8
Ψυχαγωγία

Εγγραφή φωνής στο κινητό

Εγγραφή φωνής στο κινητό
Εσύ ακόμα έχεις δημοσιογραφικό κασετοφωνάκι; Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις πώς να μετατρέψεις το κινητό σου σε συσκευή εγγραφής.

Το Android είναι ένα ολόκληρο λειτουργικό σύστημα «τσέπης» το οποίο, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες που παρέχουν τα σύγχρονα smartphones (κάνε κλικ εδώ για να δεις τι νέο κυκλοφορεί), εξυπηρετεί αναρίθμητους σκοπούς. Αν και ξεκίνησε απλά ως ένα ταπεινό λειτουργικό σύστημα για πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων, έχει εξελιχθεί σε έναν «ελβετικό σουγιά», αποκτώντας δυνατότητες πέραν κάθε φαντασίας.

Η δυνατότητα στην οποία θα εστιάσουμε σε αυτό το άρθρο δεν είναι άλλη από αυτήν της ηχογράφησης. Γιατί να κουβαλάς ξεχωριστές συσκευές ηχογράφησης, όταν έχεις μαζί σου πάντα το smartphone; Το πιστό σου κινητό μπορεί να αναλάβει και αυτό το ρόλο χωρίς πρόβλημα.

Καλύτερα με ξεχωριστό μικρόφωνο

Όλα τα smartphones διαθέτουν ενσωματωμένο μικρόφωνο. Το μικροφωνάκι αυτό, όμως, είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να γράφει τον ήχο της φωνής σου, έχοντας ελάχιστη απόσταση από το στόμα σου. Αν θες να ηχογραφήσεις μια συνέντευξη το μικροφωνάκι του κινητού είναι μεν επαρκές, αν η απόσταση από τους συνομιλητές είναι μικρή και το περιβάλλον ήσυχο, δεν επαρκεί όμως σε πιο απαιτητικές περιστάσεις, όπως για παράδειγμα σε μια συναυλία. Αν σκοπεύεις να το χρησιμοποιείς συχνά για τέτοιες δουλειές, μπορείς να συνδέσεις ένα εξωτερικό μικρόφωνο. Τα διαθέσιμα μοντέλα είναι εκατοντάδες και καλύπτουν κάθε πιθανή ανάγκη αλλά και επίπεδο κόστους. Η απλή περίπτωση είναι τα ενσύρματα μικρόφωνα (συνδέονται στο βύσμα ακουστικών) με κλιπ για το πέτο, τα οποία είναι ιδανικά για συνεντεύξεις, ενώ θα βρεις μέχρι και ασύρματα μικρόφωνα Bluetooth επαγγελματικών προδιαγραφών, μέχρι και για ηχογράφηση κινηματογραφικού επιπέδου. Αποφασίζεις και διαλέγεις αναλόγως.

Apps

Η ηχογράφηση προφανώς απαιτεί και κάποιο κατάλληλο app. Κάποια smartphones έρχονται με τέτοιο app προεγκατεστημένο, κάποια όχι. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αν θέλεις περισσότερες δυνατότητες και δεν θες να περιοριστείς σε κάτι απλό, μπορούμε να σου δώσουμε κάποια ενδεικτικά apps.

Απλό αλλά επαρκές app, το οποίο έχει και ειδικά modes για συνεντεύξεις, μουσική, ηχητικές σημειώσεις κ.λπ.

Δωρεάν αλλά άψογο app ηχογράφησης, ειδικά για οπαδούς της μουσικής και του τραγουδιού. Διαθέτει συγχρονισμό και πολυκάναλη εγγραφή για πρόβες και lives.

Το app αυτό ηχογραφεί συνεχώς, χωρίς να χρειάζεται να πατήσεις κάτι, επομένως μπορείς να το γυρίσεις πίσω για να ξανακούσεις κάτι που ειπώθηκε. Παράλληλα, προσφέρει και μείωση θορύβου.

Εύχρηστο recorder για εγγραφή ήχων, το οποίο μπορεί να «ανεβάζει» τις ηχογραφήσεις σε Facebook, WhatsApp, Dropbox ή να τις στέλνει σε e-mail και MMS.