7
Τεχνολογία

Εικόνες που μπορείς να αναζητήσεις

Εικόνες που μπορείς να αναζητήσεις
Μάθε με ποιον τρόπο μπορείς να τραβήξεις screenshots στα οποία το κείμενο να είναι αναζητήσιμο. Το μυστικό είναι το OCR. Μάθε πώς να το το εφαρμόσεις και στις δικές σου screenshots.

Τα screenshots είναι πολύ χρήσιμα όταν το copy-paste δεν λειτουργεί. Όμως τα αρχεία των screenshots δεν σου επιτρέπουν να επεξεργαστείς το κείμενο, ούτε να ψάξεις μέσα σε αυτό. Για να το κάνεις αυτό, χρειάζεσαι OCR! Προφανώς το OCR δεν είναι καινούρια τεχνολογία. Υπάρχει από τη δεκαετία του ‘90, αλλά τότε τα πράγματα ήταν σαφώς πιο δύσκολα. Αλλά ίσως θα πρέπει να εξηγήσουμε τα βασικά πρώτα.

Ο λόγος που χρειάζεται το OCR είναι πως ένα screenshot, όπως άλλωστε και μια φωτογραφία ενός εγγράφου ή ένα σκανάρισμα, είναι εικόνες. Για τον υπολογιστή, μια εικόνα είναι το ίδιο ακριβώς πράγμα, είτε απεικονίζει μια σελίδα με κείμενο, είτε ένα ειδυλλιακό τοπίο. Όταν όμως παίρνεις ένα screenshot κειμένου, είτε φωτογραφίζεις ένα έγγραφο, είτε το σκανάρεις, θα ήθελες μα κάποιον τρόπο να μπορείς να «βγάλεις» το κείμενο από την εικόνα, ώστε να το επεξεργαστείς σαν να ήταν γραμμένο στο Word, αλλά και να μπορείς να ψάξεις για συγκεκριμένες λέξεις. Το OCR (Optical Character Recognition) είναι μια τεχνολογία που εφαρμόζει αλγορίθμους αναγνώρισης ώστε να αντιστοιχίσει τα pixels που απαρτίζουν το κάθε γράμμα στην ψηφιακή τους εκδοχή και, τελικά, παράγει ψηφιακό κείμενο. Ενώ σε περιπτώσεις φωτογραφιών ή εικόνων από scanner η δυσκολία αυξάνει, στην περίπτωση των screenshots, όπου η ποιότητα της εικόνας είναι άψογη, η αναγνώριση γίνεται σχεδόν χωρίς κανένα λάθος.

Πώς γίνεται

Υπάρχουν αρκετά τέτοια εργαλεία διαθέσιμα, και μάλιστα αν οι απαιτήσεις σου δεν είναι υπερβολικές, δωρεάν! Θα αναφέρουμε το Screenotate το οποίο διατίθεται για Windows και macOS, ενώ αναλαμβάνει να σε βοηθήσει να πάρεις screenshot από το τμήμα της οθόνης που σε ενδιαφέρει.

Το Firefox ScreenshotGo είναι app για Android το οποίο αναγνωρίζει το κείμενο σε όλα σου τα screenshots και σου επιτρέπει να ψάξεις μέσα στα screenshots για να βρεις αυτό που θέλεις.

Το γνωστό Evernote επίσης έχει τέτοια λειτουργία και αναγνωρίζει κείμενο που μπαίνει σε κάθε σημείωση έτσι ώστε να μπορείς να το βρεις με μια αναζήτηση. Έχει τη δυνατότητα ακόμη και να αναγνωρίζει χειρόγραφες σημειώσεις από φωτογραφίες (σε 11 γλώσσες) και να βγάλει φωτογραφίες μέσα από το ίδιο το app.

Τέλος στη λίστα βάζουμε μαζί τα δύο γνωστά OneNote της Microsoft και Google Drive, τα οποία έχουν παρόμοιες δυνατότητες αναγνώρισης. Το πρώτο είναι αντίστοιχο του Evernote, αν και ανήκει στο Office 365, ενώ το δεύτερο απλά σου επιτρέπει να ψάξεις ακόμη και σε αρχεία φωτογραφιών, από όσα έχεις ανεβάσει στο cloud της Google. Και μάλιστα δεν περιορίζεται σε εικόνες με κείμενο, αλλά αναγνωρίζει και άλλα πράγματα· για παράδειγμα, αν έχεις φωτογραφίες του σκύλου σου και ψάξεις για «dog», τότε θα σου δείξει και αυτές.