13
Επιστήμη & Έρευνα

Κάνε μια εικονική βόλτα στη Σελήνη

Κάνε μια εικονική βόλτα στη Σελήνη
Η NASA κυκλοφόρησε ένα tour της Σελήνης σε ανάλυση 4K από φωτογραφίες και δεδομένα που συνέλεξε το Lunar Reconnaissance Orbiter από το 2009.

Το Lunar Reconnaissance Orbiter εκτοξεύτηκε τον Ιούνιο 2009 από τη NASA με σκοπό να χαρτογραφήσει με λεπτομέρεια την επιφάνεια του φυσικού μας δορυφόρου. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πολική τροχιά γύρω από τη Σελήνη, έχοντας καταγράψει ασφαλείς τοποθεσίες προσσελήνωσης, ενώ έχει εντοπίσει θέσεις με πόρους που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από μελλοντικές αποστολές και την κατασκευή μιας μόνιμης βάσης.

Το διαστημόπλοιο έχει χαρτογραφήσει το 98,2% της επιφάνειας της Σελήνης και έχει φτιάξει έναν λεπτομερέστατο τρισδιάστατο χάρτη με ανάλυση 100 μέτρων, ενώ στις θέσεις των προσεληνώσεων του προγράμματος Apollo η ανάλυση είναι μόλις 0,5 μέτρα. Το εντυπωσιακό με τη συγκεκριμένη αποστολή είναι ότι η αρχική διάρκειά της ήταν ένας μόλις χρόνος, ωστόσο από τότε μέχρι σήμερα έχει λάβει αρκετές παρατάσεις και συνεχίζει και λειτουργεί κανονικά αποστέλλοντας πολύτιμες πληροφορίες, αλλά και εντυπωσιακές φωτογραφίες.

Πρόσφατα λοιπόν, η NASA έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο (ένα tour θα λέγαμε) σε ανάλυση 4Κ στο οποίο φαίνονται ξεκάθαρα τα διαφορετικά εδάφη και οι σχηματισμοί που υπάρχουν στη Σελήνη. Κάποιοι είναι τεράστιοι και αρχέγονοι, ενώ κάποιοι άλλοι πιο μικροί και σχετικά νέοι.

Υπάρχουν και σημεία τα οποία είναι δύσκολο να φωτογραφηθούν, όπως για παράδειγμα οι περιοχές κοντά στους πόλους, ωστόσο τα όργανα του Lunar Reconnaissance Orbiter κατέγραψαν με ακρίβεια υψομετρικές διαφορές.

Τα σεληνιακά tours είναι public domain (όπως γενικά όλο το υλικό της NASA) και μπορεί κανείς να τα δει και να τα κατεβάσει από το https://svs.gsfc.nasa.gov/3874. Το σχετικό βίντεο υπάρχει και στο κανάλι της NASA στο YouTube εδώ.

Το tour συνοδεύεται από μουσική και αφήγηση (και υπότιτλους στα αγγλικά) και στην ουσία είναι ένα mini ντοκιμαντέρ με χρήσιμες πληροφορίες για το φυσικό μας δορυφόρο που έχουμε συνηθίσει να μας συντροφεύει κάθε νύχτα σαν ένα φως στον ουρανό, χωρίς όμως να μας έχει απασχολήσει ποτέ η σύστασή και η προέλευσή του.