6
Πολιτισμός

Δες το παρελθόν με χρώμα

Δες το παρελθόν με χρώμα
Το Dynamichrome είναι ένα project που ασχολείται με την ψηφιακή ανακατασκευή ιστορικών ασπρόμαυρων φωτογραφιών μετατρέποντάς τες σε έγχρωμες, προσφέροντας σου μια ματιά στο παρελθόν.

Η ιστορία, όπως την ξέρουμε, έχει περάσει από πολλές φάσεις και… χρώματα. Η εικόνα που έχουμε για το παρελθόν ξεκινά από τα γλυπτά της αρχαιότητας, τους ζωγραφικής πίνακες και τις φωτογραφίες. Ωστόσο, για έναν περίπου αιώνα η φωτογραφία παρέμενε χωρίς χρώμα.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας όμως, μας επιτρέπει να μπορούμε να δούμε πώς πραγματικά ήταν ο κόσμος της ασπρόμαυρης εποχής βάζοντας το χρώμα που λείπει στις πολύτιμες φωτογραφίες του παρελθόντος, χωρίς να διακινδυνεύσουμε να τραυματίσουμε τα πρωτότυπα. Κάπως έτσι ξεκίνησε το project ονόματι Dynamichrome. Πιο κάτω μπορείς να δεις μερικά από τα «κατορθώματα» του project. Αλλά η διαδικασία δεν είναι απλή.

Ο επιχρωματισμός είναι μια επίπονη διαδικασία «ζωγραφικής» πολλών στρώσεων χρωμάτων πάνω από το πρωτότυπο ασπρόμαυρο, κρατώντας το όσο πιο ρεαλιστικό γίνεται. Κάποιες φωτογραφίες απαιτούν χιλιάδες στρώματα χρωμάτων, ένα για κάθε ξεχωριστή λεπτομέρεια.

Η διαδικασία έχει ως εξής.

Βήμα 1: Εκτίμηση

Προτού ξεκινήσει η διαδικασία, η κάθε φωτογραφία περνάει από εκτίμηση των αλλοιώσεων που έχει υποστεί από το χρόνο. Οι αλλοιώσεις περιλαμβάνουν ραγισμένα γυαλιά (οι παλιές φωτογραφίες έβγαιναν σε πλάκες), γρατζουνιές, σκόνη, μέχρι και μούχλα. Στο δείγμα του Αβραάμ Λίνκολν βλέπουμε σκόνη και γρατζουνιές οι οποίες πρέπει να αφαιρεθούν.

Βήμα 2: Αποκατάσταση και αναδόμηση

Αφού ψηφιοποιηθεί η φωτογραφία, περνά από αρκετά φίλτρα ψηφιακού καθαρισμού. Κάποιες περιπτώσεις απαιτούν επανασύνθεση και αναδόμηση ολόκληρων περιοχών της εικόνας, ώστε το ασπρόμαυρο υπόβαθρο να είναι όσο πιο κοντά στην αρχική φωτογραφία γίνεται. Ρυθμίσεις της αντίθεσης μειώνουν ανωμαλίες της αρχικής μεθόδου φωτογράφισης, ώστε το αποτέλεσμα να είναι αυτό που έβλεπε ο φωτογράφος όταν έβγαζε τη φωτογραφία.

Βήμα 3: Κατακερματισμός σε χρώμα

Ο κατακερματισμός είναι μια δύσκολη διαδικασία, στην οποία δημιουργούνται στρώματα χρώματος πάνω από τη βάση. Κάποιες φορές, χιλιάδες στρώματα. Τα έντονα χρώματα εδώ είναι σκόπιμα διαλεγμένα, ώστε η κάθε λεπτομέρεια να γίνεται ορατή. Έτσι διαχωρίζονται, για παράδειγμα, τα κουμπιά στο σακάκι του Λίνκολν από το ύφασμα. Κάθε περιοχή αποτελείται από πολλές στρώσεις, μία για κάθε απόχρωση που δημιουργείται από το φως και τη σκιά.

Βήμα 4: Ιστορική έρευνα

Η λεπτομέρεια μετράει. Παράλληλα με τη διαδικασία αποκατάστασης, γίνεται προσπάθεια να βρεθούν στοιχεία για τη φωτογραφία: δορυφορικές εικόνες, αρχειακό υλικό και επικοινωνία με ειδικούς, έχουν στόχο την ακριβέστερη απόδοση των αποχρώσεων. Σε εικόνες με μεγάλη πολυπλοκότητα, απαιτούνται εκατοντάδες παραπομπές για να γίνει η φωτογραφία όσο αυθεντική γίνεται.

Βήμα 5: Ταίριασμα παραπομπών

Η μαγεία του επιχρωματισμού φαίνεται όταν οι περιοχές αρχίζουν και ταιριάζουν με την έρευνα. Εδώ έχει εντοπιστεί το κοστούμι του Λίνκολν, όπως και το ρολόι τσέπης του, ενώ το τραπέζι και η καρέκλα είναι από την ίδια περίοδο. Το χρώμα λαμβάνεται από το υλικό αναφοράς και ρυθμίζεται ώστε να ταιριάζει με τις συνθήκες φωτισμού.

Βήμα 6: Τελική σύνθεση

Ακόμη και μετά τον επιχρωματισμό όλης της φωτογραφίας, η διαδικασία δεν έχει τελειώσει. Επιπλέον ρυθμίσεις της αντίθεσης ισορροπούν το σύνολο της εικόνας. Επιπλέον χρωματικά φίλτρα και άλλες μικρορυθμίσεις προσθέτουν στην τελειότητα του αποτελέσματος. Η τελική εικόνα είναι μια πιστή αναπαράσταση του Λίνκολν, όπως ο Gardner (ο φωτογράφος) θα τον έβλεπε, καθώς έπαιζε με τα γυαλιά του, κρατώντας το μολύβι στα χέρια του.

Δες τώρα και άλλα εκπληκτικά δείγματα του επιχρωματισμού που δημιούργησε το project DynamiChrome στο https://dynamichrome.com/.