16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Η Alexa ήρθε στα Windows

Η Alexa ήρθε στα Windows
Η πασίγνωστη ψηφιακή βοηθός Alexa της Amazon είναι πλέον app στο Windows Store και μπορείς να την κατεβάσεις στο PC σου.

Η περίφημη Alexa δεν είναι άλλη από την ψηφιακή βοηθό της Amazon. Οι ψηφιακοί βοηθοί είναι μια κατηγορία προγραμμάτων τα οποία ενσωματώνουν τεχνητή νοημοσύνη και να καταλαβαίνουν προφορικές εντολές, αλλά και αποκρίνονται σε αυτές. Η πιο γνωστή είναι η Siri της Apple, τα τελευταία χρόνια όμως, όλες οι μεγάλες εταιρείες έχουν ασχοληθεί με τον συγκεκριμένο τομέα: η Google έχει το δικό της σύστημα, το οποίο ονομάζει απλά Google Assistant, η Microsoft έσπευσε να ενσωματώσει στα Windows (αλλά και στο Xbox) την δική της Cortana, ενώ και η Samsung έχει δημιουργήσει το δικό της, ονόματι Bixby.

Πριν λίγο καιρό, η Amazon αποφάσισε να κάνει το πρώτο βήμα μεταφοράς της ψηφιακή της βοηθού σε υπολογιστές, καθότι μέχρι πρότινος ήταν ενσωματωμένη μόνο σε ξεχωριστές συσκευές και έξυπνα ηχεία. Έτσι, η Alexa είναι πλέον ένα app το οποίο μπορείς να κατεβάσεις από το Microsoft Store και να το εγκαταστήσεις σε οποιοδήποτε PC που τρέχει Windows 10.

Για την ώρα, βέβαια, η Alexa δεν υποστηρίζει λειτουργίες και δυνατότητες που είναι αποκλειστικές στα Windows 10, όμως και αυτή η λειτουργικότητα θα προστεθεί στην Alexa στις αρχές του ερχόμενου έτους, σε προγραμματισμένα updates.

Αν έχεις απορία γιατί η Microsoft να συμφωνήσει με την Amazon, δεδομένου πως έχει την Cortana, ο λόγος είναι πως η Alexa έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα προόδου, υποστηρίζοντας πολλές και διάφορες συσκευές, όπως συστήματα οικιακού αυτοματισμού (λάμπες, κλειδαριές, κουδούνια, θερμοστάτες κ.ά.), αναπαραγωγής μουσικής και άλλων μέσων, ή προγραμμάτων επικοινωνίας. Αντιθέτως, η Cortana έχει περιοριστεί στις λειτουργίες των ίδιων των Windows και την αναζήτηση στο Internet.

Να υπενθυμίσουμε πως οι Microsoft και Amazon είχαν δώσει τα πρώτα δείγματα της συνεργασίας τους λίγους μήνες πιο πριν, οπότε και είχαμε δει ένα preview της συνεργασίας Cortana και Alexa, ενώ προσφάτως είδαμε και την προσθήκη του Xbox στη λίστα υποστήριξης της Alexa. Η συνεργασία Amazon και Microsoft φαίνεται πως αποδίδει καρπούς, αν και έχουμε περιέργεια να δούμε, αφ’ ενός πως θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες μεταξύ Alexa και Cortana, και αφ’ ετέρου τελικά με πόσα… ρομπότ και ψηφιακούς βοηθούς θα καταλήξουμε να μιλάμε!