4
Υγεία & Fitness

Είσαι καλά; Το ρολόι σου ξέρει

Είσαι καλά; Το ρολόι σου ξέρει
Εξηγούμε πώς λειτουργεί η εφαρμογή Apple Health με την οποία μπορείς να παρακολουθείς την υγεία και τη φυσική σου κατάσταση ανά πάσα ώρα και στιγμή. Τι δεδομένα καταγράφονται και πώς μπορείς να τα αξιοποιήσεις;

Το ότι τα σημερινά smartphones παρακολουθούν σχεδόν τα πάντα, το γνωρίζουμε καιρό. Αλλά και το γεγονός πως έχουμε στη διάθεσή μας συσκευές όπως το Apple Watch αλλά και εξειδικευμένα fitness trackers, τα οποία μπορούν να παρακολουθήσουν πολλά βιομετρικά στοιχεία, είναι επίσης γεγονός. Η Apple έχει φροντίσει να δέσει όλα αυτά τα στοιχεία σε ένα app με το προφανές όνομα Health και να επιτρέπει στους χρήστες της να παρακολουθούν τόσο τη φυσική τους κατάσταση όσο και άλλες παραμέτρους οι οποίες πλησιάζουν ή και ακουμπούν τον κλάδο της ιατρικής.

Το app έχει τη δυνατότητα να παίρνει στοιχεία από smartwatches και fitness trackers, fitness apps αλλά ακόμη και από το ίδιο το smartphone σου και να σου παρέχει διάφορες οπτικές επί της σωματικής σου κατάστασης. Ακόμη κι αν δεν έχεις τίποτε άλλο εκτός από το smartphone, το Health χρησιμοποιεί τους αισθητήρες κίνησης και GPS για να υπολογίζει πόσα χιλιόμετρα περπάτησες, πόσες σκάλες ανέβηκες, πόσα βήματα έκανες και πόσες θερμίδες έκαψες.

Μάλιστα, η Apple έχει δώσει τη δυνατότητα στους κατασκευαστές οποιασδήποτε άλλης συσκευής και σε developers να παρέχουν δεδομένα στο Health, κάτι που έχουμε δει, για παράδειγμα, στο Garmin Connect, στο Nike+ Run Club, στο Strava ή ακόμη και στο Pokemon Go! Αυτά μπορεί να αφορούν διαιτητικές πληροφορίες, δεδομένα δραστηριοτήτων, θερμοκρασία σώματος, πίεση, επίπεδα γλυκόζης και πολλά περισσότερα.

Ας δούμε, όμως, πως δουλεύει το Health και πως μπορείς να το χρησιμοποιείς για να παρακολουθείς την κατάσταση του σώματός σου.

Η κεντρική οθόνη του Health ονομάζεται Summary (περίληψη) και εκεί υπάρχουν κάποια στοιχεία, τα οποία μάλιστα μπορείς να αλλάξεις. Οι βασικές περιοχές σε αυτή την οθόνη είναι τέσσερις: Favourites, Highlights, Get More From Health και Apps, αλλά θα εστιάσουμε στις δύο πρώτες.

Η πρώτη περιοχή είναι η προσωποποιημένη σου σύνοψη, η οποία σου δίνει κάποιες μετρήσεις για την κάθε μέρα. Μπορείς να επιλέξεις εσύ τι θα εμφανίζεται εκεί, πατώντας το Edit και βάζοντας αστεράκι σε αυτές που σε ενδιαφέρουν, από την τεράστια λίστα διαθέσιμων μετρήσεων. Έχεις να επιλέξεις μεταξύ κατηγοριών που περιλαμβάνουν Activity, Body Measurements, Cycle Tracking, Hearing, Heart, Mindfulness, Nutrition, Respiratory, Sleep, Vitals και Other Data. Προφανώς οι διαθέσιμες μετρήσεις εξαρτώνται και από το πόσες άλλες συσκευές έχεις συνδεδεμένες.

Η δεύτερη περιοχή, το Highlights, χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να επιλέξει κάποιες μετρήσεις στις οποίες ίσως να μην είχες δώσει ιδιαίτερη σημασία, αλλά οι οποίες, σύμφωνα με την ευφυΐα του app έχουν σημασία. Μπορεί να είναι κάτι σοβαρό που δεν έχεις δει ἤ κάτι απλό, όπως το ότι περνάς πολλή ώρα ακούγοντας μουσική με μεγάλη ένταση στα ακουστικά ή πως την προηγούμενη εβδομάδα κινήθηκες ελάχιστα.

Η δεύτερη πολύ σημαντική όψη του app είναι το Browse, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο Summary, και το οποίο παρέχει ένα γρήγορο τρόπο για να δεις κάποια συγκεκριμένη μέτρηση γρήγορα. Στο πάνω μέρος υπάρχει η μπάρα αναζήτησης, στην οποία μπορείς να γράψεις αυτό που ψάχνεις, είτε είναι κάποια συγκεκριμένη μέτρηση είτε κάτι πιο γενικό. Από κάτω υπάρχουν κατηγορίες και υποκατηγορίες, ώστε να βρεις πιο εύκολα αυτό που σε ενδιαφέρει, ή απλά να δεις τι άλλες μετρήσεις και δεδομένα υπάρχουν διαθέσιμα, ώστε να τα χρησιμοποιήσεις κάπως.

Τέλος, υπάρχει και το Medical ID, το οποίο βρίσκεται μέσα στο προφίλ του χρήστη, στο πάνω μέρος της οθόνης. Εκεί μπορείς να προσθέσεις πληροφορίες οι οποίες θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως η ομάδα αίματος, τυχόν αλλεργίες, χρόνιες παθήσεις και άλλα στοιχεία, τα οποία είναι διαθέσιμα ακόμη και όταν το κινητό σου είναι κλειδωμένο!

Για να τις επεξεργαστείς, πατάς στο εικονίδιο του προφίλ πάνω δεξιά, επιλέγεις το Medical ID και πατάς Edit. Εκεί μπορείς να προσθέσεις και επαφές έκτακτης ανάγκης, οι οποίες θα λάβουν μήνυμα όταν χρησιμοποιήσεις τη λειτουργία Emergency SOS, μαζί με την τοποθεσία σου, ώστε να ξέρουν που βρίσκεσαι.

Τώρα που ξέρεις τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το Apple Health, ρύθμισέ το και μάθε περισσότερα απ’ όσα ήξερες ποτέ για το σώμα σου και την υγεία σου!