7
Τεχνολογία

Δοκίμασε τη σούπερ ντούπερ ασφάλεια του Edge

Δοκίμασε τη σούπερ ντούπερ ασφάλεια του Edge
Κι όμως έτσι λέγεται: Super Duper Security Mode και υπόσχεται απόλυτη ασφάλεια και προστασία των δεδομένων.

Περί ασφαλείας ο λόγος, για μια ακόμη φορά. Το έχουμε ξαναπεί: η ασφάλεια στο Internet είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα της σύγχρονης εποχής, μαζί με την τρύπα του όζοντος, την υπερθέρμανση του πλανήτη και τη ρύπανση με πλαστικά, ενώ ερευνάται, πιθανότατα, περισσότερο κι από την (άπιαστη ακόμη) πυρηνική σύντηξη. Προφανώς, η Microsoft δε θα μπορούσε να λείπει από αυτόν τον νυμφώνα.

Εδώ και λίγα χρόνια, η εταιρεία που ίδρυσε ο Bill Gates έχει βγάλει στην αγορά ένα νέο browser, ονόματι Edge, τον οποίο περιλαμβάνει μαζί με τα Windows 10 (και ο οποίος εδώ και κάμποσο βασίζεται στην ίδια πλατφόρμα με τον Chrome της Google). Προφανώς η Microsoft θα ήθελε να ξανακατακτήσει την κορυφή, την οποία απολάμβανε τις εποχές του Explorer, με τον Edge. Γι’ αυτό και έχει αρχίσει να βελτιώνει τον Edge όλο και περισσότερο, σε διάφορους τομείς, κάνοντάς τον (σε κάποιους εξ αυτών) καλύτερο και από τον Chrome – όχι ότι αυτό θα ήταν δύσκολο. Και τώρα προσθέτει ένα νέο χαρακτηριστικό, τη λειτουργία σε σούπερ ντούπερ ασφάλεια!

Ναι, δεν τα βγάζουμε απ’ το μυαλό μας αυτά τα πράγματα, έτσι ακριβώς ονόμασαν οι προγραμματιστές της Microsoft το νέο mode του Edge: Super Duper Security Mode!

Τι κάνει αυτό το Super Duper Security Mode; Είναι σχετικά απλό: απενεργοποιεί την τρύπα ασφαλείας η οποία ταλαιπωρεί ολόκληρο το Internet: τη Javascript!

Για να είμαστε πιο ακριβείς, αυτό που απενεργοποιεί είναι το λεγόμενο JIT – Just-In-Time – compiler engine. Τι είναι αυτό; Είναι ένα compiler το οποίο τρέχει πάνω στη μηχανή Javascript του Edge, η οποία είναι η V8 της Google και η οποία είναι ανοικτού κώδικα και στην ανάπτυξη της οποίας συμμετέχει και η Microsoft. Αυτό που κάνει το JIT είναι να βελτιστοποιεί τον κώδικα Javascript που συνοδεύει κάθε ιστοσελίδα, ακριβώς τη στιγμή που την ανοίγει (εξ ου και το just-in-time), επιταχύνοντας σημαντικά την εκτέλεση του κώδικα Javascript.

Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι της Microsoft, σχεδόν τα μισά προβλήματα που αναφέρονται στην V8 αφορούν το JIT compiler. Επομένως, αν θέλεις να είσαι πιο ασφαλής, σκέφτηκαν στη Microsoft, απλώς κλείνεις το JIT και, έτσι απλά, ξεφορτώνεσαι τα μισά από τα πιθανά προβλήματα ασφαλείας του browser.

Κάπου εδώ θα πεις «αν το JIT έχει τόσα προβλήματα… θύμισέ μου γιατί υπάρχει;»; Η απάντηση είναι απλούστατη: ταχύτητα! Και δε μιλάμε για απλά sites, αλλά «τέρατα» όπως το site του Facebook ή του Instagram βασίζονται σε εξαιρετικά μεγάλους και πολύπλοκους (για μια ιστοσελίδα) κώδικες Javascript. Μηχανές όπως η V8 (και άλλες) βασίζονται στο JIT για να επιταχύνουν την εκτέλεση του κώδικα και, τελικά, να κάνουν τις σελίδες αυτές να λειτουργούν πιο γρήγορα.

Το ενδιαφέρον είναι αυτό που βρήκε η Microsoft μετά από δοκιμές σε διάφορες σελίδες, με και χωρίς το JIT απενεργοποιημένο. Αυτό που είδαν είναι το ότι… τελικά μάλλον βελτιώθηκε η απόκριση του browser, ελαφρώς. Στις περισσότερες περιπτώσεις η συμπεριφορά ήταν ίδια, αλλά σε κάποιες εξ αυτών παρατηρήθηκε μείωση στη χρήση μνήμης αλλά και στην κατανάλωση ενέργειας!

Τώρα, αν θες κι εσύ να δοκιμάσεις το super duper secure mode, θα πρέπει να κατεβάσεις ένα από τα insider builds του Edge, να ανοίξεις τη σελίδα των flags γράφοντας edge://flags στην address line, να ψάξεις για το Super Duper Secure Mode (δεν είναι και δύσκολο να το βρεις με τέτοιο όνομα) και να το ενεργοποιήσεις!