16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Δωρεάν e-επιμόρφωση για όλους

Δωρεάν e-επιμόρφωση για όλους
Μάθε καινούρια πράγματα, ή ξεσκόνισε τις γνώσεις σου με δωρεάν online μαθήματα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.

Η επιμόρφωση είναι μια διαδικασία που δεν (πρέπει να) σταματάει ποτέ. Πάντα, υπάρχουν καινούρια πράγματα να μάθεις, είτε απλά σε ενδιαφέρει η γνώση για την ίδια τη γνώση, είτε επιθυμείς να αποκτήσεις καλύτερη κατάρτιση για να βελτιώσεις το βιογραφικό σου. Το e-learning είναι ο καλύτερος και πιο εύκολος τρόπος, αρκεί βέβαια να το έχεις πάρει απόφαση, διότι χρειάζεσαι ένα κίνητρο που θα σε παρακινεί να συνεχίζεις μέχρι το τέλος.

Ένας από τους καλύτερους δικτυακούς τόπους on-line μαθημάτων είναι το Coursera (www.coursera.org). Το κύρος του συγκεκριμένου site ενισχύεται από το γεγονός ότι τα μαθήματα που περιλαμβάνει προέρχονται από μερικά από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται και τα John Hopkins, Stanford. Επιπλέον, ανάλογα με το εκάστοτε εκπαιδευτικό ίδρυμα, προσφέρονται και πτυχία επιπέδου master, ή απλά πιστοποιητικά γνώσεων. Βεβαίως, εάν θέλεις κάτι τέτοιο θα πρέπει να είσαι διατεθειμένος/η να πληρώσεις, διότι τα διεθνή και αναγνωρισμένα πανεπιστήμια δεν προσφέρουν τις γνώσεις τους, ούτε τα πτυχία τους δωρεάν.

Συνολικά, το Coursera συνεργάζεται με 164 εκπαιδευτικά ιδρύματα και οργανισμούς από 29 χώρες προσφέροντας 2.690 μαθήματα σε πολλά αντικείμενα, όπως computer science (και εξειδίκευση όπως δίκτυα, γλώσσες προγραμματισμού ή deep learning), μαθηματικά, ανθρωπιστικές σπουδές, ξένες γλώσσες, κ.λπ. Επιπροσθέτως, υπάρχουν και κάποια πολύ εξειδικευμένα ταχύρρυθμα μαθήματα που προσφέρονται από καταξιωμένες εταιρείες όπως η Google, η οποία μάλιστα δίνει και πιστοποιητικό σπουδών.

Ξεκινώντας το ταξίδι στη γνώση

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να δημιουργήσεις έναν δωρεάν λογαριασμό στο Coursera. Από εκεί και πέρα, οι πόρτες στη γνώση σου ανοίγονται διάπλατα και μπορείς να επιλέξεις το αντικείμενο που σε ενδιαφέρει. Κάθε μάθημα μοιάζει με ένα ψηφιακό βιβλίο με διαδραστικό υλικό, συνοδευτικό βίντεο, διαγωνίσματα και κουίζ, ενώ μπορείς να συνδεθείς και να συνομιλήσεις με καθηγητές ή άλλους σπουδαστές για να ζητήσεις βοήθεια, να συζητήσεις ένα θέμα που σε απασχολεί κ.λπ.

Το Coursera διαθέτει μαθήματα για επιχειρήσεις ή δημόσιους οργανισμούς, ενώ χάρη στα mobile apps για Android και iOS, σου επιτρέπει να συνεχίζεις στη φορητή σου συσκευή όπου κι αν βρίσκεσαι.