4
Υγεία & Fitness

Εξετάσεις αίματος στο σπίτι

Εξετάσεις αίματος στο σπίτι
Το Athelas είναι μια μικρή οικιακή συσκευή η οποία είναι σε θέση να αναγνωρίζει ασθένειες από μια σταγόνα αίμα και μάλιστα χωρίς επίσκεψη σε εξειδικευμένο εργαστήριο.

Οι ασθενείς υψηλού κινδύνου και όσοι νοσούν με χρόνιες ασθένειες που απαιτούν συνεχή παρακολούθηση, πολύ συχνά χρειάζεται να μεταβούν στο γιατρό τους ή σε κάποιο νοσοκομείο για να κάνουν εξετάσεις αίματος. Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει παρελθόν χάρη στο Athelas, τη μικρή οικιακή συσκευή η οποία είναι σε θέση να αναγνωρίζει ασθένειες όπως γρίπη, βακτηριακές λοιμώξεις, ακόμα και καρκίνο, από μια σταγόνα αίματος και μάλιστα χωρίς επίσκεψη σε εξειδικευμένο εργαστήριο.

Ο Tanay Tandon ίδρυσε την start up εταιρεία Athelas το 2014 σε ηλικία 17 ετών με σκοπό να φτιάξει μια συσκευή που θα μπορούσε να ανιχνεύσει την ελονοσία μέσα από εξετάσεις αίματος. Κάτι τέτοιο αποδείχθηκε αρκετά δύσκολο αλλά η ιδέα της δημιουργίας μια εύχρηστης και φορητής συσκευής που να κάνει ανάλυση αίματος παρέμεινε.

Η νέα συσκευή της Athelas η οποία μοιάζει με το Amazon Echo αλλά είναι μεγαλύτερη, προορίζεται για όλους τους ασθενείς που θέλουν να κάνουν εξετάσεις αίματος από την άνεση του σπιτιού τους. Ωστόσο αντί να δώσεις φωνητικές εντολές και να λάβεις απαντήσεις πρέπει να τοποθετήσεις στη συσκευή μια μικρή διαφάνεια με μια σταγόνα αίμα. Η συσκευή, που θα σου δώσει άμεσα αποτελέσματα για τα επίπεδα των λευκών σου αιμοσφαιρίων, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τη διάγνωση καρκίνου, λοιμώξεων και φλεγμονών στο σώμα.

Προς το παρόν η Athelas συνεργάζεται με ογκολόγους οι οποίοι και δανείζουν την συγκεκριμένη συσκευή σε καρκινοπαθείς για να παρακολουθούν από το σπίτι την πρόοδο της χημειοθεραπείας. Ωστόσο η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με νοσοκομεία και με φαρμακευτικές εταιρείες καθώς θεωρεί ότι ο κλάδος της υγείας μπορεί να επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από ακριβείς, γρήγορες και φθηνότερες εξετάσεις αίματος. Επίσης, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές η Athelas εξετάζεται από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Η συσκευή που απευθύνεται σε οποιονδήποτε που θέλει να κάνει οπουδήποτε εξετάσεις αίματος, πραγματοποιεί ταχεία διάγνωση μόνο με μια σταγόνα αίμα και στη συνέχεια μέσα σε μόλις 50 δευτερόλεπτα παρέχει τα ακριβή αποτελέσματα μέσω της ειδικής εφαρμογής Athelas, τόσο σε Android όσο και σε iOS συσκευές. Έπειτα για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να απευθυνθείς μαζί με τα αποτελέσματα των εξετάσεών σου, σε έναν γιατρό για να ελέγξει συγκεκριμένους δείκτες και να σου υποδείξει αν μια θεραπεία που ακολουθείς λειτουργεί ή όχι. Να επισημάνουμε ότι η ομάδα πίσω από τη δημιουργία του Athelas διαθέτει ιατρική τεχνογνωσία ενώ τα αποτελέσματα της συσκευής έχουν ήδη επικυρωθεί κλινικά.

Όσοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν τη συσκευή για οικιακή χρήση μπορούν είτε να την αποκτήσουν με τη σύσταση του γιατρού τους είτε να την αγοράσουν απευθείας από το site της Athelas με συνδρομή 20$ το μήνα.