7
Τεχνολογία

Εσύ φορτίζεις ασύρματα;

Εσύ φορτίζεις ασύρματα;
Μάθε τα πάντα για την ασύρματη φόρτιση. Το δικό σου κινητό έχει; Κι αν όχι πώς μπορείς να το κάνεις να φορτίζει ασύρματα;

Η ασύρματη φόρτιση δεν είναι κάτι καινούριο. Εάν διαθέτεις κάποια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα χρησιμοποιείς ήδη αυτή την τεχνολογία. Ωστόσο, αν και μιλάμε για «ασύρματη», στην πραγματικότητα για να πραγματοποιηθεί η φόρτιση, χρειάζεται επαφή. Μπορεί να μην υπάρχουν τα ενοχλητικά καλώδια και τα βύσματα, αλλά τα δύο μέρη (συσκευή και βάση φόρτισης) θα πρέπει να εφάπτονται.

Πριν μερικά χρόνια η ασύρματη φόρτιση κατέφθασε και στα smartphones, αλλά πριν ένα χρόνο η Apple αποφάσισε να υιοθετήσει τη συγκεκριμένη τεχνολογία με την κυκλοφορία των iPhone 7 και iPhone 7 Plus.

Η μεταφορά της ηλεκτρικής ενάργειας στην ασύρματη φόρτιση γίνεται μέσω ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής και το βασικό πρόβλημα είναι ότι είναι πιο αργή σε σχέση με την κανονική φόρτιση με καλώδιο. Κάποιες συσκευές διαθέτουν ενσωματωμένη τεχνολογία ασύρματης φόρτισης και κάποιες μπορούν να τη δεχθούν εκ των υστέρων. Το standard της βιομηχανίας που ακολουθούν όλοι οι κατασκευαστές είναι το Qi. Έχει θεσπιστεί από το Wireless Power Consortium και υποστηρίζει φόρτιση από απόσταση έως 4 εκατοστών. Στην πράξη όμως, όπως προαναφέραμε, απαιτείται επαφή.

Ασύρματη φόρτιση παντού

Μια πολύ έξυπνη ιδέα για να προσθέσεις τη δυνατότητα ασύρματης φόρτισης στη συσκευή σου είναι να τοποθετήσεις μια σχετική «πλάτη». Οι πλάτες αυτές, διαθέτουν ένα ενσωματωμένο πηνίο, το οποίο καταλήγει στη θύρα micro USB ή USB-Type C του κινητού. Έτσι, ακουμπώντας το κινητό σε κάποια ασύρματη βάση, η ηλεκτρική ενέργεια μεταφέρεται από την πλάτη, απευθείας στην υποδοχή micro USB. Κάποιες βάσεις διαθέτουν και ενσωματωμένες μπαταρίες, ούτως ώστε να συμπεριφέρονται ως power bank.

Επί πλέον, σε ορισμένα smartphones με αφαιρούμενη πλάτη, ο κατασκευαστής έχει προβλέψει τη δυνατότητα εκ των υστέρων εγκατάστασης ενός πηνίου Qi για την προσθήκη της δυνατότητας ασύρματης φόρτισης. Εδώ το πηνίο τοποθετείται στο εσωτερικό του κινητού και συνδέεται στις κατάλληλες υποδοχές.

Το μέλλον είναι ασύρματο

Εκτός από τα κινητά, η τεχνολογία ασύρματης φόρτισης υιοθετείται πλέον και από τα Bluetooth στερεοφωνικά ακουστικά, όπως επίσης και από τα smartwatches και fitness trackers. Για την ώρα, ο ταχύτερος τρόπος να φορτίσεις το κινητό σου παραμένει το καλώδιο. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι το μέλλον της φόρτισης είναι ασύρματο και σιγά σιγά όλοι οι κατασκευαστές θα το υιοθετήσουν για τα καλά. Πρόκειται σίγουρα για μια βολική τεχνολογία που σε γλιτώνει από τα άπειρα καλώδια.