τίποτε άλλο, πέραν του να πατήσεις παύση – κι αυτό δεν λειτουργεί πάντοτε τέλεια. Και βέβαια, όπως απέδειξε περίτρανα προσφάτως ο τελικός του Euro 2020, δεν έχουν όλα τα κανάλια τις υποδομές για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση· αν θέλεις να είσαι 100% σίγουρος πως θα δεις το πρόγραμμα που επιθυμείς, η κεραία είναι η πιο ασφαλής λύση, για την ώρα.