7
Τεχνολογία

Ενέργεια από το 5G; Κι όμως γίνεται

Ενέργεια από το 5G; Κι όμως γίνεται
Μια νέα 3D-printed κεραία ισχυρίζεται ότι δημιουργεί ηλεκτρική ενέργεια από το σήμα των δικτύων 5G. Πώς γίνεται και κυρίως πώς μπορεί να αξιοποιηθεί;

Τα δίκτυα 5G εξαπλώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο με γρήγορους ρυθμούς και υπόσχονται αδιανόητες ταχύτητες και ανεξάντλητα δεδομένα σε συσκευές κάθε είδους και κάθε μεγέθους. Μέχρι τώρα, βέβαια, λίγοι είναι αυτοί που έχουν δει στην πράξη αυτές τις ταχύτητες και αυτές τις δυνατότητες· είμαστε ακόμη στην αρχή! Η COSMOTE έφερε πρώτη το 5G στην Ελλάδα με μέγιστες ταχύτητες που ξεπερνούν ήδη το 1Gbps σε συγκεκριμένες περιοχές. Δες εδώ περισσότερες πληροφορίες.

Όχι μόνο επικοινωνία, αλλά και ενέργεια

Οι σχεδιαστές των δικτύων 5G, όμως, ίσως έχουν, άθελά τους, ανοίξει τις πύλες για την ασύρματη παροχή ενέργειας! Μια ομάδα ερευνητών από το Georgia Tech (με επικεφαλής τον καθηγητή Μάνο Τεντζέρη) ανέπτυξαν μια ειδική κεραία, η οποία μπορεί να «εξάγει» ενέργεια από τα σήματα του 5G!

Όταν λέμε 5G, βέβαια, βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι μια σειρά από διαφορετικές τεχνολογίες οι οποίες συνυπάρχουν κάτω από την ομπρέλα του ονόματος αυτού. Το 5G διαθέτει αρκετές παραλλαγές, όπως μια low-band η οποία λειτουργεί σε συχνότητα εκατοντάδων megahertz και παρέχει αυξημένη εμβέλεια αλλά χαμηλές (σχετικά) ταχύτητες· παραλλαγή mid-band η οποία λειτουργεί σε συχνότητα τάξης gigahertz και παρέχει πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες αλλά και σχετικά μειωμένη εμβέλεια, ενώ οτιδήποτε πάνω από τα 6GHz ονομάζεται millimeter-wave (mmWave) 5G και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 40GHz. Εκεί οι ταχύτητες είναι πραγματικά… εξωπραγματικές, αλλά το τίμημα είναι η εμβέλεια: πολύ μικρή.

Κατά καιρούς, έχουμε δει διάφορες εφευρέσεις”οι οποίες διατείνονται πως μπορούν να «κλέψουν» ενέργεια από κάποιου είδους σήματα, κυρίως Wi-Fi, αλλά τίποτε πρακτικό. Όλα παρέμειναν στη σφαίρα του θεωρητικού, μιας και χρειάζονταν μεγάλες κεραίες και είχαν μικρό οπτικό πεδίο. Στην θεωρία, κάθε είδους σήμα αποτελεί ηλεκτρομαγνητικό κύμα, επομένως είναι δυνατόν να συλλεχθεί και να παράξει ενέργεια. Στη θεωρία. Όπως συμβαίνει συνήθως, όμως, η πράξη απέχει παρασάγγας από τη θεωρία και, μέχρι τώρα, κανένας δεν είχε καταφέρει να κατασκευάσει κάποια συσκευή συλλογής ενέργειας από «αδέσποτα» ηλεκτρομαγνητικά σήματα.

Οι ερευνητές του Georgia Tech, όμως, κατάφεραν και έλυσαν το πρόβλημα αυτό, χρησιμοποιώντας μια διάταξη η οποία ονομάζεται Rotman lens (φακός Ρότμαν). Στη φωτογραφία είναι το αστεράκι στο κέντρο. Μάλιστα, κατάφεραν και το έκαναν μικρό σε μέγεθος και μάλιστα μπόρεσαν και το κατασκεύασαν χρησιμοποιώντας έναν απλό 3D printer!

Ο φακός Rotman, ο οποίος είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της διάταξης, είναι ένα εξάρτημα το οποίο χρησιμοποιείται ήδη για τον ανασχηματισμό μιας στενής ακτίνας σε πολλαπλές ταυτόχρονες ακτίνες, για την κάλυψη μεγαλύτερης επιφάνειας. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ερευνητές επέλεξαν να τον χρησιμοποιήσουν: συλλέγει 21 φορές περισσότερη ενέργεια απ’ ότι μια τυπική κεραία του ιδίου μεγέθους!

Κάπου εδώ, και κλείνοντας, θα πρέπει να αναφέρουμε πως δε μιλάμε για… εργοστάσιο της ΔΕΗ! Η ισχύς που συλλέγει η συσκευή αυτή από σήμα mmWave είναι περίπου 6 microWatts σε απόσταση 180 μέτρων από τον πομπό 5G, σε ευθεία και χωρίς εμπόδια. Αν αυτό σου φαίνεται αμελητέο, να αναφέρουμε πως είναι αρκετό για την τροφοδοσία απλών αισθητήρων και μικρών ασύρματων συσκευών, εξαλείφοντας την ανάγκη για μπαταρίες! Οι ερευνητές πιστεύουν πως αυτή η τεχνολογία μπορεί να κάνει το 5G ακόμη περισσότερο ελκυστικό! Θα τα καταφέρουν; Θα το μάθουμε σύντομα!

Για την ώρα εσύ μπορείς να απολαύσεις τις απίστευτες ταχύτητες του δικτύου 5G της COSMOTE.