7
Τεχνολογία

Δώσε το δικό σου στυλ στα Windows

Δώσε το δικό σου στυλ στα Windows
Εργαλεία και ρυθμίσεις για να δώσεις στο interface των Windows 11 τις δικές σου προσωπικές πινελιές και να το φέρεις στα μέτρα σου.

Το νέο λειτουργικό σύστημα της Microsoft, τα Windows 11, είναι ήδη εδώ και πολλοί χρήστες το έχουν ήδη στους υπολογιστές τους. Ακόμη περισσότεροι θα το βάλουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες και τους προσεχείς μήνες, καθώς η εταιρεία από το Redmond ανοίγει την δωρεάν αναβάθμιση και υποστηρίζει όλο και περισσότερα συστήματα και υπολογιστές. Αν το έχεις ήδη βάλει, τότε θα έχεις δει όλες τις διαφορές και τα νέα στοιχεία του user interface των Windows 11. Μπορείς, όμως, και να αλλάξεις πολλά από αυτά, έτσι ώστε να φέρεις το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή σου στα μέτρα σου. Για να δούμε πώς μπορείς να το κάνεις αυτό.

Themes

Ας αρχίσουμε από τα απλά: χρώμα, κι άλλο χρώμα. Προφανώς μπορείς να αλλάξεις την εικόνα της ταπετσαρίας, το wallpaper σε απλά… ελληνικά, και να βάλεις ό,τι θέλεις εσύ. Απλώς κάνεις δεξί κλικ σε κάποιο κενό σημείο του desktop, να πατήσεις στο Personalization και να διαλέξεις την εικόνα που θέλεις. Το ίδιο και με τα χρώματα, αν πατήσεις στο Colours από την λίστα στα αριστερά. Μπορείς να διαλέξεις χρώμα για τα παράθυρα, την taskbar, το Start menu, ενώ μπορείς και να ενεργοποιήσεις τις διαφάνειες για την taskbar, τα titlebars σε όλα τα παράθυρα, το Start menu και σε διάφορα άλλα σημεία. Επίσης μπορείς να διαλέξεις αν θέλεις το φωτεινό ή το σκοτεινό mode (light – dark mode). Εδώ υπάρχει και επιλογή τα Windows να διαλέγουν χρώμα αυτομάτως από το wallpaper. Τα Themes είναι έτοιμα πακετάκια τα οποία συνδυάζουν wallpaper καθώς και χρωματικές ρυθμίσεις, τα οποία μπορείς να κατεβάσεις από το Microsoft Store και να τα εγκαταστήσεις, ώστε να αλλάξεις με μία κίνηση όλα τα προαναφερθέντα. Βέβαια, τα themes μπορούν να περιέχουν και άλλα πράγματα, όπως ήχους αλλά και εναλλακτικούς cursors (βελάκια) για τον δείκτη του ποντικιού.

Taskbar & Start menu

Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς στα Windows 11 είναι το ότι στην Taskbar τα πάντα έχουν μετακινηθεί στο κέντρο! Αυτό όμως, εκτός του ότι αλλάζει, είναι μόνο ένα από τα πράγματα που μπορείς να ρυθμίσεις. Αν θες να επιστρέψουν τα εικονίδια στην αριστερή άκρη, απλά πήγαινε στο Personalization των Settings, από εκεί στο Taskbar, Taskbar behaviours και άλλαξε το Taskbar alignment σε left. Στο ίδιο μέρος μπορείς να αλλάξεις και άλλες ρυθμίσεις της taskbar, όπως το ποια εικονίδια θα εμφανίζονται και ποια όχι. Από το Personalizaton > Start μπορείς να επιλέξεις τι θα εμφανίζεται στο νέο μενού του Start, όπως οι πιο πρόσφατα εγκατεστημένες εφαρμογές ή οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες.

PowerToys

Οι παλαιότεροι ίσως θυμούνται τα PowerToys από την εποχή των Windows 98. Πρόκειται για μικρά προγραμματίδια τα οποία είναι μεν ανοικτού κώδικα αλλά φτιάχτηκαν και αναπτύσσονται από την ίδια τη Microsoft (https://docs.microsoft.com/en-us/windows/powertoys/) και προσθέτουν λειτουργίες στο ίδιο το λειτουργικό σύστημα. Μάλιστα, όσο περνά ο καιρός, προστίθενται και νέα PowerToys στη συλλογή. Σε αυτά βρίσκουμε και ενδιαφέροντα toys, όπως για παράδειγμα το Keyboard Manager το οποίο σου επιτρέπει να αλλάξεις τις λειτουργίες των πλήκτρων του πληκτρολογίου, το Mouse utilities το οποίο βελτιώνει το ποντίκι, το FancyZones το οποίο σου επιτρέπει να επαναφέρεις συγκεκριμένες διατάξεις παραθύρων ή το Run, το οποίο είναι ένα launcher που λειτουργεί μέσω του πληκτρολογίου!

Ultimate Windows Tweaker

Εδώ έχουμε ένα εργαλείο για πολύ ψαγμένους. Το UWT είναι ένα πρόγραμμα το οποίο εμφανίζει, σε μορφή κανονικού προγράμματος με checkboxes και buttons, όλες τις κρυμμένες ρυθμίσεις των Windows. Συγκεντρώνει πάρα πολλές ρυθμίσεις εξατομίκευσης, με άλλες να βρίσκονται διάσπαρτες σε διάφορα μενού και καρτέλες των Windows, είτε δεν έχουν καθόλου frontend και θα απαιτούσαν να ανοίξεις με το χέρι τη Registry των Windows και να αλλάζεις κλειδιά. Πανίσχυρο αλλά, όπως όλα τα προγράμματα αυτού του είδους, σου δίνει άμεση πρόσβαση και σε ρυθμίσεις οι οποίες θα μπορούσαν να κάνουν τα Windows μη χρησιμοποιήσιμα. Συνήθως, βέβαια, έχει προειδοποιήσεις στις πιο «επικίνδυνες» ρυθμίσεις.

ThisIsWin11

Το πρόγραμμα αυτό εμφανίζεται και λειτουργεί ως Wizard και σε πηγαίνει βήμα-βήμα σε διάφορα επίπεδα ρυθμίσεων. Δεν κρύβει καμία περίεργη ρύθμιση, απλά σου εμφανίζει όλες τις ρυθμίσεις τις οποίες οι περισσότεροι χρήστες αλλάζουν, μαζεμένες, και απλώς πηγαίνοντας από καρτέλα σε καρτέλα μπορείς να τις φέρεις όλες στα μέτρα σου.

ElevenClock

Τα Windows 11 έχουν και άλλη μια ανεξήγητη αφαίρεση: το ρολόι δεν εμφανίζεται στην taskbar σε δεύτερη (και τρίτη, και τέταρτη) οθόνη! Κανείς δεν ξέρει γιατί η Microsoft αφαίρεσε αυτή την λειτουργία, αλλά το ElevenClock μπορεί να την επαναφέρει και να βλέπεις το ρολόι και την ημερομηνία στην taskbar όλων των οθονών!