80
COSMOTE Tips

Η τεχνολογία στη σχολική τάξη

Η τεχνολογία στη σχολική τάξη
Δημιούργησε χαρούμενες τάξεις με το ClassDojo, ένα εργαλείο όπου οι γονείς μπορούν να παρακολουθούν τις επιδόσεις και τα επιτεύγματα των παιδιών τους στο σχολείο από το κινητό τους.

Το να κρατήσεις το ενδιαφέρον και την προσοχή των μαθητών μέσα σε μία τάξη είναι μία καθημερινή πρόκληση για κάθε εκπαιδευτικό. Μέσα από την ενίσχυση των θετικών συμπεριφορών (λεκτική επιβράβευση, αυτοκόλλητα, δώρα) οι μικροί μαθητές ενθαρρύνονται, ενισχύονται, αποκτούν αυτοπεποίθηση και έχουν ένα επιπλέον κίνητρο για να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

To ClassDojo είναι μια πρωτότυπη online πλατφόρμα διαχείρισης μιας τάξης η οποία βοηθάει τους δασκάλους να καταγράφουν και να παρακολουθούν τη συμπεριφορά των μαθητών σε πραγματικό χρόνο, ενώ παράλληλα μπορούν να τους δίνουν εμπεριστατωμένο feedback. έχει σχεδιαστεί για να βοηθάει αυτόνομα κάθε μαθητή αλλά και συνολικά την τάξη, αναγνωρίζοντας τις συμπεριφορές που χρειάζονται βελτίωση και θέτοντας στόχους.

Οι καθηγητές μπορούν να θέσουν διάφορες συμπεριφορές προς παρακολούθηση, είτε είναι συγκεκριμένες για την δική τους τάξη είτε ορίζονται από τους γενικούς κανονισμούς του σχολείου. Οι συμπεριφορές είναι κατηγοριοποιημένες ως «θετικές» ή ως «χρειάζονται βελτίωση» και μπορούν να έχουν ποικίλες σημάνσεις όπως «σε εξέλιξη» , «κριτική σκέψη» ή «καλοσύνη». Η κάθε συμπεριφορά απεικονίζεται με ένα εικονίδιο που οι μαθητές μπορούν εύκολα να αναγνωρίσουν.

Μέσω πόντων οι μαθητές επιβραβεύονται για την προσπάθειά τους, τη συμμετοχή τους στην τάξη και την καλή τους συμπεριφορά, ενώ οι αρνητικές συμπεριφορές έχουν αρνητικούς πόντους, πάντα σύμφωνα με κανόνες που ορίζονται από τον εκπαιδευτικό σε συνεργασία με τους μαθητές. Καθώς οι πόντοι απονέμονται ή αφαιρούνται η πλατφόρμα αναπαράγει θετικούς ή αρνητικούς ήχους. Οι ομάδες καθηγητών που έχουν τους ίδιους μαθητές μπορούν να δημιουργούν shared αρχείο συμπεριφορών ώστε να υπάρχει κοινή γραμμή. Παράλληλα με την εφαρμογή για κινητά (iOS & Android), οι καθηγητές μπορούν να δίνουν πόντους από όπου κι αν βρίσκονται μέσα στην τάξη, για μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας.

Μαθητές και γονείς μπορούν επίσης να δημιουργήσουν λογαριασμούς για να βλέπουν δεδομένα σχετικά με την πρόοδο τους σε διάφορους στόχους καθώς και αναλυτικές παρουσιάσεις σχετικά με τις συμπεριφορές που παρατηρήθηκαν σε κάθε τάξη. Οι οικογένειες μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν την εφαρμογή ClassDojo Messenger για να παρακολουθούν την πρόοδο του παιδιού και να επικοινωνούν με τους καθηγητές. Παράλληλα, οι δάσκαλοι μπορούν να στέλνουν στους γονείς φωτογραφίες κατά τη διάρκεια του μαθήματος, συνδέοντας έτσι εύκολα την οικογένεια με την τάξη.