14
Πολίτης του Σήμερα

Η εικονική τάξη ήρθε για να μείνει

Η εικονική τάξη ήρθε για να μείνει
Νέα εργαλεία και δυνατότητες βελτιώνουν την εμπειρία του Google Classroom, την υπηρεσία της Google για τα σχολεία.

Η τηλεκπαίδευση έχει γίνει το πιο σημαντικό κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας, τον τελευταίο καιρό. Όλες οι τάξεις είναι, πλέον, εικονικές, τα μαθήματα γίνονται εξ αποστάσεως, οι γονείς έχουν κληθεί να λάβουν σαφώς πιο ενεργό ρόλο στην εκπαίδευση, ενώ οι καθηγητές αναγκάζονται να γίνουν εξπέρ στις πλατφόρμες επικοινωνίας μέσω βίντεο. Η Google δε θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη διαδικασία και πρόσφατα ανακοίνωσε μια ολόκληρη σειρά εργαλείων για τον τομέα της εκπαίδευσης, βελτιώνοντας τα υφιστάμενα προϊόντα της, αλλά και βοηθώντας τόσο τους μαθητές όσο και τους καθηγητές στη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης.

Classroom

Εδώ βρίσκεται ο κύριος όγκος των αλλαγών και των προσθηκών της Google. Το Classroom είναι ένα είδος κέντρου ελέγχου για καθηγητές και μαθητές. Η Google το ονομάζει learning management system. Το app για Android θα αναβαθμίσει τις λειτουργίες του offline mode του, ώστε να επιτρέπει στους μαθητές να ανοίγουν συνημμένα από το Drive, να βλέπουν και να γράφουν εργασίες και να ξεκινούν να δουλεύουν χωρίς σύνδεση στο Internet. Ένα άλλο σημείο το οποίο βελτιώνεται είναι το ανέβασμα φωτογραφιών, όπου το app θα υποστηρίζει το συνδυασμό φωτογραφιών σε ένα αρχείο, αλλά και το πείραγμα των φωτογραφιών (περιστροφή, crop, φωτισμός). Επίσης προστίθενται και δυνατότητες επεξεργασίας κειμένου στο app, μέσω του οποίου θα είναι δυνατή η εισαγωγή κειμένου σε bold, italic, underline, αλλά και προσθήκη bullets.

Για τους καθηγητές και τους δασκάλους, προστίθενται δυνατότητες ελέγχου αυθεντικότητας σε διάφορες γλώσσες, ενώ στο εγγύς μέλλον οι καθηγητές θα μπορούν να βαθμολογούν ενώ διαβάζουν μια εργασία, να μοιράζονται σχόλια αλλά και να αλλάζουν με εύκολο τρόπο εργασία. Επίσης προστίθενται λειτουργίες στατιστικής ανάλυσης των μαθητών, πόσοι έχουν παραδώσει εργασίες και πόσοι έχουν σχολιάσει.

Τέλος η Google δουλεύει πάνω στην συνεργασία με υφιστάμενες πλατφόρμες διαχείρισης μαθητών, κάτι που μάλλον ενδιαφέρει περισσότερο τα σχολεία στις ΗΠΑ και πολύ λιγότερο τα δικά μας.

Meet

Οι προσθήκες στο Google Meet έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα που θα έχει ο καθηγητής να τερματίσει ένα meeting για όλους τους συμμετέχοντες, θα μπορεί να βάλει όλους τους μαθητές στο mute ταυτοχρόνως, ενώ θα υπάρχει έλεγχος για το ποιοι θα μπορούν να αναιρέσουν το mute από μόνοι τους και ποιοι όχι. Επίσης θα προστεθούν λειτουργίες όπως η διαμοίραση οθόνης, πρόσβαση στο chat, και έλεγχος εισόδου στα meetings. Επίσης θα βελτιωθεί η συνεργασία του Meet με το Classroom, έτσι ώστε να μπορούν μόνο οι μαθητές που έχουν δηλώσει ένα μάθημα να συμμετέχουν σε αυτό. Οι καθηγητές θα αποκτούν αυτομάτως host status, ενώ λίγο αργότερα θα προστεθεί και η δυνατότητα για όλους να επιλέγουν skins και emojis.

Workspace for Education

Αυτό είναι κάτι καινούριο, αν και στην πραγματικότητα είναι το G Suite for Education με άλλο όνομα. Αντί για δύο επιλογές, η Google τώρα θα προσφέρει τέσσερις, ενώ όσοι είναι ήδη χρήστες του G Suite For Enterprise For Education πλέον θα αναβαθμιστούν αυτομάτως στο ανώτατο επίπεδο. Επίσης εισάγει περιορισμό στον διαθέσιμο αποθηκευτικό χώρο, μιας και παρατηρήθηκε πως κάποια σχολεία και πανεπιστήμια έκαναν κατάχρηση αυτής της παροχής. Τώρα όλα τα ιδρύματα θα έχουν 100 terabytes αποθηκευτικού χώρου.

Όλες οι αλλαγές απλά θα γίνουν αυτομάτως, ενώ δεν θα απαιτείται κάποια ενέργεια από τους χρήστες. Αυτή τη στιγμή, το Classroom εξυπηρετεί πάνω από 150 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως – ενώ πέρυσι ο αριθμός αυτός ήταν 40 εκατομμύρια. Προφανώς, οι ανάγκες για εργαλεία τηλεκπαίδευσης έχουν εκτοξευτεί. Τα εργαλεία της Google, ελπίζουν στην εταιρεία, θα βοηθήσουν σε αυτό τον τομέα και θα κάνουν την τηλεκπαίδευση λίγο πιο εύκολη τόσο για τους καθηγητές όσο και για τους μαθητές.