4
Υγεία & Fitness

Δωρεάν μαθήματα ευτυχίας

Δωρεάν μαθήματα ευτυχίας
Και όχι από κάποιον τυχαίο, αλλά από το πανεπιστήμιο Yale. Το πιο διάσημο μάθημα του Yale βρίσκεται πλέον δωρεάν σε μορφή e-learning και μπορείς να το παρακολουθήσεις για να μάθεις πώς να είσαι πιο ευτυχισμένος/η.

Ίσως έχεις παρατηρήσει πως τα τελευταία χρόνια, ο κόσμος (παγκοσμίως αλλά και εγχωρίως) έχει γεμίσει με ειδικούς, καθηγητές, μέντορες, δασκάλους ή όπως αλλιώς αποκαλούνται, οι οποίοι διατείνονται πως θα σε μάθουν πως να είσαι ευτυχισμένος. Μπορεί ο τίτλος να είναι life coaching, positivity lessons, μαθήματα επιτυχίας, συναισθηματική διαχείριση ή ό,τι άλλο σκεφτεί ο καθένας. Το κατά πόσον δουλεύουν όλα αυτά, είναι ένα άλλο θέμα, όπως άλλο είναι και το γεγονός πως στο παιχνίδι πλέον έχουν μπει και ο διαλογισμός και η yoga. Αν αυτό σου φαίνεται ενδιαφέρον ως ιδέα, αλλά θα ήθελες να ακολουθήσεις κάτι επιστημονικώς επιβεβαιωμένο και όχι… κάποιον άγνωστο ή αυτοδίδακτο… μάγο, τότε διαβάζεις το σωστό άρθρο.

Το πανεπιστήμιο Yale – ναι, το γνωστό Yale στο Connecticut των ΗΠΑ – ξεκίνησε μια νέα σειρά μαθημάτων με τίτλο «Psychology and the Good Life» (Ψυχολογία και η Καλή Ζωή). Το θέμα των μαθημάτων δεν είναι άλλο από… την ευτυχία. Υπεύθυνος της σειράς είναι η καθηγήτρια ψυχολογίας Laurie Santos, η οποία δόμησε τα μαθήματα της σειράς κάνοντας ένα μίγμα απτών δεδομένων και αφηρημένων εννοιών. Ο συνδυασμός της θετικής ψυχολογίας και των εφαρμογών της συμπεριφορικής επιστήμης (behavioural science) χρησιμοποιείται για να απορρίψει (ή να επιβεβαιώσει) ιδέες για το τι κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους αλλά και για να βοηθήσει τους μαθητές να καταλάβουν τις συνήθειές τους και να δουλέψουν πάνω στο να έχουν πραγματικά πιο ευτυχισμένη και ολοκληρωμένη ζωή.

Από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης των μαθημάτων στις ΗΠΑ, μιας χώρας που βρίσκεται μόλις στη 19η θέση της λίστας των πιο ευτυχισμένων στον κόσμο, η ανταπόκριση του κοινού ήταν απίστευτη! Το Psychology and the Good Life έγινε εν μία νυκτί το πιο δημοφιλές μάθημα στην υπερτριακοσαετή ιστορία του Yale και τράβηξε την προσοχή των μέσων μαζικής ενημέρωσης παγκοσμίως! Μάλιστα, το πανεπιστήμιο του Yale είχε πρόβλημα: δεν είχε αρκετούς καθηγητές και βοηθούς για να καλύψει τη ζήτηση και, τελικά, αναγκάστηκε να μεταφέρει υπαλλήλους από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας και τη Νομική.

Η καθηγήτρια Santos ανέφερε πως την πρώτη χρονιά, ο ένας στους τέσσερις μαθητές του Yale παρακολουθούσαν το μάθημα. Σε αριθμούς, ενώ οι διαλέξεις στο Yale κατά μέσο όρο δεν ξεπερνούν τους 600 μαθητές, το Psychology and the Good Life είχε 1182 εγγεγραμμένους. Μετά από τέτοια ανταπόκριση, η Santos σχεδίασε μια παραλλαγή του μαθήματος για την πλατφόρμα on-line μαθημάτων Coursera και έδωσε το μάθημα δωρεάν για όλους τους ενδιαφερόμενους.

Η σειρά μαθημάτων καλύπτει τα εξής θέματα:

  • Παρανοήσεις περί της ευτυχίας
  • Γιατί οι προσδοκίες μας είναι τόσο κακές
  • Πως μπορούμε να ξεπεράσουμε τα κολλήματά μας
  • Πράγματα που μας κάνουν πραγματικά ευτυχισμένους
  • Κάνοντας τις θεωρίες πράξη

Τα μαθήματα περιλαμβάνουν διαλέξεις σε βίντεο, υλικό για προαιρετικό διάβασμα, και καθημερινές δραστηριότητες «ανακαλωδίωσης» (rewiring) του εγκεφάλου για να ξεκινήσεις πιο χαρούμενες συνήθειες. Οι έρευνες έχουν δείξει πως, αν κάνεις αυτές τις δραστηριότητες όπως προτείνονται, θα (πρέπει να) δεις τη διάθεσή σου να βελτιώνεται, μαζί με τη γενικότερη ευεξία σου.

Όσοι έχουν παρακολουθήσει αυτή τη σειρά μαθημάτων, αναφέρουν πως οι διαλέξεις είναι πολύ ευχάριστες και φιλικές, οι πληροφορίες που περιέχει είναι απτές και χρήσιμες, ενώ οι δραστηριότητες «ανακαλωδίωσης» είναι βασισμένες σε πραγματικές έρευνες και αποσκοπούν να βάλουν συνήθειες στη ζωή σου οι οποίες είναι επιβεβαιωμένα χρήσιμες για να βελτιώνουν την αίσθηση της ευτυχίας.

Αν θες κι εσύ να μπεις σε τροχιά… ευτυχίας, δεν έχεις παρά να πατήσεις εδώ και να αρχίσεις να παρακολουθείς τα μαθήματα, ενώ μπορείς να το κάνεις και από το κινητό σου αφού κατεβάσεις το σχετικό app και δημιουργήσεις έναν λογαριασμό.