4
Υγεία & Fitness

Η λύση στην… πρεσβυωπία

Η λύση στην… πρεσβυωπία
Κόλπα για να βλέπεις τα γράμματα-ψείρες όταν σερφάρεις στο Internet από το κινητό σου.

Την πρεσβυωπία την αναφέραμε ως παράδειγμα· όλοι μας έχουμε πετύχει websites, τα οποία φαίνεται να είναι σχεδιασμένα για να διαβάζονται σε… video wall. Ξέρεις για τι πράγμα μιλάμε: εκείνα τα sites με γραμματάκια – ψείρες, τα οποία δε βλέπεις ούτε με μεγεθυντικό φακό. Τι κάνεις τότε;

Ευτυχώς, η πλειοψηφία των sites λειτουργεί όπως πρέπει, κάτι που σημαίνει πως μπορείς να ζουμάρεις (όπως θα έκανες και με μια φωτογραφία) και να διαβάσεις το… απόκρυφο κείμενο. Δυστυχώς, όμως, υπάρχουν και sites τα οποία, για κάποιον λόγο, δεν επιτρέπουν ζουμάρισμα. Για αυτά τα sites, τόσο ο Google Chrome όσο και ο Firefox στην πλατφόρμα Android έχουν επιλογή «override» και επιτρέπουν να παρακάμψεις τέτοιους περιορισμούς και να μπορείς να ζουμάρεις οποιοδήποτε site επιθυμείς. Επίσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις την λειτουργία του ίδιου του Android και να αυξήσεις το μέγεθος της γραμματοσειράς ή να μεγεθύνεις ολόκληρη την οθόνη.

Ας ξεκινήσουμε από την πρώτη περίπτωση. Η ρύθμιση των δύο browsers είναι σχεδόν στο ίδιο σημείο: πατάς πάνω στο πλήκτρο με τις τρεις τελείες, που βρίσκεται στο πάνω δεξί μέρος του browser, στο μενού επιλέγεις Settings και έπειτα Accessibility. Εκεί θα βρεις την επιλογή Force enable zoom (Chrome) ή Always enable zoom (Firefox). Αυτό ήταν! Τώρα μπορείς να κάνεις ζουμ ακόμη και σε sites που δεν το επιτρέπουν.

Στο Android τώρα, θα πρέπει να ανοίξεις τις ρυθμίσεις, τραβώντας την πάνω μπάρα προς τα κάτω και πατώντας το εικονίδιο με το «γρανάζι». Εκεί θα βρεις την κατηγορία Accessibility. Το πως ακριβώς ονομάζεται η επιλογή, διαφέρει από κατασκευαστή σε κατασκευαστή. Κάποιοι το έχουν μέσα σε υπομενού με όνομα Visibility enhancements, άλλοι απλά το ονομάζουν Magnification gestures, ενώ στο δικό σου κινητό μπορεί να λέγεται αλλιώς. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ενεργοποιώντας την επιλογή, θα μπορείς να κάνεις ζουμ σε ολόκληρη την οθόνη, σε οποιοδήποτε app ή site. Συνήθως το ζουμ λειτουργεί με τριπλό πάτημα της οθόνης, ενώ η κίνηση στη ζουμαρισμένη εικόνα γίνεται με δύο δάκτυλα.

Με αυτούς τους απλούς τρόπους, τώρα θα μπορείς να διαβάζεις τα πάντα στο κινητό σου, ακόμη και όταν αυτό δεν γίνεται με τους συνήθεις τρόπους είτε πάσχεις από πρεσβυωπία, είτε όχι.