7
Τεχνολογία

Διέγραψες εικόνες κατά λάθος… Τώρα;

Διέγραψες εικόνες κατά λάθος… Τώρα;
Μη σκας, μπορείς να τις ανακτήσεις από την κάρτα μνήμης σου, αρκεί να ακολουθήσεις προσεκτικά τις οδηγίες μας.

Έχει συμβεί σε όλους μας το να σβήσουμε εικόνες από μια κάρτα μνήμης κατά λάθος, χωρίς να συνειδητοποιούμε εκείνη τη στιγμή τι ακριβώς κάνουμε. Μην πανικοβάλλεσαι όμως. Υπάρχει σωτηρία!

Λοιπόν, το καλό στην όλη υπόθεση είναι πως όλες οι συσκευές που χρησιμοποιούν τέτοιες κάρτες, όταν εσύ πατάς το Delete, δεν κάθονται να σπαταλήσουν χρόνο και ενέργεια ώστε να σβήσουν όλα τα bits και τα bytes που αντιστοιχούν σε μια φωτογραφία, από την κάρτα μνήμης. Απλά διαγράφουν την θέση της φωτογραφίας στον «κατάλογο» που έχει η κάθε κάρτα, ώστε η περιοχή αυτή να φαίνεται ως κενή και διαθέσιμη για εγγραφή. Ευτυχώς για σένα, όμως, τα δεδομένα συνεχίζουν και υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν, εκτός κι αν εσύ πας και γράψεις νέα δεδομένα σε αυτή την κάρτα. Σε αυτή την περίπτωση απλά παίζεις «ρώσικη ρουλέτα» με τα δεδομένα, μιας και δεν ξέρεις αν η κάμερα (ή όποια άλλη συσκευή) γράψει τα νέα δεδομένα στην περιοχή της σβησμένης εικόνας ή κάπου αλλού.

Επομένως, το πιο βασικό πράγμα που πρέπει να κάνεις, αν έχεις διαγράψει κάποιες φωτογραφίες ή αρχεία που θες να ανακτήσεις, είναι να σταματήσεις να γράφεις νέα δεδομένα. Κοινώς, βγάλε την κάρτα από τη συσκευή και βάλ’ τη στην τσέπη σου.

Η ώρα για να τη βγάλεις από την τσέπη σου είναι όταν είσαι μπροστά σε έναν υπολογιστή και έτοιμος για την ανάκτηση. Η ανάκτηση δεν γίνεται χειροκίνητα, βέβαια· υπάρχουν διάφορα προγράμματα τα οποία θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν τα σβησμένα σου αρχεία. Ένα από αυτά τα προγράμματα είναι το Recuva, το οποίο είναι δωρεάν και μπορείς να το δοκιμάσεις πρώτο.

Το Recuva λειτουργεί αυτόματα, επομένως δεν χρειάζεται να σου γράψουμε συγκεκριμένα βήματα. Απλά βάλε την κάρτα σε κάποιο SD card reader και διάλεξε το drive που αντιστοιχεί στην κάρτα σου, από το περιβάλλον του Recuva. Αυτό θα σαρώσει όλο το χώρο της κάρτας και μετά από λίγο θα σου εμφανίσει το τι βρήκε. Μπορείς να το βοηθήσεις, βέβαια, αν του πεις τι είδους αρχεία ψάχνεις, δηλαδή αν είναι φωτογραφίες, μουσική ή γενικά. Υπάρχει και η επιλογή να βάλεις το Recuva να κάνει «βαθύ ψάξιμο» (deep scan), το οποίο ίσως πάρει περισσότερη ώρα, αλλά σίγουρα θα βρει… ό,τι μπορεί να βρεθεί!

Αντιστοίχως, αν έχεις Macintosh, μπορείς να δοκιμάσεις το Mac Data Recovery, το αντίστοιχο πρόγραμμα για τους υπολογιστές της Apple.