6
Πολιτισμός

Εδώ θα βρεις χιλιάδες δωρεάν εικόνες έργων τέχνης

Εδώ θα βρεις χιλιάδες δωρεάν εικόνες έργων τέχνης
Το Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο διαθέτει πάνω από 40.000 αρχεία εικόνων από έργα τέχνης για δωρεάν κατέβασμα.

Ο κόσμος της τέχνης ήταν από τους τελευταίους που αποδέχτηκαν την ψηφιακή τεχνολογία. Μετά από πολλά χρόνια άρνησης και στις μέρες μας τα περισσότερα μουσεία έχουν ψηφιοποιήσει ή βρίσκονται στη διαδικασία ψηφιοποίησης των συλλογών τους. Σε αυτό, προφανώς, έπαιξε ρόλο και η πανδημία, η οποία πρακτικά σταμάτησε τη μετακίνηση τουριστών και επισκεπτών στα εν λόγω μουσεία, αλλά η πορεία προς την ψηφιοποίηση ήταν αναπόφευκτη και προδιαγεγραμμένη.

Το Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο (Art Institute of Chicago) έρχεται να προσθέσει τη δική του συλλογή έργων τέχνης, η οποία απαριθμεί περισσότερα από 300.000 έργα, στον ψηφιακό κόσμο. Η συλλογή του ArtIC μετρά κοντά 150 χρόνια ιστορίας, έχοντας ιδρυθεί από τον George Armour το 1879, ενώ αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ιδρύματα στο χώρο της τέχνης στις Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με το Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης και το Museum of Fine Arts της Βοστώνης.

Στη συλλογή του μουσείου περιλαμβάνονται έργα τόσο Αμερικάνων όσο και ξένων καλλιτεχνών, ενώ καλύπτει και μοντέρνα αλλά και παλαιότερα έργα. Στις αίθουσες του μουσείου μπορείς να δεις έργα από την Ιταλική, την Φλαμανδική, την Ολλανδική αλλά και την Ισπανική σχολή.

Το ArtIC είναι ένα από τα πολλά μουσεία ανά τον κόσμο που αποφάσισαν και ψηφιοποίησαν τις συλλογές τους. Ας μην ξεχνάμε πως, μέχρι πριν ελάχιστα χρόνια, οι περισσότεροι αρνούνταν πεισματικά, προβάλλοντας δικαιολογίες όπως το ότι μια ψηφιοποίηση δε μπορεί να αποδώσει την αίσθηση ενός πίνακα, ούτε να αποδώσει τις χροιές των χρωμάτων, όπως αυτές γίνονται ορατές μέσω του φωτισμού και του ανάγλυφου του κάθε έργου, πως η οθόνη είναι αδύνατο να αποδώσει με ακρίβεια τα χρώματα ενός πίνακα. Επιπλέον, θεωρούσαν ότι με την ψηφιοποίηση θα αδειάσουν οι αίθουσες των μουσείων, μιας και πολλοί θα προτιμούν να βλέπουν τις συλλογές από την άνεση του σπιτιού τους. Ευτυχώς, πλέον οι φωνές αυτές έχουν σωπάσει και πλέον είμαστε σε θέση να απολαύσουμε έργα τα οποία δεν είναι δυνατόν να δούμε από κοντά – με ή χωρίς την πανδημία.

Αν είσαι κι εσύ φανατικός της τέχνης, μπες στο https://www.artic.edu/collection του ArtIC και απόλαυσε πίνακες, γλυπτά και άλλα έργα τέχνης σε τεράστια ανάλυση, από τον υπολογιστή σου!