7
Τεχνολογία

Ηλεκτρονικές πληρωμές: Τι είναι το mobile wallet;

Ηλεκτρονικές πληρωμές: Τι είναι το mobile wallet;
Δεν χρειάζεται πλέον να έχεις μαζί σου μετρητά, επιταγές ή πιστωτικές κάρτες. Το μόνο που απαιτείται είναι ένα smartphone!

Ζούμε στην ψηφιακή εποχή και όταν αναφερόμαστε στις σύγχρονες επιλογές πληρωμών, τίποτα δεν είναι πιο βολικό από τα “ψηφιακά πορτοφόλια”. Δεν χρειάζεται πλέον να έχεις μαζί σου μετρητά, να υπογράφεις επιταγές ή να βγάζεις από το πορτοφόλι σου την πιστωτική σου κάρτα. Το μόνο που απαιτείται είναι να έχεις μαζί σου το smartphone σου.

Πριν δούμε αναλυτικά τι ακριβώς σημαίνει “mobile wallet” και πως λειτουργεί, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι mobile πληρωμές μπορείς να πραγματοποιείς μόνο με smartphone που διαθέτει NFC. Στα καταστήματα COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ, εκτός από την αξιοπιστία και την ταχύτητα της σύνδεσης ώστε να είσαι πάντοτε online, θα ανακαλύψεις και μία τεράστια γκάμα smartphones, και με υποστήριξη NFC για τις… smart-συναλλαγές σου (τα iPhone υποστηρίζουν μόνο τη δική τους αντίστοιχη υπηρεσία).

Mobile wallet

Μπορεί οι πιστωτικές και οι χρεωστικές κάρτες να διαθέτουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με το φυσικό χρήμα, αλλά συχνά είναι ακριβές για το κατάστημα και τον επιχειρηματία, κυρίως εξαιτίας των τελών συναλλαγής. Επιπλέον, κάποιες χώρες αντιμετωπίζουν ακόμα προβλήματα με την ασφάλεια συναλλαγών. Έπρεπε επομένως να βρεθεί μια εναλλακτική λύση – αυτή τη φορά με τη χρήση μίας συσκευής που έχουμε πάντα δίπλα μας: του smartphone.
Το mobile wallet είναι ουσιαστικά ένα app για το smarthone, το οποίο αποθηκεύει τα στοιχεία των λογαριασμών σου. Για παράδειγμα, το Google Wallet και το Apple Pay αποτελούν τις πλέον δημοφιλείς επιλογές για τους ενδιαφερόμενους. Αφότου εγκαταστήσεις το app στο κινητό σου, θα πρέπει να εισαγάγεις τα στοιχεία σου. Στη συνέχεια, θα μπορείς να κάνεις αγορές online σε έναν υπολογιστή ή να χρησιμοποιήσεις το smartphone σου για αγορές σε ένα φυσικό κατάστημα. Στη δεύτερη περίπτωση, τα διαπιστευτήρια θα περάσουν στο τερματικό του καταστήματος ασύρματα, μέσω του πρωτοκόλλου NFC (θα πρέπει να υποστηρίζεται από το smartphone) για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή. Κατά τη διαδικασία της online αγοράς το software του digital wallet θα συμπληρώσει αυτόματα τις απαραίτητες φόρμες.

Είναι ξεκάθαρο πως οι ηλεκτρονικές πληρωμές διαθέτουν εξαιρετικά πλεονεκτήματα, ενώ συνήθως, η μοναδική επιφύλαξη είναι αυτή που αφορά στην ασφάλεια. Βεβαίως, με τα συστήματα κρυπτογράφησης και τα secure πρωτόκολλα επικοινωνίας, λύνεται και αυτό το θέμα, οπότε είμαστε ελεύθεροι να κινηθούμε όπως θέλουμε. Ας δούμε μερικά από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα:

Εξοικονόμηση χρόνου. Η μεταφορά χρημάτων μεταξύ εικονικών λογαριασμών απαιτεί λίγα μόνο λεπτά. Ο χρόνος αναμονής σε ουρές εκμηδενίζεται.
Έλεγχος εξόδων. Ο ψηφιακός σου λογαριασμός περιέχει το ιστορικό όλων των συναλλαγών, αλλά και το κατάστημα και το ποσό που ξόδεψες.
Μικρός κίνδυνος απώλειας και κλοπής. Δεν πρόκειται να ξεχάσεις πουθενά το “ψηφιακό πορτοφόλι” σου και δεν είναι δυνατόν να στο κλέψουν. Αν και στο cyberspace κυκλοφορούν πολλοί επιτήδειοι, υπάρχουν τρόποι να θωρακίσεις τους λογαριασμούς σου.
Ευχρηστία. Οι υπηρεσίες αυτές είναι σχεδιασμένες για να εξυπηρετούν ένα ευρύ κοινό, οπότε διαθέτουν φιλικό περιβάλλον εργασίας.
Ευκολία. Όλες οι συναλλαγές μπορούν να πραγματοποιηθούν οποιαδήποτε στιγμή, από οπουδήποτε. Απλά χρειάζεται πρόσβαση στο Internet.

gear-s3_experience-samsung-pay_visual02