7
Τεχνολογία

Η πραγματική ασύρματη φόρτιση

Η πραγματική ασύρματη φόρτιση
Ασύρματη φόρτιση στην πραγματικότητα σημαίνει χωρίς επαφή. Η Xiaomi το κάνει πράξη φορτίζοντας όχι απλά από μικρή απόσταση, αλλά από την άλλη άκρη του δωματίου.

Έχουν περάσει πάνω από 100 χρόνια από την εποχή που ο γνωστός Nikola Tesla ζούσε και έκανε πειράματα πάνω στον ηλεκτρισμό. Τότε είχε προβλέψει, μεταξύ πολλών άλλων πραγμάτων, και την ασύρματη μετάδοση ενέργειας, όχι απλά σε κοντινή απόσταση, αλλά και σε μεγάλες αποστάσεις. Από τότε έχουμε αλλάξει, όχι απλά αιώνα, αλλά και χιλιετηρίδα και δεν έχουμε δει ασύρματη μετάδοση ενέργειας στην πράξη. Οι μοναδικές εφαρμογές των τελευταίων ετών είναι οι ασύρματοι φορτιστές κινητών, οι οποίοι όμως απαιτούν τα δύο μέρη, τον φορτιστή και την εκάστοτε συσκευή, να βρίσκονται σε απόσταση ελάχιστων χιλιοστών – πρακτικά να βρίσκονται σε επαφή.

Αν είχαμε αληθινή ασύρματη φόρτιση, θα μπορούσαμε να φορτίζουμε το κινητό μας απλά έχοντάς το στο ίδιο δωμάτιο, ή ακόμη και πιο μακριά. Μέχρι τώρα, αυτό αποτελούσε όνειρο θερινής νυκτός. Η Xiaomi, όμως, μάλλον έχει λίγο από Nikola Tesla μέσα της.

Το σύστημα που κατασκεύασαν ονομάζεται Mi Air Charge Technology. Δεν είναι η πρώτη τέτοια τεχνολογία· διάφοροι έχουν παρουσιάσει παρόμοιες λύσεις κατά καιρούς, όμως καμία τους δεν κατάφερε να διαδοθεί. Η Xiaomi διατείνεται, όμως, πως έχει κατοχυρώσει 17 πατέντες πάνω στο θέμα και πως η ημερομηνία κυκλοφορίας του συστήματος δεν είναι μακριά.

Από τα λίγα που ξέρουμε για το σύστημα, το Mi Air Charge Technology έχει όριο τα 5 Watt ισχύος, κάτι που το κάνει σχετικά χαμηλής ισχύος. Χρησιμοποιεί έναν σταθμό βάσης ο οποίος διαθέτει 144 κεραίες (12×12) οι οποίες στέλνουν ηλεκτρομαγνητικά κύματα με μήκος κύματος στην περιοχή του χιλιοστού (millimeter-wide) ενώ η αντίστοιχη συσκευή (δηλαδή το κινητό τηλέφωνο) διαθέτει 14 μικρές κεραίες (εσωτερικές) για να συλλέγει την ενέργεια.

Η εταιρεία σπεύδει να ενημερώσει πως δεν πρόκειται για φαντασιοπληξίες αλλά για πραγματική τεχνολογία, η οποία μπορεί να φορτίσει πολλές συσκευές ταυτοχρόνως, να διαπεράσει αντικείμενα και να τροφοδοτήσει πολλά και διαφορετικά είδη μικρών ηλεκτρονικών συσκευών μέσα σε ένα σπίτι, από ηχεία μέχρι και smartwatches.

Εμείς έχουμε να προσθέσουμε πως η πραγματική χρησιμότητα του συστήματος αυτού δεν είναι, παρά τα όσα λέει η Xiaomi, τα smartwatches ή τα smartphones, αλλά όλες οι μικρές συσκευές που μπορούν να κάνουν ένα σπίτι smart. Για παράδειγμα, σκέψου ένα τηλεχειριστήριο το οποίο λειτουργεί χωρίς μπαταρίες, έναν έξυπνο αισθητήρα ανοίγματος πόρτας ή κίνησης, ακόμη και έναν έξυπνο διακόπτη ή θερμοστάτη. Όλες οι μικρές συσκευές για τις οποίες κάθε τόσο ψάχνουμε μπαταρίες, θα μπορούν να λειτουργούν επ’ άπειρον, καθώς θα τροφοδοτούνται από μακριά!