7
Τεχνολογία

Κάνε το USB φλασάκι σου, υπολογιστή

Κάνε το USB φλασάκι σου, υπολογιστή
… ή με άλλα λόγια πώς να εγκαταστήσεις τα Windows 10 σε ένα USB flash και να τα εκκινείς από εκεί.

Είσαι από αυτούς που αναγκάζονται να χρησιμοποιούν συστηματικά κάποιον υπολογιστή ο οποίος δεν τους ανήκει; Θέλεις να έχεις το λειτουργικό και τα προγράμματα που χρησιμοποιείς συχνότερα, αλλά και τα βασικά σου αρχεία, διαθέσιμα και έτοιμα για χρήση, χωρίς να κάθεσαι και να προσπαθείς να κάνεις δουλειά με ό,τι τυχαίνει να υπάρχει εγκατεστημένο; Τότε θέλεις μια φορητή εγκατάσταση!

Τα Windows είναι φτιαγμένα για να λειτουργούν σε έναν υπολογιστή, μετά από εγκατάσταση, και με συγκεκριμένο hardware. Μετά από τόσες δεκαετίες ύπαρξης και τόσες εκδόσεις, όμως, έχουν την ευελιξία να λειτουργήσουν ακόμη και από USB stick. Ταυτοχρόνως, τόσο το μέγεθος όσο και η ταχύτητα των USB sticks έχουν αυξηθεί τόσο, ώστε μπορούν να τρέξουν ένα λειτουργικό σύστημα, αντικαθιστώντας τον σκληρό δίσκο εντελώς. Αυτό είναι και ο στόχος μας.

Το πρώτο βήμα για να το πετύχεις, είναι να κατεβάσεις την τελευταία έκδοση των Windows 10, πάντοτε από την ίδια τη Microsoft, για να είσαι απολύτως βέβαιος για την ασφάλεια του υπολογιστή. Η Microsoft παρέχει τη δυνατότητα να πάρεις όλα όσα χρειάζεσαι για την εγκατάσταση σε ένα αρχείο ISO, από εδώ.

Επιλέγεις το «Download tool now» για να κατεβάσεις το εργαλείο που θα κατεβάσει, με τη σειρά του, το ISO της πιο πρόσφατης έκδοσης των Windows 10.

Αφού κατεβάσεις το πρόγραμμα, το τρέχεις. Στην επόμενη οθόνη, θα κληθείς να επιλέξεις αν θες να αναβαθμίσεις τον υπολογιστή τον οποίο χρησιμοποιείς εκείνη τη στιγμή ή να δημιουργήσεις νέο μέσο εγκατάστασης (επιλέγεις το δεύτερο). Έπειτα τη γλώσσα, την έκδοση και την αρχιτεκτονική του υπολογιστή στον οποίο θες να κάνεις εγκατάσταση. Εδώ προτείνουμε να απο-επιλέξεις το Use the recommended options for this PC και να επιλέξεις το Both στο πεδίο Architecture, εκτός κι αν γνωρίζεις από πριν το αν ο υπολογιστής που θα βάλεις το USB stick υποστηρίζει 64-bits. Η επόμενη οθόνη θέλει προσοχή! Σε ρωτάει αν θες να δημιουργήσεις USB drive εγκατάστασης ή αρχείο ISO. Αυτό που θες είναι το αρχείο ISO και όχι δημιουργία USB flash drive!

Το επόμενο βήμα είναι να επιλέξεις που θα αποθηκευτεί το αρχείο ISO, οπότε διάλεξε κάποιο φάκελο ή δίσκο στον οποίο θες να το αποθηκεύσεις. Δεύτερη προσοχή: όχι στο USB stick που θες να χρησιμοποιήσεις! Το αρχείο ISO θα πρέπει να αποθηκευτεί σε κάποιον (άλλο) σκληρό δίσκο.

Αφού επιλέξεις και αυτό, το πρόγραμμα θα κατεβάσει ολόκληρο το ISO εγκατάστασης των Windows 10, κάτι το οποίο μπορεί να πάρει μερικές ώρες, ανάλογα με την ταχύτητα σύνδεσης στο Internet που διαθέτεις.

Το επόμενο στάδιο της διαδικασίας είναι να κατεβάσεις το πρόγραμμα Rufus, το οποίο είναι δωρεάν και μπορεί να δημιουργήσει κανονικές εγκαταστάσεις σε USB sticks.

Αφού το κατεβάσεις και το τρέξεις, στο παράθυρο του προγράμματος θα πρέπει να επιλέξεις τη συσκευή – δηλαδή το USB stick – στην οποία θα κάνεις την εγκατάσταση. Ακριβώς από κάτω, πατώντας Select επιλέγεις το αρχείο ISO που δημιούργησε το πρόγραμμα της Microsoft στο προηγούμενο στάδιο. Έπειτα, ακριβώς από κάτω, στην επιλογή Image option επιλέγεις Windows To Go έτσι ώστε να γίνει κάτι σαν «προεγκατάσταση» του ISO στο USB stick. Τις υπόλοιπες επιλογές του προγράμματος τις αφήνεις ως έχουν. Το μόνο άλλο που θα μπορούσες να αλλάξεις, είναι το Volume label, το οποίο απλά είναι το όνομα του USB stick, όπως αυτό θα εμφανίζεται στον file Explorer. Πατώντας το Start στο κάτω μέρος, αρχίζει η διαδικασία εγγραφής του USB stick. Θα εμφανιστεί και ένα παράθυρο στο οποίο πρέπει να επιλέξεις ποια έκδοση των Windows 10 θέλεις να εγκαταστήσεις στο stick, όπου θα επιλέξεις αυτήν που επιθυμείς – και για την οποία έχεις άδεια χρήσης από τη Microsoft.

Το τελευταίο βήμα είναι να πάρεις το USB stick και να το συνδέσεις στον υπολογιστή που θέλεις να χρησιμοποιήσεις. Κατά την εκκίνηση του υπολογιστή, θα πρέπει να πατήσεις το κατάλληλο πλήκτρο για να μπεις στο BIOS και να επιλέξεις το USB stick ως το drive από το οποίο θα γίνει εκκίνηση του υπολογιστή. Κάποιοι υπολογιστές έχουν ειδικό πλήκτρο για αυτή την επιλογή, χωρίς να μπεις στο BIOS (συνήθως το F8), ενώ σε άλλους θα πρέπει να μπεις στο BIOS και να βρεις την κατάλληλη επιλογή (Boot Manager ή Boot Menu συνήθως).

Την πρώτη φορά που θα φορτώσουν τα Windows 10 από το USB stick, θα πρέπει να περάσεις τη συνηθισμένη διαδικασία εγκατάστασης και ενεργοποίησης των Windows 10. Όταν ολοκληρωθεί, θα μπορείς να εγκαταστήσεις τα προγράμματα που χρειάζεσαι και να μεταφέρεις αρχεία που σου είναι απαραίτητα.

Τώρα έχεις ένα USB stick με το δικό σου λειτουργικό σύστημα και τα δικά σου προγράμματα, για να το χρησιμοποιείς στον υπολογιστή που δεν σου ανήκει, χωρίς να ανησυχεί ο κάτοχός του για το αν θα του χαλάσεις τα Windows!