80
COSMOTE Tips

Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της ανθρωπότητας

Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της ανθρωπότητας
Το νέο Xprize επικεντρώνεται στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προβλημάτων της ανθρωπότητας.

Τεχνητή Νοημοσύνη: αυτό είναι το ιερό δισκοπότηρο της ανθρώπινης διανόησης, μαζί, ίσως, με τη σύντηξη και τη “θεωρία των πάντων”. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για έναν από τους δυσκολότερους στόχους που έχει αναλάβει να φτάσει ο ανθρώπινος νους. Μάλιστα, πιθανότατα να πρόκειται και για τον πιο σημαντικό, μιας και – πιστεύεται – η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει τη δυνατότητα να λύσει τα υπόλοιπα προβλήματα για εμάς!

Εδώ έρχεται το Xprize, ο παγκόσμιος διαγωνισμός για την προώθηση, βελτίωση και ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) που διοργανώνει το Xprize Foundation, το οποίο έχει ιδρύσει ο Peter Diamandis.

Πέντε εκατομμύρια δολάρια, είναι ένα σεβαστό ποσό, και αυτό αποτελεί το συνολικό έπαθλο που θα μοιραστεί στους νικητές του διαγωνισμού. Ο πρωταθλητής θα πάρει τρία στρογγυλά εκατομμύρια, ο δεύτερος θα συμβιβαστεί με ένα, ο τρίτος 500.000 δολάρια, ενώ τα εναπομείναντα 500.000 θα μοιραστούν σε δέκα ομάδες που θα καταφέρουν να πιάσουν διάφορα “milestones” το 2018 και το 2019.

Ο διαγωνισμός

Το IBM Watson AI Xprize είναι διαγωνισμός ο οποίος έχει συγκεκριμένη στόχευση, την τεχνητή νοημοσύνη και το cognitive computing, και το πως, μέσω αυτών, μπορούν να συνεργαστούν άνθρωποι και μηχανές ώστε να λυθούν τα μεγαλύτερα προβλήματα του σημερινού κόσμου. Ο διαγωνισμός εστιάζει στη δημιουργία προηγμένων εφαρμογών, οι οποίες ωφελούν τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις σε πολλούς και διάφορους τομείς. Οι λύσεις που θα αναπτυχθούν, θα προστεθούν στη φαρέτρα των διαθέσιμων εργαλείων και των δεδομένων, ώστε να χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω έρευνα από ερευνητές σε όλο τον κόσμο. Ο απώτερος στόχος είναι η επιτάχυνση της κατανόησης και της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης.

Κάθε χρόνο, μέχρι το TED 2020, οι ομάδες που συμμετέχουν θα αξιολογούνται, και οι καλύτερες εξ αυτών θα προχωρούν στον επόμενο γύρο. Οι τρεις φιναλίστ θα έχουν την ευκαιρία να βρίσκονται στη σκηνή του TED 2020, ώστε να παρουσιάσουν τα επιτεύγματά τους. Επίσης, υπάρχει και η επιλογή για τους συμμετέχοντες να διαγωνιστούν για δύο βραβεία “milestone”.

Οι ομάδες που συμμετέχουν είναι 147 τον αριθμό, από 22 χώρες, και υπάρχουν πολλά διαθέσιμα θέματα ως στόχοι όπως για παράδειγμα τα παρακάτω, χωρίς όμως να είναι δεσμευτικά:.

  • Υγεία και ευεξία
  • Μάθηση και ανθρώπινο δυναμικό
  • Κοινωνία
  • Διάστημα και νέα σύνορα
  • Υποδομές και στέγη
  • Ενέργεια και πόροι
  • Πλανήτης και περιβάλλον

Βέβαια, εκτός αυτών, υπάρχουν ομάδες που ασχολούνται με πιο μεγάλα ζητήματα, τα οποία μπορεί να υπερκαλύπτουν τα προαναφερθέντα ή να προσπαθούν να αναλύσουν πιο βαθιά ερωτήματα σε σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη, όπως η κωδικοποίηση της ανθρώπινης ηθικής στην ΤΝ, η χρήση της ΤΝ για την κατανόηση ανθρώπινων συναισθημάτων, ή η “εγκατάσταση” ανθρώπινων κοινωνικών συνηθειών σε συστήματα ΤΝ.

Ο επικεφαλής του IBM Watson AI Xprize, Amir Banifatemi, ανέφερε πως ο διαγωνισμός προκάλεσε έναν εντυπωσιακό αριθμό από ομάδες ανά τον κόσμο, ενώ “αναμένουμε να δούμε πως οι ομάδες αυτές θα ωθήσουν την ΤΝ και το cognitive computing σε καινοτόμες λύσεις για προβλήματα σε διάφορους κλάδους της βιομηχανίας, αλλά και να δείξουν το πως η ΤΝ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα εργαλείο που θα κάνει καλό”.