7
Τεχνολογία

Επιτέλους ένα καλό app εικονικής πραγματικότητας

Επιτέλους ένα καλό app εικονικής πραγματικότητας
Ένα νέο VR app που κυκλοφόρησε το Facebook βοηθά όσους εργάζονται από το σπίτι και θέλουν έναν εύχρηστο τρόπο επικοινωνίας και συνεργασίας.

Πριν από λίγο καιρό γίναμε μάρτυρες ενός πιθανώς ιστορικού γεγονότος: της μετονομασίας της εταιρείας πίσω από το Facebook σε… Meta. Μέχρι τώρα, η εταιρεία ονομαζόταν… Facebook, κάτι που δημιουργούσε σύγχυση σε αναγνώστες και ταλαιπωρία σε εμάς, τους αρθρογράφους, κάθε φορά που έπρεπε να βρούμε έναν καλύτερο τρόπο να γράψουμε πως «η (εταιρεία) Facebook ετοιμάζει αλλαγές στο (site ή app) Facebook». Από εδώ και εις το εξής, θα μπορούμε να γράφουμε απλά «η Meta ετοιμάζει αλλαγές στο Facebook» και να ξεμπερδεύουμε.

Αλλά γιατί Meta; Γιατί το τελικό όραμα του Zuckerberg είναι το… metaverse. Επόμενη απορία: τι είναι το metaverse; Αν έχεις δει την ταινία Matrix τότε έχεις δει ήδη μια πιθανή μορφή του metaverse. Το metaverse είναι αυτό που κάποτε ονομάζαμε cyberspace ή ελληνιστί κυβερνοχώρος. Η λέξη αποτελεί αμάλγαμα της ελληνικής πρόθεσης μετά και του universe. Αν επιχειρούσαμε να το κάνουμε σε καθαρά ελληνικά, το αποτέλεσμα θα ήταν το ατυχές «μέταπαν» (μετά + σύμπαν). Πάμε παρακάτω…

Το metaverse δείχνει κάτι που ήταν φανερό, σε όσους πρόσεχαν την πορεία του Facebook (εταιρείας) αυτά τα χρόνια, όσο και το τι έλεγε ο Zuckerberg: virtual reality, augmented reality, cyberspace, artificial intelligence, όλα μαζί σε μια νέα οντότητα.

Το τελευταίο παράδειγμα της μανίας της Facebook Meta με το virtual reality ήταν το Horizon Workrooms, το οποίο φαίνεται να είναι το πρώτο στοιχειωδώς χρήσιμο πράγμα εικονικής πραγματικότητας. Τι είναι; Με απλά λόγια, είναι μια εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας, η οποία έχει δημιουργηθεί έτσι ώστε να επιτρέπει τη συνεργασία ατόμων που δουλεύουν στην ίδια εταιρεία αλλά σε διαφορετικές τοποθεσίες. Σίγουρα θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο αν κυκλοφορούσε πριν από δύο χρόνια, στην αρχή ή πριν την αρχή της πανδημίας και των lockdowns, αλλά ακόμη και τώρα, είναι κάτι που μπορεί να επιτρέψει σε ανθρώπους που δουλεύουν από τα σπίτια τους να «συναντηθούν» σε ένα εικονικό δωμάτιο συσκέψεων και να μιλήσουν. Βέβαια, όπως φαίνεται και από τις εικόνες που έδωσε η Meta, τα meetings θα γίνονται μέσω καρτουνίστικων avatars για κάθε χρήστη. Αυτό, βέβαια, δεν είναι και τόσο κακό, μιας και θα μπορεί να γλυτώσει τους εν λόγω υπαλλήλους από το να ντυθούν, να πλυθούν και να χτενιστούν, απλά για να δείχνουν ευπαρουσίαστοι στη… webcam. Το avatar θα είναι πάντοτε ντυμένο, πλυμένο, ξυρισμένο και χτενισμένο.

Ίσως αναρωτηθείς γιατί ο Zuckerberg και η εταιρεία του, όπως κι αν τη λέει, να ενδιαφέρεται τόσο πολύ για αυτό το metaverse” Το πού θέλει να το πάει, μόνο ο ίδιος το ξέρει. Το μόνο σίγουρο είναι πως το metaverse είναι ένα ολόκληρο ψηφιακό σύμπαν, το οποίο δεν έχει περιορισμούς ή όρια. Αν η Meta καταφέρει και δημιουργήσει το metaverse, δηλαδή μια πλατφόρμα για έναν εικονικό κόσμο, τότε θα μπορεί να πουλάει – με κόστος πραγματικά ή εικονικά χρήματα – το οτιδήποτε: σπίτια, ρούχα, αυτοκίνητα, αξεσουάρ, αεροπλάνα, διαστημόπλοια, υπηρεσίες, όλα μέσα στο metaverse, χωρίς να χρειάζεται να κατασκευάζει κάτι στον πραγματικό κόσμο. Το metaverse του Facebook / Meta θα μπορεί να γίνει ένα εικονικό κράτος με δικούς του νόμους και δική του οικονομία, χωρίς να περιορίζεται από τους νόμους της πραγματικότητας, παρά μόνο τους νόμους του Zuckerberg. Το αν αυτό είναι καλό ή κακό, το αφήνουμε στη δική σου κρίση.