16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Κι άλλα smart glasses. Από την Xiaomi αυτή τη φορά

Κι άλλα smart glasses. Από την Xiaomi αυτή τη φορά
Τα έξυπνα γυαλιά επανέρχονται στο προσκήνιο. Αυτή τη φορά, η Xiaomi ανακοινώνει τα MicroLED Smart Glasses της τα οποία θα είναι μεν έξυπνα, αλλά θα μοιάζουν και με κανονικά γυαλιά. Ό,τι χρειαζόμαστε δηλαδή.

Smart glasses έχουμε δει αρκετά. Για την ακρίβεια, κάθε 1-2 χρόνια, όλο και κάποια εταιρεία εμφανίζεται η οποία υπόσχεται τον ουρανό με τ’ άστρα, διαφημίζει νέες τεχνολογίες και έξυπνα γυαλιά ή και πλήρη συστήματα Virtual Reality τα οποία δεν διαφέρουν σε μέγεθος και όγκο από κανονικά γυαλιά οράσεως, και μετά… ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Από τα 80s που είχαμε δει τα πρώτα headsets για virtual reality μέχρι και σήμερα, λίγα πράγματα έχουν πραγματικά προχωρήσει. Ναι, ναι, σήμερα έχουμε και 3-4 κατασκευαστές συστημάτων VR, αλλά ελάχιστοι είναι αυτοί που τα έχουν – και δεν μιλάμε καν για smart glasses, τα οποία υπάρχουν μόνο σε εργαστήρια. Όλα αυτά μέχρι σήμερα.

Η Xiaomi ανακοίνωσε ένα νέο wearable, το οποίο ακόμη βρίσκεται, κι αυτό, στα εργαστήρια της εταιρείας. Το όνομα αυτού: Xiaomi Smart Glasses, ακολουθώντας την πρακτική της εταιρείας να μη δίνει ευφάνταστα ονόματα στα προϊόντα της. Τα Smart Glasses της Xiaomi φιλοδοξούν να κάνουν ένα άλμα και να φέρουν λειτουργίες που βρίσκουμε σε smartphones μπροστά στα μάτια των χρηστών!

Η τεχνολογία πάνω στην οποία βασίζονται τα Smart Glasses είναι αυτή των οπτικών κυματοδηγών, η οποία προβάλλει εικόνες (μηνύματα, εικονίδια, σήματα πλοήγησης και λοιπά) πάνω στους φακούς. Οι εικόνες δημιουργούνται πάνω σε μικροσκοπικές μονόχρωμες οθόνες 0,13 ιντσών (3,3 χιλιοστών) τεχνολογίας MicroLED, οι οποίες είναι πολύ πιο φωτεινές και σταθερές σε σύγκριση με τις OLED και μπορούν να παράξουν φωτεινότητα 2 εκατομμυρίων nits, η οποία μοιράζεται στην επιφάνεια του φακού, έτσι ώστε να σχηματίσει μια μεγαλύτερη και πιο πρακτική εικόνα για τον χρήστη.

Οι μηχανικοί της Xiaomi αναφέρουν πως επέλεξαν την τεχνολογία MicroLED λόγω της πυκνότητάς της, του μεγαλύτερου χρόνου ζωής, του μικρού μεγέθους τους (μικρότερο κι από έναν κόκκο ρύζι) και της ευκολίας ενσωμάτωσης στα γυαλιά.

Τα smart glasses της Xiaomi έχουν βάρος μόλις 51 γραμμάρια και ο σκοπός είναι να λειτουργούν ανεξάρτητα από smartphone και να μη χρειάζονται συνεχή (ασύρματη) σύνδεση με κάποια φορητή συσκευή. Παρ’ όλα αυτά, διαθέτουν τόσο Bluetooth όσο και Wi-Fi, γιατί η σύνδεση μπορεί να μην είναι απαραίτητη, είναι, όμως, πολύ χρήσιμη. Παράλληλα, διαθέτουν κάμερα στα 5 megapixels, ενώ στο παρασκήνιο τα νήματα κινεί ένας επεξεργαστής αρχιτεκτονικής ARM τεσσάρων πυρήνων.

Προφανώς μιλάμε για μια πρωτότυπη συσκευή, η οποία ακόμη καλά καλά δεν έχει βγει στο εμπόριο, ούτε έχει κάποιο οικοσύστημα από πίσω της, για να απολαμβάνει τα οφέλη του να έχεις χιλιάδες developers να γράφουν apps για αυτήν. Για την ώρα, όπως μπορείς να δεις και στο βίντεο, τα Smart Glasses περιορίζονται σε τέσσερις λειτουργίες: κλήσεις, προβολή γραπτών μηνυμάτων, πλοήγηση και φωτογράφιση. Βέβαια, η Xiaomi οραματίζεται μέχρι και την αντικατάσταση των smartphones από συσκευές όπως τα Smart Glasses, αλλά… ας μη βιαζόμαστε. Άλλωστε, έχουμε δει πολλά τέτοια ναυάγια – θυμάται κανείς το Google Glass ή τα Snapchat Spectacles; Ας δώσουμε χρόνο στην εταιρεία να εξελίξει τα smart glasses της και να τα βελτιώσει, και… εδώ είμαστε!

Μέχρι τότε δες το βίντεο της εταιρείας: https://www.youtube.com/watch?v=I9bnmES7O74