7
Τεχνολογία

Επεξεργασία βίντεο στα Windows για όλους

Επεξεργασία βίντεο στα Windows για όλους
Τα Windows έχουν ένα κρυφό εργαλείο που σου επιτρέπει να κάνεις επεξεργασία βίντεο. Μάθε τα πάντα για το Windows Movie Maker και φτιάξε τα δικά σου βίντεο-αριστουργήματα.

Κάποτε το Windows Movie Maker μεσουρανούσε. Ήταν ένα απλό, δωρεάν και εύχρηστο εργαλείο για να φτιάξει κανείς απλά βίντεο, χρησιμοποιώντας εικόνες, εφέ, μεταβάσεις, κείμενα, μουσική και αρχεία βίντεο. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει σταματήσει να αναπτύσσεται από το 2012. Τα Windows 8 και 10 κυκλοφόρησαν χωρίς κάποιο ενσωματωμένο εργαλείο επεξεργασίας βίντεο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει, αρκεί να ξέρεις που να ψάξεις. Στο Fall Creators Update η Microsoft ενσωμάτωσε video editor μέσα στην εφαρμογή Φωτογραφίες (Photos).

Και πάλι, πρόκειται για ένα απλό εργαλείο που σου επιτρέπει να εισαγάγεις τις δικές σου φωτογραφίες, αρχεία μουσικής, βίντεο και να ενσωματώσεις τίτλους και λεζάντες, δημιουργώντας ένα βίντεο το οποίο θα μπορέσεις να αναπαράγεις στον υπολογιστή, την τηλεόραση ή να ανεβάσεις και να μοιραστείς με φίλους και γνωστούς στο cloud. Στις νέες προσθήκες στο app περιλαμβάνεται επίσης και η δυνατότητα προσθήκης τρισδιάστατων αντικειμένων από το Remix 3D (www.remix3d.com).

Ξεκινώντας 

Πριν ξεκινήσεις, θα πρέπει να έχεις συγκεντρώσει όλα τα αρχεία που θα χρειαστείς. Εάν θα φτιάξεις ένα slide show από φωτογραφίες, μάζεψέ τες όλες σε έναν φάκελο. Επίσης, έχε υπόψη σου ότι όσα αρχεία μουσικής θα χρησιμοποιήσεις θα πρέπει να τα αντιγράψεις στον φάκελο Music.

Άνοιξε το Photos και πάτα το Create > Custom video with music. Στην ενότητα Folders θα δεις όλους τους φακέλους στους οποίους το πρόγραμμα έχει πρόσβαση (περιλαμβάνεται και το OneDrive στην περίπτωση που έχεις μπει στα Windows με το Microsoft Account σου). Πατώντας το Add a folder μπορείς να συμπεριλάβεις περισσότερους φακέλους στη συλλογή σου. Επίλεξε εικόνες κα βίντεο που θέλεις να χρησιμοποιήσεις και πάτα το Create. Το υλικό θα τοποθετηθεί σε storyboard. Εκεί μπορείς να αλλάξεις τη σειρά των αντικειμένων, να προσθέσεις ή να αφαιρέσεις ό,τι θέλεις, να προσθέσεις μουσική (επιλογή Music). Στην περίπτωση που στο βίντεό σου περιλαμβάνονται και αρχεία φωτογραφιών, μπορείς να επιλέξεις πόσο χρόνο θα εμφανίζεται η κάθε εικόνα πατώντας το κουμπί Duration (Διάρκεια), ενώ στο Filters βρίσκονται δεκάδες φίλτρα για να εφαρμόζεις στις φωτογραφίες σου, δίνοντάς τες μια πιο επαγγελματική, ρετρό, ή άλλοι χροιά.

Το πρόγραμμα έχει κι άλλα ενδιαφέροντα εργαλεία για να ανακαλύψεις. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουμε το Motion με το οποίο μπορείς να δημιουργήσεις κίνηση στις στατικές εικόνες σου, κάνοντας zoom-in/out, panning προς τα δεξιά ή αριστερά, tilt κ.λπ. Με το εργαλείο Text μπορείς να προσθέσεις λεζάντες ή τίτλους έναρξης και λήξης, ενώ με το 3D effects προσθέτεις τρισδιάστατα εφέ για να κάνεις το βίντεό σου πραγματικό αριστούργημα.

Όταν είσαι ικανοποιημένος/η με το αποτέλεσμα πάτησε το Export or Share και αποθήκευσε το βίντεό σου σε μορφή αρχείου MP4, αφού επιλέξεις ποιότητα (χαμηλή, μέση και υψηλή).