4
Υγεία & Fitness

Και οι τυφλοί έχουν το smartwatch τους

Και οι τυφλοί έχουν το smartwatch τους
Το Dot είναι ένα smartwatch διαφορετικό από τα άλλα. Απευθύνεται μεν σε τυφλούς, αλλά δεν προσφέρει φωνητικές οδηγίες. Αντίθετα προβάλλει μηνύματα με χαρακτήρες braille που εμφανίζονται στην οθόνη του.

Αυτή την εποχή κυριολεκτικά γίνεται χαμός με τα smartwatches και τα πάσης φύσεως wearables. Τα καταστήματα COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ έχουν τεράστια ποικιλία και εάν ενδιαφέρεσαι μην παραλήψεις να τα επισκεφθείς. Τα smartwatches αποτελούν τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του χεριού και της τσέπης – στην οποία τσέπη κατοικοεδρεύει το smartphone, όταν βρισκόμαστε έξω.

Κάτι που δεν περνά από τη σκέψη της συντριπτικής πλειοψηφίας του κόσμου, όμως, είναι το ότι, όπως και τα smartphones, έτσι και τα smartwatches είναι εντελώς άχρηστα για όσους έχουν σοβαρά προβλήματα όρασης. Τι κι αν η τεχνολογία έχει προχωρήσει; Ειδικά με την έλευση των οθονών αφής, κάθε ίχνος απτικού χειρισμού έχει εξαφανιστεί.

Εδώ μπαίνει, επιτέλους, το Dot. Τι είναι αυτό; Το Dot είναι ένα μοντέρνο smartwatch, το οποίο – σε πείσμα των καιρών – αφορά αποκλειστικά τυφλούς χρήστες. Είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να δείχνει την ώρα σε μορφή braille, και όχι μόνο.

Το Dot μας έρχεται από την Νότια Κορέα και είναι ολοκαίνουριο – αν και η εταιρεία του πάλευε για σχεδόν τρία χρόνια να το κυκλοφορήσει. Η σχεδίασή του έχει ήδη κερδίσει βραβεία με την απλότητα και την ομορφιά της, ενώ είναι πανάλαφρο και πολύ χρηστικό.

Αντιθέτως με τα περισσότερα «βοηθητικά» smartwatches για τυφλούς, τα οποία βασίζονται σε ηχητικές ειδοποιήσεις, το Dot διαθέτει στην πρόσοψή του μια «οθόνη» αποτελούμενη από τέσσερα κελιά με έξι κουκκίδες έκαστο, τα οποία λειτουργούν μέσω ηλεκτρομαγνητισμού και μπορούν να εμφανίσουν τέσσερις χαρακτήρες Braille – και όχι μόνο αριθμούς για την ώρα.

Αυτό είναι και το δυνατό σημείο του Dot: εκτός της λειτουργίας του ως ρολόι, συνεργάζεται και με smartphone μέσω κατάλληλου app για Android και iPhone και μπορεί να προβάλλει μηνύματα (με scroll) και SMS, ειδοποιήσεις, ακόμη και το ποιος καλεί στο τηλέφωνο, ενώ μέσω των πλήκτρων που διαθέτει στο πλάι, ο χρήστης μπορεί να απαντήσει ή να απορρίψει την κλήση.

Εκτός αυτών, και ως ρολόι διαθέτει λειτουργίες ώρας και ημέρας, ξυπνητήρι, χρονόμετρο και αντίστροφη μέτρηση.

Το Dot λειτουργεί με επαναφορτιζόμενη μπαταρία ενώ η (πατενταρισμένη) τεχνολογία μαγνητικών εμβόλων για την οθόνη διασφαλίζει πως το Dot μπορεί να λειτουργεί μέχρι και για 10 μέρες με μια φόρτιση.

Ο ιδρυτής της εταιρείας πίσω από το Dot έχει δηλώσει πως το smartwatch αυτό είναι απλά το πρώτο βήμα μιας πορείας προς το να παρέχει συσκευές Braille για τους τυφλούς, ειδικά αυτούς σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπου είναι και η πλειοψηφία αυτών που τα έχουν ανάγκη.

Το Dot κοστίζει 359 δολάρια και μπορείς να το παραγγείλεις από αυτή τη σελίδα.