7
Τεχνολογία

Είναι το τηλέφωνό σου αδιάβροχο;

Είναι το τηλέφωνό σου αδιάβροχο;
Αδιάβροχο δεν σημαίνει ότι μπορείς να το παίρνεις μαζί σου στις… καταδύσεις. Μάθε τα πάντα για την αδιαβροχοποίηση των κινητών. Ποια μοντέλα αντέχουν λίγο έως πολύ νεράκι και ποια καθόλου;

Ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνει κανείς παίρνοντας το πρώτο του κινητό τηλέφωνο είναι το ότι… δεν είναι αδιάβροχο. Αν και για τους περισσότερους εξ ημών, το πρώτο κινητό ήταν πριν 20 χρόνια πάνω – κάτω, λίγα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε. Μπορεί αρκετοί κατασκευαστές να βγάζουν κινητά με την ταμπέλα «water-resistant» ή «waterproof», αυτά όμως περιορίζονται σε κορυφαία μοντέλα και, ακόμη και σ’ αυτά υπάρχουν ψιλά γράμματα.

Τελικά, ποια είναι αδιάβροχα και ποια όχι;

Ο δείκτης IP

Ας αρχίσουμε με τα τελευταία iPhones, τα 11 Pro και 11 Pro Max (βρες τα στο ΓΕΡΜΑΝΟ). Αυτά έχουν rating IP68, το οποίο σημαίνει πως μπορούν να αντέξουν σε βάθος έως και 4 μέτρων για 30 λεπτά.

Τα προηγούμενα μοντέλα, iPhone XS και XS Max έχουν επίσης IP68 αλλά αντέχουν μέχρι 2 μέτρα βάθους για 30 λεπτά. Τα πιο παλιά iPhones 7, 8 και X έχουν IP67 και αντέχουν σε βάθος 1 μέτρου για 30 λεπτά.

Βέβαια, όπως σε όλες τις συσκευές, κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί για κάθε μία συσκευή που βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής· υπάρχουν αναφορές για iPhones τα οποία έχουν χαλάσει απλά με ένα πιτσίλισμα, και για άλλα τα οποία έχουν αντέξει πολύ περισσότερα απ’ όσα λέει η προδιαγραφή.

Καλό θα είναι να ξέρεις και τι σημαίνουν αυτά τα IP67 και IP68. Το πρώτο αριθμητικό ψηφίο αφορά την αντοχή σε στερεά όπως άμμος ή σκόνη και το 6 είναι η υψηλότερη διαβάθμιση, όπερ σημαίνει πως όλα τα προαναφερθέντα κινητά είναι στεγανά όσον αφορά σκόνη και σωματίδια. Το δεύτερο ψηφίο αφορά τα υγρά. Το 7 εγγυάται πως η όποια συσκευή μπορεί να βυθιστεί σε έως και 1 μέτρο υγρού για μέχρι και 30 λεπτά και να συνεχίσει να λειτουργεί. Το 8 αφορά βάθος μεγαλύτερο του 1 μέτρου, αν και το ακριβές βάθος και ο χρόνος στον οποίο μπορεί να παραμείνει βυθισμένο επαφίεται στον εκάστοτε κατασκευαστή.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η εγγύηση της Apple δεν καλύπτει ζημιές από νερό – υποθέτουμε πως δεν υπάρχει τρόπος να καταγράψουν το βάθος και τη χρονική διάρκεια της βύθισης – οπότε καλό θα είναι να αποφεύγεις τέτοιες δραστηριότητες. Η ίδια η Apple προτείνει να αποφεύγονται δραστηριότητες όπως κολύμπι, μπάνιο ή η χρήση των iPhones σε σάουνα, μεταξύ άλλων.

Τώρα αν θέλεις οπωσδήποτε αδιάβροχο κινητό, τότε η πιο ασφαλής λύση είναι η χρήση μιας αδιάβροχης θήκης – υπάρχουν πολλές εταιρείες που κατασκευάζουν τέτοιες θήκες,  όπως αυτές που θα βρεις στον ΓΕΡΜΑΝΟ, επομένως δεν υπάρχει λόγος για να διακινδυνεύεις το (πανάκριβό σου) κινητό σου χωρίς λόγο.

Αν και μιλήσαμε για iPhones, η κατάσταση είναι ακριβώς η ίδια και για smartphones άλλων κατασκευαστών. Εκτός από πολύ συγκεκριμένα μοντέλα, τα οποία κατασκευάζονται για να αντέχουν νερό και υποβρύχιες εξορμήσεις, ό,τι κι αν διαβάζεις στα διαφημιστικά φυλλάδια, κανένα κανονικό μοντέλο δεν θα χαρεί ιδιαίτερα κάτω από το νερό. Η αδιαβροχοποίηση των κινητών γίνεται ως τελευταία γραμμή άμυνας σε ατυχήματα και όχι με σκοπό να σου κάνουν παρέα στις καταδύσεις σου.