7
Τεχνολογία

Η Vivo λύνει το πρόβλημα της τσάκισης στα αναδιπλώμενα smartphones

Η Vivo λύνει το πρόβλημα της τσάκισης στα αναδιπλώμενα smartphones
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που ταλαιπωρεί όλους τους κατασκευαστές αναδιπλώμενων smartphones φαίνεται πως βρίσκει λύση από τους μηχανικούς της Vivo! Δες πώς το έλυσαν!

Αυτή τη στιγμή, η αγορά των smartphones βρίσκεται σε μια κατάσταση στασιμότητας, μιας και πλέον οι διαφορές στα μοντέλα είναι ελάχιστες, ενώ οι κατασκευαστές προσπαθούν να διαφοροποιηθούν εστιάζοντας στις φωτογραφικές ικανότητες και στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτίωση φωτογραφιών και βίντεο. Η μοναδική τεχνολογία η οποία φαίνεται να μπορεί να ταράξει λίγο τα νερά είναι αυτή των αναδιπλώμενων οθονών, με κάποιες εταιρείες να έχουν ήδη κάνει αρχικές κινήσεις, με τη Samsung να έχει παρουσιάσει ήδη μερικά μοντέλα. Τα smartphones με αναδιπλώμενη οθόνη, αν και η τεχνολογία είναι ακόμη πολύ νεαρή, φαίνεται πως είναι το μέλλον· μάλιστα, υπάρχουν ήδη πρωτότυπες συσκευές όχι απλά με οθόνη που διπλώνει στα δύο, αλλά με οθόνη που τυλίγεται!

Όπως είπαμε, όμως, τα κινητά με αναδιπλώμενη οθόνη υπάρχουν ήδη και κάθε τόσο βλέπουμε κάποια νέα εταιρεία να παρουσιάζει ένα νέο μοντέλο. Όλα τα μοντέλα που έχουμε δει μέχρι τώρα, όμως, έχουν ένα θέμα με την οθόνη: όσο κι αν οι σχεδιαστές προσπαθούν να αποτρέψουν την οθόνη από το να τσακίσει, όσο κι αν προσπαθούν να αυξήσουν την ακτίνα της στροφής της οθόνης – η οποία, σημειωτέον, για να διπλώσει πρέπει να εκτελέσει στροφή 180° – για να μην την τραυματίσουν, στο σημείο που διπλώνει εμφανίζεται μια μικρή τσάκιση ή ένας μικρός κυματισμός. Αυτό οφείλεται στο ότι η ίδια η οθόνη είναι εύκαμπτη και λόγω του χώρου που υπάρχει στο σημείο του διπλώματος, δεν υπάρχει τίποτε που να κρατά την οθόνη απολύτως επίπεδη.

Κάπως έτσι ερχόμαστε στην Vivo, την Κινέζικη εταιρεία η οποία παρουσίασε ένα νέο smartphone, το Vivo X Fold, το οποίο, όπως φαίνεται από το όνομά του, είναι αναδιπλώμενο. Το μέγεθος της συσκευής είναι διαγωνίου 6,53 ιντσών, με μια εξωτερική οθόνη και μια αναδιπλώμενη εσωτερική η οποία έχει διαγώνιο 8,03 ιντσών. Στο εσωτερικό του X Fold βρίσκεται ένας Qualcomm Snapdragon 8 Gen1, ο οποίος είναι ο πιο ισχυρός επεξεργαστής της εταιρείας, ενώ η Vivo έχει φροντίσει να εξοπλίσει τη συσκευή με δύο αναγνώστες δακτυλικών αποτυπωμάτων, έναν στην εξωτερική οθόνη και έναν στην εσωτερική, για να μπορείς να το ξεκλειδώνεις είτε είναι κλειστό είτε ανοιχτό. Το πρώτο πρόσωπο, βέβαια, είναι θεωρητικό, μιας και το Vivo X Fold πωλείται αποκλειστικά στην Κίνα.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον, όμως, δεν είναι τα χαρακτηριστικά του, αλλά το γεγονός πως οι σχεδιαστές της εταιρείας σκέφτηκαν μια λύση για το τρομερό πρόβλημα της τσάκισης! Αυτό που σκέφτηκαν, λοιπόν, οι κινέζοι μηχανικοί είναι ένα ειδικά σχεδιασμένο υποστήριγμα το οποίο αποσύρεται όταν η συσκευή είναι διπλωμένη, ενώ όταν ανοίγει σηκώνεται και σπρώχνει ελαφρά την εύκαμπτη οθόνη ώστε να ισιώνει και να μειώνεται η τσάκιση σε μεγάλο (κατά τα φαινόμενα) βαθμό! Μάλιστα, οι μηχανικοί σχεδίασαν τον ειδικό αυτό μηχανισμό έτσι ώστε να υποστηρίζει το εύκαμπτο πάνελ και να το κρατά επίπεδο όταν η συσκευή είναι ανοιχτή (ξεδιπλωμένη), ενώ όταν διπλώνεται, να αποσύρεται δημιουργώντας τον απαραίτητο ζωτικό χώρο ώστε το πάνελ να εκτελεί τη στροφή των 180° με αρκετά μεγάλη ακτίνα περιστροφής ώστε να μην τσακίζει αλλά και να μην φθείρεται λόγω πίεσης.

Η εν λόγω εσωτερική οθόνη, όπως προαναφέραμε, έχει διαγώνιο 8 ιντσών με αναλογία 4:3,55 και ανάλυση 2160×1916 pixels, ενώ το πάνελ είναι κατασκευασμένο από τη… Samsung (!) και υποστηρίζει refresh rate έως και 120Hz. Αν αναρωτιέσαι πόσο είναι το προσδόκιμο ζωής αυτής της συσκευής, σύμφωνα με τον οργανισμό δοκιμών TÜV Rheinland, το Vivo X Fold θα αντέξει για περισσότερα από 300.000 ανοιγοκλεισίματα, κάτι το οποίο αντιστοιχεί, αν θεωρήσουμε πως ο μέσος χρήστης του θα το ανοιγοκλείσει 80 φορές κάθε μέρα, σε 10 χρόνια καθημερινής χρήσης!

Εκτός από την οθόνη, βέβαια, το X Fold έχει και άλλες αρετές, με τις κάμερες και τους φακούς του να είναι ιδιαιτέρως προσεγμένα. Βρίσκουμε μια κεντρική κάμερα στα 50 megapixels με οπτική σταθεροποίηση, μια υπερευρυγώνια στα 48 megapixels, μια κάμερα πορτραίτων στα 12 megapixels αλλά και μια περισκοπική κάμερα των 8 megapixels με 5× οπτικό zoom! Και μάλιστα οι φακοί έρχονται με τη σφραγίδα της Zeiss!

Σε κάθε περίπτωση, η Vivo φαίνεται να έχει δημιουργήσει ένα πολύ ιδιαίτερο μοντέλο, το οποίο είναι πολύ πιθανό να εξαλείφει και το φαινόμενο της τσάκισης στο κέντρο της οθόνης! Τουλάχιστον μέχρι να εμφανιστούν οι… τυλιγόμενες οθόνες, οπότε και τα smartphones μάλλον θα αλλάξουν εντελώς εμφάνιση!