8
Ψυχαγωγία

Κάνε το σπίτι σου στούντιο ηχογράφησης

Κάνε το σπίτι σου στούντιο ηχογράφησης
Εάν είσαι μουσικός και θες ένα «επαγγελματικό» στούντιο για τις ηχογραφήσεις σου μην πας μακριά. Ο Mac υπολογιστής και το Apollo Solo είναι τα μόνα που χρειάζεσαι.

Για όσους παίρνουν τον ήχο πολύ σοβαρά, ο υπολογιστής με την ενσωματωμένη κάρτα ήχου του είναι τραγικά λίγος. Γι’ αυτό και υπάρχουν αρκετές εταιρείες στο χώρο, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα του ήχου, σχεδιάζοντας συσκευές οι οποίες αναλαμβάνουν να καλύψουν το κενό και να δώσουν στον κάθε υπολογιστή κορυφαίες δυνατότητες εγγραφής και επεξεργασίας ήχου. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και το Apollo Solo από την (παντελώς άγνωστη για τους περισσότερους) εταιρεία Universal Audio.

Αν αναρωτιέσαι ακόμη τι είναι το Apollo Solo, η απάντηση είναι πως είναι ένα interface μουσικής για τον υπολογιστή σου, είτε αυτός είναι PC με Windows, είτε Macintosh. Αλλά αν νομίζεις πως μιλάμε για μια νέα κάρτα ήχου, κάνεις λάθος. Μιλάμε για μια ολόκληρη συσκευή, η οποία μπορεί μεν να αντικαταστήσει την κάρτα ήχου, αλλά μπορεί να κάνει πάρα πολλά περισσότερα. Ο ρόλος της δεν είναι να αναπαραγάγει τους ήχους από το YouTube ή τα παιχνίδια που παίζεις, αλλά να βοηθήσει να συνδέσεις μουσικά όργανα και μικρόφωνα με τον υπολογιστή, παρέχοντας κορυφαίους μετατροπείς digital-to-analog και analog-to-digital (DAC και ADC). Αλλά δεν σταματά εδώ. Το μηχάνημα περιλαμβάνει και μπόλικο hardware της κατηγορίας DSP, έτσι ώστε να μεταφέρει τον φόρτο της επεξεργασίας ψηφιακού σήματος από τον κεντρικό επεξεργαστή του υπολογιστή στο ίδιο το μηχάνημα, με αποτέλεσμα την μείωση της υστέρησης των εφέ.

Το Apollo Solo υποστηρίζει είσοδο με κωδικοποίηση 24-bit/192kHz, το οποίο είναι σχετικά τυπικό για την κατηγορία του, αλλά εξωφρενικό για τους «απλούς θνητούς». Με τον υπολογιστή συνδέεται (και τροφοδοτείται) μέσω Thunderbolt. Επίσης υπάρχει υποστήριξη για UAD plugins, ώστε να είναι δυνατή η εξομοίωση αναλογικών συστημάτων, όπως ενισχυτές, προενισχυτές, ή μηχανήματα για εφέ. Ούτως ή άλλως, η εταιρεία είναι πασίγνωστη για τις ψηφιακές αναπαραστάσεις κλασσικών μηχανημάτων για studios, και το software του Apollo Solo συνεργάζεται με όλα αυτά και ξεχωρίζει.

Βέβαια, τα περισσότερα plug-ins δεν περιλαμβάνονται στην ήδη υψηλή τιμή του Apollo Solo, αλλά θα πρέπει να αγοραστούν ξεχωριστά – και δεν είναι φθηνά. Η συσκευή έρχεται με κάποια δωρεάν, όπως εξομοιωτή ενός UA 610-B λαμπάτου προενισχυτή και ισοσταθμιστή, το οποίο πωλείται με τιμή πάνω από 1000 δολάρια.

Μπορεί για τους περισσότερους να ακούγεται εξωφρενικό, αλλά το μηχάνημα δεν απευθύνεται σε κοινούς θνητούς αλλά σε όσους ασχολούνται πολύ σοβαρά με τη μουσική και θέλουν κορυφαία εργαλεία για να μετατρέψουν τον υπολογιστή τους σε στούντιο ηχογράφησης. Αν είσαι κι εσύ ένας από αυτούς, τότε το Apollo Solo ίσως είναι η απάντηση που ψάχνεις!

Και επειδή για να φτιάξεις το δικό σου home audio studio θα χρειαστείς και έναν δυνατό υπολογιστή, ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ θα σε κατατοπίσει καταλλήλως και για Mac και για Windows.