8
Ψυχαγωγία

Εικονικές πτήσεις σε όλη τη γη

Εικονικές πτήσεις σε όλη τη γη
Σε όποιον αρέσουν οι εξομοιωτές πτήσεις, αλλά δεν θέλει να μπλέξει με κανονικά παιχνίδια, εγκαταστάσεις και φυσικά να βάλει το χέρι στην τσέπη για να αγοράσει κάποιο εξειδικευμένο παιχνίδι, μπορεί να ρίξει μια ματιά στο GEFS. Πρόκειται για έναν δωρεάν και online εξομοιωτή πτήσης, ο οποίος έχει βασιστεί σε τεχνολογία παρόμοια με το Google Earth.

Το Google Earth σίγουρα το ξέρεις και το έχεις χρησιμοποιήσει για να επισκεφτείς εικονικά διάφορα μέρη της γης που είτε είναι πολύ μακριά, είτε πολύ απρόσιτα. Ας είναι καλά οι δορυφόροι υψηλής ανάλυσης που έχουν χαρτογραφήσει με λεπτομέρεια κάθε σπιθαμή της επιφάνειας του πλανήτη μας, αλλά και κάτω από αυτήν (τα βάθη των ωκεανών για παράδειγμα) και η τεχνολογία της Google. Η εταιρεία, συνηθίζει να δίνει ελεύθερα τα APIs των δωρεάν εργαλείων της στους απανταχού developers για να τα αξιοποιήσουν στα δικά τους projects. Έτσι, έχουν ξεπηδήσει διάφορες ενδιαφέρουσες και εντυπωσιακές εφαρμογές. Μια από αυτές είναι το GeoFS. Πρόκειται για έναν δωρεάν εξομοιωτή πτήσης, ο οποίος δεν χρειάζεται εγκατάσταση. Τρέχει στον browser σου και αξιοποιεί την τεχνολογία Cesium η οποία μοιάζει με αυτή του Google Earth, για να σου επιτρέψει να πετάξεις πάνω από τη Γη, όπως θα έκανε ένας πραγματικός πιλότος.

Αυτό σημαίνει ότι ως πιλότος αυτό που βλέπεις από το «παράθυρο» του κόκπιτ είναι όσο το δυνατό πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Διάλεξε αεροσκάφος και απογειώσου

Στο GeoFS, μπορείς να πετάξεις με μια ποικιλία αεροσκαφών, εμπορικών ή πολεμικών, αλλά και με άλλες πτητικές συσκευές και μηχανές, όπως ελικόπτερα, αλεξίπτωτα πλαγιάς ή ακόμα και αερόστατα. Υπάρχουν 20 διαθέσιμα αεροσκάφη για να επιλέξεις. Η εξομοίωση πτήσης όμως δεν αφορά μόνο στο αεροσκάφος και τη γη από ψηλά. Οι προγραμματιστές του GeoFS, έχουν ενσωματώσει και εξομοίωση καιρικών συνθηκών, ενώ υποστηρίζονται πάνω από 30.000 αεροδρόμια από τα οποία μπορείς να απογειωθείς και να προσγειωθείς κανονικά, ενώ μπορείς να πετάξεις σε οποιοδήποτε σημείο της Γης.

Πώς να πετάξεις

Για ξεκινήσεις τον εξομοιωτή, μπορείς να χρησιμοποιήσεις είτε joystick εάν διαθέτεις (υποστηρίζεται από το GeoFS), είτε τα κουμπιά του πληκτρολογίου σου. Δες τη σελίδα των οδηγιών για περισσότερες λεπτομέρειες. Επειδή το πιλοτάρισμα ενός αεροσκάφους δεν είναι εύκολη υπόθεση και οι προγραμματιστές του GeoFS θέλησαν να δημιουργήσουν όσο το δυνατό πιο πραγματική αίσθηση, οι συγκρούσεις με το έδαφος θα είναι αρκετές στην αρχή μέχρι να… πάρεις τον αέρα. Θα πρέπει να μάθεις να ελέγχεις τη μύτη του αεροσκάφους, τα flaps και την ισχύ του κινητήρα, ώστε να απογειώνεσαι και να προσγειώνεσαι σωστά και φυσικά να κατευθύνεις το σκάφος σου στον αέρα.

Κατά τη διάρκεια της πτήσης έχεις στη διάθεσή σου πέντε κάμερες. Μπορείς να τις εναλλάσσεις από την μπάρα των εργαλείων, ή να πατάς το C. Η κάμερα follow ακολουθεί το αεροσκάφος σου από απόσταση, η cockpit σε βάζει στη θέση του πιλότου, ενώ η cockpit-less είναι ίδια με την προηγούμενη χωρίς όμως να βλέπεις το αεροσκάφος. Η κάμερα chase είναι στατική, αλλά σου δείχνει το αεροσκάφος από έξω, ενώ η Free είναι η προεπιλεγμένη κάμερα και σου επιτρέπει να κοιτάξεις όπου επιθυμείς.

Πάτα το μεγάλο κουμπί Fly και ξεκίνα. Στα αριστερά επίλεξε την περιοχή εκκίνησης (Location), το αεροσκάφος (Aircraft) ενώ τα όργανα στο κάτω μέρος θα σε βοηθήσουν να προσανατολιστείς δείχνοντάς σου τον τεχνητό ορίζοντα, την ταχύτητα, το υψόμετρο κ.λπ.

Καλές πτήσεις…