6
Πολιτισμός

Εξερεύνησε τον πλανήτη από τον καναπέ σου

Εξερεύνησε τον πλανήτη από τον καναπέ σου
Πώς να χρησιμοποιήσεις το Google Earth 3D και το Street View για να επισκεφθείς ακόμα και το πιο απομακρυσμένο σημείο του πλανήτη μας.

Οι εποχές που διανύουμε είναι δύσκολες. Ενώ η χώρα μας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης είδε τεράστια αύξηση στην τουριστική κίνηση, οι στατιστικές έδειξαν πως εμείς οι Έλληνες ταξιδέψαμε πολύ λιγότερο εκτός Ελλάδος (μιλάμε πάντα για τουρισμό και όχι για μόνιμη μετεγκατάσταση). Για μια ακόμη φορά, όμως, η τεχνολογία έρχεται – ίσως λίγο καθυστερημένα στη δική μας περίπτωση αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ – να μας προσφέρει… τίποτε λιγότερο από όλο τον πλανήτη στο πιάτο.

Η Google λοιπόν πρόσφατα αναβάθμισε το Google Earth για να προσφέρει ακόμη καλύτερες υπηρεσίες σε όσους αρέσκονται στο εσχάτως επονομαζόμενο virtual tourism, δηλαδή τον εικονικό τουρισμό ή, αν προτιμάς, τον τουρισμό εικονικής πραγματικότητας. Που να τρέχεις τώρα σε ξένες χώρες, να παίρνεις αεροπλάνα και… βαπόρια, να ψάχνεις για διαβατήρια και ταυτότητες. Απλά άνοιξε το Google Earth και απόλαυσε μια βόλτα στα πιο εντυπωσιακά, στα πιο ειδυλλιακά και στα πιο ιστορικά μέρη του πλανήτη από τον καναπέ σου.

Το Google Earth, για όσους θυμούνται, είχε ξεκινήσει την καριέρα του ως μεμονωμένο και ξεχωριστό πρόγραμμα, το οποίο εγκαθιστούσες και έτρεχες από τον υπολογιστή σου. Πλέον όμως, και εδώ και πολύ καιρό, έχει περάσει στο χώρο του web application το οποίο τρέχει μέσα από τον browser σου. Βασισμένο στην τεχνολογία του Google Maps, το Google Earth επεκτείνει τις δυνατότητες στην τρίτη διάσταση και προσφέρει ένα δυνατό εργαλείο για να ταξιδέψεις παντού.

Για να το χρησιμοποιήσεις, έχεις δύο επιλογές. Η πρώτη είναι απλά να πας στο site του Google Earth (https://www.google.com/earth/) και να πατήσεις το Launch (αν έχεις Chrome) ή να κατέβεις πιο κάτω και να διαλέξεις ένα από τα έτοιμα… πακέτα διακοπών που σου προσφέρει η Google, με συγκεκριμένες θεματικές και προεπιλεγμένους προορισμούς.

Ο τρόπος χειρισμού του Google Earth έχει παραμείνει αναλλοίωτος εδώ και χρόνια, επομένως δεν πρόκειται να αντιμετωπίσεις κανένα πρόβλημα χειρισμού. Αυτά που πρέπει να ξέρεις, πιθανότατα τα ξέρεις ήδη. Με κλικ και κίνηση του ποντικιού κινείσαι στο χώρο, η ροδέλα του ποντικιού παίζει το ρόλο ζουμ, αν κρατήσεις το Shift πατημένο και κάνεις κλικ και τράβηγμα θα αλλάξεις την γωνία του ορίζοντα, με πατημένο Control και κλικ και τράβηγμα αλλάζεις την οπτική γωνία. Τέλος στο κάτω δεξί μέρος της οθόνης υπάρχουν εικονίδια – κουμπιά για να μπορείς να ελέγχεις όλα τα προηγούμενα με μεγαλύτερη ευκολία.

Εκτός των χειριστηρίων, στο μενού του Earth θα βρεις περισσότερες ρυθμίσεις. Εκεί μπορείς να ρυθμίσεις το πόσες πληροφορίες θα εμφανίζονται ταυτοχρόνως στην οθόνη, ενώ άλλες επιλογές περιλαμβάνουν το Voyages, τις προκατασκευασμένες περιηγήσεις που αναφέραμε πιο πριν.

Το μόνο μείον του Google Earth είναι πως, προς το παρόν, η Google το έχει ενεργό μόνο αν χρησιμοποιείς Chrome, αν και αναφέρει πως σύντομα θα γίνει διαθέσιμο και για άλλους browsers.

Λοιπόν, αν η δουλειά σου δεν σου επέτρεψε να πας φέτος το ταξίδι των διακοπών που πάντοτε ονειρευόσουν, μην ανησυχείς. Το Google Earth είναι εδώ, για να μπορείς κι εσύ να συμμετέχεις στις συζητήσεις των γνωστών σου σχετικά με εκείνο το μικρό στενάκι στο Παρίσι (στο οποίο δεν έχεις πάει ποτέ).