15
Οικονομική Διαχείριση

Εκτυπώσεις ναι, αλλά με οικονομία

Εκτυπώσεις ναι, αλλά με οικονομία
Μην ξοδεύεις μια περιουσία σε μελάνια και χαρτιά. Με τα κόλπα που θα σου πούμε θα δεις με ποιον τρόπο μπορείς να κάνεις οικονομία στις εκτυπώσεις σου.

Κάθε γραφείο και κάθε σπίτι έχει κι από έναν (ή περισσότερους) εκτυπωτές. Όπως θα έχεις διαπιστώσει, αν και το χαρτί είναι φθηνό, το μελάνι κοστίζει πολύ περισσότερο ακόμα και από τον ίδιο τον εκτυπωτή.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείς είναι και το απλούστερο: εκτύπωνε λιγότερο. Σκέψου τι ακριβώς εκτυπώνεις καθημερινά και αναλογίσου εάν θα μπορούσες να μειώσεις τις εκτυπώσεις σου. Για παράδειγμα, χρειάζεσαι εκτυπωμένες τις αποδείξεις πληρωμής του Web banking σου ή τους λογαριασμούς που σου έρχονται με e-mail; Αφού όλα γίνονται ηλεκτρονικά γιατί να μην αποθηκεύεις τα έγγραφα αυτά στο cloud σε PDF; Έτσι, και λιγότερο χαρτί και μελάνι θα ξοδεύεις και θα κάνεις πιο εύκολη αρχειοθέτηση και θα προστατεύεις το περιβάλλον.

Τι σημαίνει κόστος ανά σελίδα

Όταν κοιτάς τις προδιαγραφές του εκτυπωτή που σκοπεύεις να αγοράσεις, μην ξεχνάς να κοιτάξεις την ένδειξη κόστος ανά σελίδα. Πρόκειται για μια ονομαστική τιμή που δηλώνει ο κατασκευαστής με βάση κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές στην κάλυψη της σελίδας, αλλά επειδή το ίδιο κάνουν όλοι οι κατασκευαστές και επειδή ακολουθούν όλοι τις ίδιες προδιαγραφές, η τιμή αυτή αποτελεί μια πρώτη ένδειξη. Έχε υπόψη σου ότι το χαμηλότερο κόστος επιτυγχάνεται με τα μελάνια μεγάλης χωρητικότητας τα οποία όμως είναι πιο ακριβά. Εάν εκτυπώνεις πολλές σελίδες, καλό είναι να τα προτιμάς.

Προφανώς, η παράμετρος «κόστος ανά σελίδα» που αναφέρουν οι κατασκευαστές δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, αφού στην πραγματική ζωή η κάλυψη των σελίδων είναι πολύ διαφορετική, εντούτοις προσφέρει ένα μέτρο σύγκρισης ανάμεσα στους κατασκευαστές.

Τι άλλο μπορείς να κάνεις

Ο driver του εκτυπωτή διαθέτει διάφορες ρυθμίσεις ποιότητας εκτύπωσης. Αξιοποίησέ τες. Για πρόχειρα έγγραφα που θα πετάξεις αμέσως μετά (εφόσον είναι απαραίτητο να τα εκτυπώσεις εννοείται) επίλεξε πρόχειρη εκτύπωση χωρίς χρώμα. Επίσης, να προτιμάς εκτυπωτές που τυπώνουν duplex. Με αυτό τον τρόπο θα μειώσεις την κατανάλωση χαρτιού στο μισό.

Laser ή inkjet;

Η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση εξαρτάται από το τι ακριβώς εκτυπώνεις. Το κόστος ανά σελίδα στο ασπρόμαυρο κείμενο μπορεί να είναι πολύ φθηνό σε έναν laser εκτυπωτή, ωστόσο σαν συσκευή μπορεί να είναι ακριβότερη, ενώ καταναλώνει και περισσότερο ρεύμα σε σχέση με ένα inkjet μοντέλο. Από την άλλη εάν εκτυπώνεις έγχρωμες σελίδες με γραφικά και εικόνες, οι inkjet εκτυπωτές είναι γενικά πιο οικονομικοί.