14
Πολίτης του Σήμερα

Εργασία από το σπίτι; Πώς να προετοιμαστείς

Εργασία από το σπίτι; Πώς να προετοιμαστείς
Η νέα τάση στον εργασιακό χώρο είναι η εργασία από το σπίτι ή από οπουδήποτε αλλού πλην του γραφείου. Εσύ είσαι προετοιμασμένος για εργασία εξ' αποστάσεως;

Η εργασία από το σπίτι είναι κάτι εφικτό για πολλές εταιρείες σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα πολλές προωθούν το ευέλικτο ωράριο και την εργασία που δεν περιορίζεται στους τέσσερις τοίχους ενός γραφείου. Οι millennials που σε λίγα χρόνια θα αποτελούν το 50% του εργατικού δυναμικού τέτοιες συνθήκες εργασίας θα αναζητούν καθώς θα βγαίνουν στην αγορά. Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι τι πρέπει να κάνεις για να προετοιμαστείς για κάτι τέτοιο.

Η πραγματικότητα είναι πως πολλές εταιρείες και γραφεία εξακολουθούν και βασίζονται στη… χαρτούρα. Ενώ βρισκόμαστε στο 2020 και όλοι μιλάνε για το «paperless office» εδώ και δεκαετίες, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου οι εμπλεκόμενοι αρνούνται να περάσουν στην ψηφιακή εποχή, είτε λόγω άγνοιας, είτε λόγω συνήθειας, είτε ακόμη και λόγω… φόβου. Ναι, μη σου φαίνεται περίεργο. Πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται διάφορα πράγματα, όπως τους hackers, απώλεια δεδομένων, το πώς θα συνδέονται στο server της εταιρείας και άλλα τέτοια.

Τώρα, αν μιλήσουμε για εσένα, θα πρέπει να οργανώσεις λίγο τα πράγματα. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να διευθετήσεις, είναι ο χώρος σου στο σπίτι. Μπορεί να έχεις συνηθίσει να παίρνεις το laptop στο κρεβάτι, όμως για να δουλέψεις χρειάζεται να δημιουργήσεις ένα χώρο ο οποίος να θυμίζει λίγο το γραφείο σου. Βρες μια ήσυχη γωνία του σπιτιού με ένα τραπέζι και μια καρέκλα, και εκεί φτιάξε τη «βάση» σου.

Ο υπολογιστής τον οποίο θα χρησιμοποιείς για τη δουλειά, θα πρέπει, ιδανικά μιλώντας, να είναι αποκλειστικά για αυτό. Αν χρησιμοποιείς τον δικό σου υπολογιστή, φτιάξε έναν άλλο λογαριασμό χρήστη στα Windows, για να μπορείς να χρησιμοποιείς αυτόν μόνο για τη δουλειά. Εκεί θα μπορείς να μεταφέρεις ρυθμίσεις από τον υπολογιστή της δουλειάς, να εγκαταστήσεις προγράμματα που τυχόν θα χρειαστούν, αρχεία από το γραφείο και ό,τι άλλο απαιτηθεί. Και όπως πάντα, όταν τελειώνει η δουλειά της ημέρας, θα πρέπει να συνηθίσεις να κάνεις logout από αυτό τον λογαριασμό, έτσι ώστε, αν τα παιδιά σου θέλουν να παίξουν ή να δουν βίντεο στον υπολογιστή, να μην σου καταστρέψουν το περιβάλλον εργασίας.

Αυτό είναι καλό και για εσένα, διότι, για παράδειγμα, στον browser του σπιτιού μπορεί να έχεις μονίμως ανοιχτό το Facebook, να έχεις έτοιμα tabs με διάφορα sites άσχετου περιεχομένου, τα οποία μπορούν να ρουφήξουν τον χρόνο σου όπως μια μαύρη τρύπα (π.χ YouTube, Reddit), τα οποία δεν έχουν θέση στο εργασιακό υπολογιστικό περιβάλλον. Με ένα δεύτερο προφίλ χρήστη, μπορείς να τα έχεις και τα δύο: ένα περιβάλλον χωρίς πειρασμούς για χάσιμο χρόνου και περισπάσεις, και το συνηθισμένο – και συνήθως χαοτικό – desktop του σπιτιού.

Στην περίπτωση που η δουλειά σου απαιτεί τηλεδιασκέψεις με κάμερα, τότε ο χώρος του σπιτιού που θα διαλέξεις για να στήσεις το «home office» σου έχει μεγαλύτερη σημασία. Προσπάθησε να βρεις ένα μέρος όπου η webcam δεν θα δείχνει… το άστρωτο κρεβάτι, τα παιδιά να παίζουν στο πάτωμα, κάποιον να μαγειρεύει στην κουζίνα ή τη γάτα να γλείφεται στον καναπέ. Προσπάθησε να έχεις κάτι ουδέτερο πίσω σου, όπως έναν τοίχο ή μια βιβλιοθήκη, ώστε να φαίνεσαι καλύτερα στους συνομιλητές σου. Βέβαια, εκτός της εικόνας, σημασία έχει και ο ήχος, οπότε σε τέτοιες περιπτώσεις προσπάθησε να στήσεις το «αρχηγείο» σου σε δωμάτιο με πόρτα, το οποίο να μπορεί να απομονωθεί.

Όλα τα εργαλεία που θα χρειαστείς

Η δουλειά από το σπίτι είναι κάτι που γίνεται. Πίστεψέ μας, το ξέρουμε! Απλά θέλει λίγη οργάνωση και λίγο χρόνο μέχρι να συνηθίσεις τη νέα κατάσταση πραγμάτων.

Και μην ξεχνάς: στα ηλεκτρονικά καταστήματα COSMOTE και Γερμανός θα βρεις τεράστια γκάμα προϊόντων για να σε βοηθήσουν να εργαστείς από το σπίτι, από πανίσχυρα laptops, καινούριες webcams με μεγάλη ανάλυση, έως και… καρέκλες γραφείου για να μην κάθεσαι στην καρέκλα της κουζίνας!