7
Τεχνολογία

Κι ο σκύλος θέλει το wearable του

Κι ο σκύλος θέλει το wearable του
Όχι ακριβώς ο ίδιος, αλλά το αφεντικό του. Ένα νέο wearable σου επιτρέπει να παρακολουθείς την υγεία του αγαπημένου σου τετράποδου, αλλά και να το βρεις εάν σου ξεφύγει την ώρα που το βγάζεις βόλτα.

Τα wearables, οι συσκευές που φοράμε πάνω μας και παρακολουθούν τις δραστηριότητες και παραμέτρους της υγείας μας, έχουν κάνει τη δική τους μικρή επανάσταση τα τελευταία χρόνια. Μαζί με τα smartwatches, είναι η νέα μόδα στην τεχνολογία. Τώρα όμως, έχεις τη δυνατότητα να παρακολουθείς όχι μόνο τον εαυτό σου, αλλά και το αγαπημένο σου τετράποδο.

Η εταιρεία Whistle Labs είναι εξειδικευμένη στη σχεδίαση wearables για κατοικίδια και πλέον προσφέρει δύο τέτοιες συσκευές, αποκλειστικά σχεδιασμένες για τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου: τα Whistle GO και Whistle GO Explore.

Το πρώτο Whistle κυκλοφόρησε το 2013 και αμέσως πήρε το προσωνύμιο «το fitbit των σκύλων». Δυστυχώς για τους σκύλους, όμως, ήταν μια άβολη συσκευή, η οποία έπρεπε να τοποθετηθεί επάνω στο λουρί του σκύλου ώστε να παρακολουθεί τη χρονική διάρκεια και την ένταση της άσκησης, ακριβώς όπως και το κανονικό fitbit έκανε για τους ανθρώπους.

Οι επόμενες συσκευές αύξησαν τις διαθέσιμες λειτουργίες, πρόσθεσαν υποσύστημα GPS, ενώ το μέγεθος μειώθηκε τόσο ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί και σε πιο μικρόσωμους σκύλους αλλά και γάτες. Σύντομα προστέθηκε και δυνατότητα σύνδεσης με δίκτυα κινητής ώστε τα δεδομένα να μεταδίδονται ακόμη και όταν το κατοικίδιο έχει απομακρυνθεί από το σπίτι.

Πλέον βρισκόμαστε στην τέταρτη γενιά Whistle, η οποία έχει να επιδείξει αυξημένη διάρκεια ζωής της μπαταρίας (10 και 20 ημέρες για τα δύο μοντέλα αντιστοίχως), γρηγορότερος εντοπισμός, ενσωματωμένο φως και βελτιωμένη αδιαβροχοποίηση κατηγορίας IPX8.

Και βέβαια, όλα τα δεδομένα μεταδίδονται στο ειδικό app στο smartphone σου, ώστε να βλέπεις όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και να μπορείς να λάβεις σημαντικές αποφάσεις, όπως αν είναι ώρα για επίσκεψη στον κτηνίατρο ή απλά αν ο σκύλος σου χρειάζεται και βραδυνή βόλτα.

Τα συστήματα του Whistle GO μπορούν ακόμη να ανιχνεύσουν διαφοροποιήσεις στον τρόπο ύπνου του σκύλου, στο γλύψιμο ή ακόμη και στο ξύσιμο! Αυτό έγινε δυνατό μέσω της συνεργασίας των Whistle Labs με εταιρεία κτηνιάτρων και μελέτης επί τρία χρόνια των συνηθειών άνω των 55.000 σκύλων, ώστε να βγουν συμπεράσματα και μοτίβα σχετικά με συμπεριφορές και κατάσταση υγείας.

Προφανώς τα Whistle GO δεν είναι διαγνωστικά εργαλεία, αλλά μπορούν να δώσουν στον ιδιοκτήτη του ζώου πολύ περισσότερες πληροφορίες και χρήσιμες συμβουλές, έτσι ώστε τα τυχόν προβλήματα να γίνουν αντιληπτά πολύ νωρίτερα.