7
Τεχνολογία

Κάνε κι εσύ «ζωντανή» μετάδοση

Κάνε κι εσύ «ζωντανή» μετάδοση
Έχεις κάτι να μοιραστείς με όλο τον κόσμο ζωντανά; Αξιοποίησε τις λειτουργίες live video σε Facebook και YouTube.

Το streaming video είναι η νέα μεγάλη επανάσταση του Internet. Οι αλγόριθμοι συμπίεσης έχουν εξελιχθεί πολύ, ενώ και οι ταχύτητες μετάδοσης έχουν πάρει κι αυτές την ανιούσα, καθιστώντας την μεταφορά βίντεο υψηλής ευκρίνειας εφικτή για τον καθένα. Πλέον, δεν χρειάζεται ούτε καν εξοπλισμός, αφού τα σύγχρονα smartphones διαθέτουν όλα τα απαραίτητα. Το μόνο προαπαιτούμενο είναι μια ταχύτατη ευρυζωνική σύνδεση, κάτι σαν το COSMOTE Fiber για παράδειγμα εάν βρίσκεσαι σε σταθερό σημείο, είτε μια σύνδεση COSMOTE 4G+ εάν βρίσκεσαι στο δρόμο.

Η ζωντανή ροή ήταν άλλο ένα φράγμα που έσπασε και πλέον όλα τα κοινωνικά δίκτυα ενσωματώνουν τη συγκεκριμένη λειτουργία. Έτσι, οι – πρωτοπόρες θα πρέπει να πούμε – υπηρεσίες όπως το LiveStream.com αρχίζουν και βλέπουν τον ανταγωνισμό να τους χτυπάει την πόρτα. Και όταν ο ανταγωνισμός λέγεται Facebook ή YouTube, είναι σαφές προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί το live video streaming.

Το Facebook ενσωματώνει αυτή τη δυνατότητα εδώ και πολύ καιρό, ενώ το YouTube πρόσφατα την «ξεκλείδωσε» κι αυτό με τη σειρά του για όλους τους χρήστες.

Εκπέμποντας ζωντανά στο YouTube

Χαράς ευαγγέλια για τους απανταχού YouTubers λοιπόν, αφού μπορούν να εκπέμπουν και ζωντανό περιεχόμενο. Για να ξεκινήσεις τις ζωντανές μεταδόσεις, δεν έχεις παρά να μπεις στο κανάλι σου και να πατήσεις το εικονίδιο πάνω δεξιά που δείχνει μια βιντεοκάμερα και αναφέρει «Δημιουργία βίντεο ή ανάρτησης». Πατώντας το, επιλέγεις εάν θέλεις να μεταφορτώσεις ένα αρχείο βίντεο ή να ξεκινήσεις ζωντανή μετάδοση. Στη δεύτερη περίπτωση θα χρειαστείς μια κάμερα. Αυτή μπορεί να είναι η ενσωματωμένη κάμερα του laptop, μια οποιαδήποτε web camera που έχεις συνδέσει στον υπολογιστή σου, ή ένας εξωτερικός επαγγελματικός εξοπλισμός.

Σημειώνουμε ότι εάν δεν έχεις ξαναχρησιμοποιήσει αυτή τη δυνατότητα, το YouTube θα σου ζητήσει επαλήθευση του λογαριασμού σου μέσω κινητού τηλεφώνου και ότι θα χρειαστούν έως και 24 ώρες μέχρις ότου μπορέσεις και βγεις στον αέρα. Επομένως, φρόντισε να κάνεις τη διαδικασία από πριν για να είσαι έτοιμος για ζωντανή μετάδοση όταν έρθει η ώρα.

Ό,τι ισχύει για τα βίντεο που ανεβάζεις, ισχύει και για τη ζωντανή ροή. Έτσι, μπορείς να την κάνεις δημόσια ορατή, εκτός λίστας, ή απόρρητη και να δώσεις πρόσβαση σε όποιον επιθυμείς. Επίσης, οι ζωντανές μεταδόσεις ανεβαίνουν και ως αρχεία στο κανάλι σου και μπορείς να τα βρεις αργότερα στον διαχειριστή βίντεο. Επιπλέον, όταν ξεκινήσει η ζωντανή ροή στα δεξιά υπάρχει ένα «κανάλι» συζήτησης όπου όσοι βλέπουν τη μετάδοσή σου, μπορούν να σχολιάζουν και να συζητούν. Εσύ βεβαίως έχεις τον απόλυτο έλεγχο στα σχόλια.

Και στο YouTube app

Κάπως έτσι λειτουργεί και το YouTube app μόνο που η διαδικασία είναι πολύ πιο απλή και άμεση. Απλά ανοίγεις την εφαρμογή, πατάς το εικονίδιο της βιντεοκάμερας πάνω δεξιά και στη συνέχεια το Go Live. Καλές ζωντανές μεταδόσεις…