4
Υγεία & Fitness

Καρδιακός ρυθμός χωρίς smartwatch. Πώς γίνεται!

Καρδιακός ρυθμός χωρίς smartwatch. Πώς γίνεται!
Συνδυάζοντας το Heart Rate Monitor με το Google Fit, μπορείς να μετράς και να παρακολουθείς τον ρυθμό των καρδιακών παλμών σου και μάλιστα χωρίς τη χρήση smartwatch ή άλλης συσκευής.

Έχεις πάρει το fitness στα σοβαρά; Αν ναι, θα πρέπει να έχεις και ένα smartwatch ή έστω ένα fitness tracker για να παρακολουθείς την πρόοδό σου στην εκγύμναση. Δες όλα τα νέα μοντέλα σε ένα κατάστημα COSMOTE και Γερμανός.

Το πιο χρήσιμο απ’ όλα είναι η λειτουργία παρακολούθησης καρδιακών παλμών. Τι γίνεται, όμως, αν δεν έχεις κάποια σχετική συσκευή; Κι όμως υπάρχει δωρεάν εναλλακτική: να χρησιμοποιήσεις κάτι που έχεις ήδη, δηλαδή το κινητό σου τηλέφωνο για να καταγράψεις τους παλμούς της καρδιάς σου, χωρίς άλλο αξεσουάρ.

Ας δούμε πώς ακριβώς γίνεται:

Βήμα πρώτο

Για αρχή, θα πρέπει να κατεβάσεις το Heart Rate Monitor. Πρόκειται για ένα δωρεάν app, το οποίο σου επιτρέπει να το συνδέσεις με το Google Fit για να αξιοποιήσεις στο έπακρο τις δυνατότητές του. Επίσης θα ανεβάζει στο λογαριασμό σου τα αρχεία με το ιστορικό, οπότε δεν θα τα χάσεις ποτέ. 

Βήμα δεύτερο

Κατέβασε και εγκατέστησε το Google Fit, αν δεν το έχεις ήδη και σύνδεσέ το με το Google ID σου.

Βήμα τρίτο

Άνοιξε το Heart Rate Monitor και μπες στις ρυθμίσεις για να το συνδέσεις με το Google Fit, επιλέγοντας το «Send Heart Rates to Google Fit» και βάζοντας τον λογαριασμό Google που έχεις. Επίσης θα δεις και άλλες επιλογές, όπως το πόσο θα διαρκεί η κάθε μέτρηση.

Η κάμερα μετρά τους καρδιακούς παλμούς

Λοιπόν, αυτό ήταν. Το Heart Rate Monitor θα σου ζητήσει να βάλεις το δάκτυλό σου πάνω στην κάμερα του κινητού και να περιμένεις. Το app θα σου εμφανίσει τον χρονομετρητή και θα σου πει πότε η μέτρηση είναι έτοιμη. Σε περίπτωση που έχεις smartphone τελευταίας γενιάς με πολλαπλές πίσω κάμερες, θα πρέπει να γνωρίζεις (ή να μάθεις) ποια είναι η κεντρική, για να βάλεις εκεί το δάκτυλό σου. Μέσω των ειδικών αλγορίθμων του app και των προηγμένων αισθητήρων της κάμερας των σύγχρονων κινητών, γίνεται εφικτή η καταγραφή των καρδιακών παλμών μέσω της καταγραφής των μεταβολών του όγκου του αίματος των αγγείων του δέρματος. Η τεχνική ονομάζεται «φωτοπληθυσμογραφία» και θα πρέπει να έχεις υπόψη σου ότι η χρήση που περιγράφουμε δεν είναι απόλυτα ακριβής σε σχέση με παρόμοια ιατρικά όργανα.

Εάν ανοίξεις το Google Fit θα δεις τις μετρήσεις, οι οποίες πλέον συγχρονίζονται αυτομάτως, να προβάλλεις γραφήματα και να δεις τη διαφοροποίηση των καρδιακών σου παλμών πριν και μετά από κάθε άσκηση!